12 Ιουλίου 2018

8 σημάδια που δείχνουν ότι αντιμετωπίζετε στέρηση ύπνου και πώς να το διορθώσετε

Πριν εξερευνήσουμε τους πολλούς λόγους που μπορεί να μην κοιμάστε επαρκώς, είναι σημαντικό να ξαναθυμηθούμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Ο ύπνος, λοιπόν, είναι το ίδιο σημαντικός όπως η καλή διατροφή και η άσκηση.

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός;

Αρχικά, έχει παρατηρηθεί μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και στην απόκτηση βάρους. Μία έρευνα βρήκε ότι οι ενήλικες που κοιμούνταν για συντομότερη διάρκεια από την κανονική είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι. Φαίνεται ότι εδώ εμπλέκεται η παραγωγή ορμονών.
Κάτι που θα έχουμε επίσης όλοι παρατηρήσει λίγο πολύ είναι ότι όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, η απόδοση και η συγκέντρωσή μας μειώνονται κατακόρυφα. Ένα άλλο σοβαρότερο στοιχείο που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου (μια μεγάλη ανασκόπηση 15 μελετών το επιβεβαιώνει).
Ο ύπνος επίσης επιδρά στο μεταβολισμό και έτσι στο σάκχαρο που κυκλοφορεί στο αίμα μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε περίπτωση χρόνιας και συστηματικής στέρησής του. Σχετικά με αυτό, ο επαρκής ύπνος είναι φυσικά απαραίτητος για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν κοιμόμαστε συστηματικά για λιγότερες από 7 ώρες το βράδυ, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε, καθώς και να εμφανίσουμε μακροχρόνια παθήσεις και φλεγμονές.
Τέλος, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αλλά και το αντίθετο. Η αϋπνία αποτελεί συχνά σύμπτωμα της κατάθλιψης. Ερευνητικά μάλιστα, τα προβλήματα ύπνου έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

8 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε στέρηση ύπνου και πώς να το διορθώσετε

1. Είστε πάντα έτοιμοι να φάτε

Αν ο εγκέφαλός σας δεν ξεκουράζεται αρκετά, θα προσπαθήσει να βρει την χαμένη του ενέργεια από την τροφή. Αν δεν κοιμάστε επαρκώς, ο οργανισμός σας θα αυξήσει την παραγωγή της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης. Οι μεγάλες ποσότητες γκρελίνης σας κάνουν να αναζητάτε περισσότερες λιπαρές, παχυντικές και γλυκές τροφές. Επιπροσθέτως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη λεπτίνη, την ορμόνη που σας βοηθά να νιώσετε ικανοποιημένοι.

2. Το βάρος σας έχει αυξηθεί

Είναι πιθανό με τέτοια αυξημένη όρεξη να αποκτήσετε και βάρος. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος, επειδή όταν είστε κουρασμένοι, μπορεί να μην προσέχετε τι τρώτε. Μπορεί να αρπάξετε την πρώτη έτοιμη τροφή που θα βρείτε μπροστά σας, μόνο και μόνο για να βγάλετε τη μέρα. Όπως προαναφέρθηκε, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το μεταβολισμό σας.

3. Δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σας (ξανά και ξανά)

Μπορεί εσείς να το δικαιολογείτε λόγω του γεμάτου προγράμματος και της βιασύνης σας, αλλά ο πραγματικός λόγος που δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σας είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο ότι δεν κοιμάστε αρκετά. Όταν είστε κουρασμένοι, δεν προσέχετε. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας, ο ύπνος βοηθά στην αποτοξίνωση του εγκεφάλου από τοξικά μόρια.

4. Είστε συνέχεια άρρωστοι

Αν έχετε αντιληφθεί ότι πιάνετε κάθε μικρόβιο που κυκλοφορεί γύρω σας, είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σας σύστημα να έχει καταρρεύσει λόγω έλλειψης ύπνου. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει σοβαρά την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε μολύνσεις. Όταν κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει κυτοκίνες, πρωτεΐνες που μας βοηθούν να προστατευτούμε από μολύνσεις και φλεγμονές.

5. Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις

Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε αποφάσεις είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είστε κουρασμένοι. Η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει την ταχύτητα της γνωστικής επεξεργασίας υψηλού βαθμού. Μία έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, συμπέρανε ότι οι ξεκούραστοι εθελοντές αποκρίνονταν πολύ καλύτερα σε εργασίες που απαιτούσαν γρήγορες αποφάσεις απ’ ότι εκείνοι που είχαν κοιμηθεί ελάχιστα. Ο κακός ύπνος μειώνει την ικανότητα γρήγορης απόκρισης και αντανακλαστικών, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο κατά την οδήγηση.

6. Δεν βλέπετε καλά

Αν είστε κουρασμένοι, δεν μπορεί να ελέγξετε τους μύες στα μάτια σας καλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολεύεστε να διαβάσετε κοντά. Ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν τέτοια προβλήματα όραση, μετά από μόνο μια νύχτα κακού ή ανεπαρκούς ύπνου.

7. Είστε ευερέθιστοι και ευαίσθητοι

Κλαίτε πολύ, εκνευρίζεστε ή πέφτετε απότομα; Μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχετε ξεκουραστεί καλά. Όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, τα πράγματα που συνήθως δεν σας ενοχλούν, μπορεί ξαφνικά να σας γίνουν μεγάλο βάρος. Ορισμένοι άνθρωποι, όταν είναι κουρασμένοι, θυμώνουν εύκολα, ενώ άλλοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά γκρινιάρηδες και δυσάρεστοι ή φλύαροι.

8. Η επιδερμίδα σας είναι θαμπή

Κάθε σύστημα στο σώμα σας επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνο και η επιδερμίδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν δίνετε στο δέρμα τον απαραίτητο χρόνο για να αναπλάσει τα χαμένα, νεκρά κύτταρα. Ένα ερευνητικό πείραμα βρήκε ότι όσοι κοιμούνται καλά, έχουν 30% καλύτερη ικανότητα δερματικής ανάπλασης από εκείνους που δεν κοιμούνται αρκετά. Μπορεί να εμφανίσετε μέχρι και ρυτίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε περισσότερο

– Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές από κοντά τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε
– Μετατρέψτε το δωμάτιό σας σε ένα καταφύγιο ξεκούρασης (ήρεμο, δροσερό με ξεκούραστα χρώματα)
– Ακολουθήστε ένα αυστηρό πρόγραμμα, ώστε να πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ
– Αποφύγετε την καφεΐνη μετά τις 2 το μεσημέρι
– Αποφύγετε τη γυμναστική 4 ώρες πριν τον ύπνο
– Προσπαθήστε να βλέπετε αρκετό ήλιο μέσα στην ημέρα
– Μην πίνετε αλκοόλ 3 ώρες πριν τον ύπνο
– Αποφύγετε τα βαριά γεύματα από το απόγευμα και μετά
– Βάλτε χαλαρωτική μουσική
– Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία