17 Ιουνίου 2018

Γιώργο, κοίτα λίγο τι έκανες!

Ένας παίκτης που έχει παλέψει στην καριέρα του για να κάνει το τίποτα, κάτι! Και πού μόλις του δίνεται κάτι, το μετατρέπει σε τίποτα. Ο Γιώργος Μπόγρης πρωταγωνιστεί φέτος για όλους τους λάθος λόγους.

Το ματς έχει τελειώσει, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει, έχει πάρει το αμυντικό ριμπάουντ και οι λοιπές διαδικαστικές στιγμές θα ακολουθήσουν μέχρι να κυλήσουν τα δευτερόλεπτα και να μηδενιστεί το χρονόμετρο. Μπαααα…. Ο Γιώργος Μπόγρης αρπάζει τη μπάλα από τον εμβρόντητο Ιωάννη Παπαπέτρου και τη δίνει στον Μάντζαρη. Λογικά, πέρασε από το μυαλό του να κάνει coast to coast, αλλά φοβήθηκε μην τρομάξει τους σκάουτερ του ΝΒΑ. Συν τοις άλλοις, είναι και πειθαρχημένος παίκτης, οπότε έψαξε το πλέι μέικερ του. Δίνει το σύνθημα για την τελευταία επίθεση, ο κόσμος ξεσηκώνεται και χειροκροτεί και ως ευφυής ψηλός ποστάρει κατευθείαν τον κοντύτερο Λεκαβίτσιους. Εκπληκτικό το γρήγορο διάβασμα, πιάνει απροετοίμαστη την άμυνα του Παναθηναϊκού. Εντελώς απροετοίμαστη, αν αναλογιστούμε ότι οι υπόλοιποι τέσσερις δεν έπαιζαν καν.

Και μετά; Γίνεται το έλα να δεις! Ο Παπαπέτρου, σα θύμα bullying σε σχολική αυλή μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα, τον κοιτάζει απορημένος, ο Μάντζαρης ευτυχώς δεν παρασύρεται και τον αγνοεί και οι λοιποί παίκτες του Παναθηναϊκού ορμάνε προς τα πάνω του. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κουνάει καταφατικά το κεφάλι στις ενστάσεις τους, όπως και οι συμπαίκτες του Γιώργου Μπόγρη στον Ολυμπιακό αντιλαμβάνονται πόσο λάθος ήταν η κίνηση του Έλληνα σέντερ. Τι σκεφτόταν στ’ αλήθεια; Και ότι κι αν σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή που υπάρχουν ελαφρυντικά, γιατί δεν το έχει αναθεωρήσει μέχρι τώρα;


Μπορεί να είχε πληγωθεί ο εγωισμός του από το μηδέν που υπήρχε δίπλα στο όνομά του. Ε, και; Σε οκτώ παιχνίδια στην Α1 και δώδεκα στην ευρωλίγκα έχει συμβεί ξανά αυτό! Τι κάνεις, δηλαδή; Παίρνεις φόρα και τα ισοπεδώνεις όλα; Ειδικά όταν έχεις αποδεχτεί το ρόλο σου και προτεραιότητα στο παρκέ δεν είναι να σκοράρεις, αλλά να βοηθήσεις με όποιον τρόπο μπορείς. Ο Γιώργος Μπόγρης το ξέρει. Γι’ αυτό δεν τον ενοχλεί το πικάρισμα, αλλά διασκεδάζει και συμμετέχει σε αυτό, γι’ αυτό και πανηγυρίζει τρελά τα καλάθια που σημειώνει.

Στον Ολυμπιακό, εξάλλου, το σκοράρισμά του μοιάζει με ασανσέρ πολυκατοικίας, στην οποία δεν κατοικείται το ρετιρέ! Πέρα από τα είκοσι ματς που έμεινε στο ισόγειο, ακόμα 17 ήταν κάπου ανάμεσα στον πρώτο με τον τέταρτο όροφο και σπάνια είδαμε τους ενοίκους του έκτου και του όγδοου ορόφου. Μια φορά, δε, κι έχουν να το λένε στη γειτονιά τρύπησε το ταβάνι το ασανσέρ κι έφτασε στον 11ο όροφο! Ήταν το ματς με τον Πανιώνιο που έκανε ρεκόρ καριέρας στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Μπόγρης. Δε θα έπρεπε ως τώρα, εννέα μήνες μέσα στη σεζόν να έχει μάθει να διαχειρίζεται το ρόλο που του αναλογεί στην ομάδα του Πειραιά;

Σοφές κουβέντες, μεγάλων… γυναικών!

«Με στήριξε επειδή ήξερε ότι αυτό ήταν το καλύτερο για την καριέρα μου, στάθηκε δίπλα μου και ήταν από τους πρώτους που μου είπε «έφυγες». Δεν προσπάθησε να με κρατήσει». Η Έλλη Κοκκίνου δεν είναι πια κομμάτι στη ζωή του Γιώργου Μπόγρη, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει. Και παρότι δεν σκοπεύουμε να κιτρινίσουμε το θέμα ή να το ξεκατινιάσουμε στο κουτσομπολιό, φαίνεται ότι εκεί ήταν το μυστικό για τον Έλληνα σέντερ. Ευκαιρίες πήρε στην καριέρα του. Σε άλλες έμοιαζε με την πλάτη στον τοίχο και έπρεπε να πετύχει, όπως στον ΠΑΟΚ. Σε άλλες ξεπέρασε τον εαυτό του και τις προσδοκίες, όπως στην Ισπανία.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Μπόγρης δεν επέστρεψε το προηγούμενο καλοκαίρι στον Ολυμπιακό ως μια έσχατη λύση στελέχωσης του ρόστερ. Μπορεί να έχει λοιδορηθεί πολλάκις μέσα στη σεζόν, μπορεί να έχει σχολιαστεί η τσίχλα του ή ο τρόπος που κουνάει την πετσέτα, μπορεί όλα αυτά να τον έχουν πειράξει και δικαιολογημένα, αλλά ένα χρόνο πριν, ο Έλληνας σέντερ ήταν κάποιος. Κάποιος που ενδεχομένως να άξιζε καλύτερη μεταχείριση από τον κόσμο και που σίγουρα αξίζει καλύτερη μεταχείριση πρωτίστως από τον εαυτό του. Ήταν διεθνής με την Εθνική Αντρών, πήγε στο Ευρωμπάσκετ, αναδείχθηκε κορυφαίος σέντερ του Champions League, το οποίο είχε κατακτήσει κιόλας με την Τενερίφη.

Έμοιαζε στην επιστροφή του στην Ελλάδα ως ένας παίκτης που το μυαλό του είχε μεστώσει και ωριμάσει από τα πάνω-κάτω της καριέρας του. Από τη δουλειά που έριξε κάποτε στην Αμερική για να κερδίσει το χαμένο έδαφος του Παναθηναϊκού, από τη μοναξιά στην Ανδόρρα, από την οικογενειακή ζωή όταν έμοιαζε με… θετό παιδί του Γιάννη Μπουρούση στη χώρα των Βάσκων, από την ηλικία του, από τη δεύτερη σπουδαία ευκαιρία που του δινόταν στην Ελλάδα. Φέρεται να κουβαλάει, όμως, από το περίεργο χρωμόσωμα που έχουμε οι περισσότεροι Έλληνες.

Αυτό που μας επιτρέπει να διαπρέπουμε στο εξωτερικό, αλλά μόλις πατήσουμε το πόδι μας πάλι στην Ελλάδα να μεταλλασσόμαστε σε κάτι εντελώς διαφορετικό και αποκρουστικό. Σε έναν άνθρωπο που μέχρι και μπουνιές σε μπαρ σε έπαιζε…

Άκου αγόρι μου…

Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτηση του Βασίλη Γεωργίου (και όλοι ξέρουν ποιος δημοσιογράφος είναι ο Βασίλης Γεωργίου):

«Μπόγρη, σου γράφω σαν πατέρας και δημοσιογράφος με θητεία 50 χρόνων. Με την άνανδρη επίθεσή σου έφερες νέα ήθη και έθιμα στην οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ και κατ’ επέκταση στον Ελληνικό αθλητισμό. Και παίκτης στο 2018 πλακώνει στις μπουνιές δημοσιογράφο γιατί έτσι του αρέσει. Έκανες μια επίθεση σε δημόσιο χώρο με βρισιές, χτυπάς με γροθιές και τραυματίζεις τον δημοσιογράφο, το γιο μου και είσαι... μάγκας. Έτσι νομίζεις Μπόγρη. Μάθε λοιπόν ότι ο Σωτήρης Γεωργίου κάνει δημοσιογραφικό λειτούργημα με τα γραφόμενα του κάθε μέρα, γράφει την άποψη του απλά και δημοκρατικά, με το δικαίωμα που έχει ο κάθε Έλλην πολίτης και δημοσιογράφος. Εσύ δεν σεβάστηκες τίποτα. Φαίνεται ότι πιστεύεις πως με μπουνιές και απειλές πέτυχες αυτό που ήθελες. Ο δημοσιογράφος Μπόγρη δεν αλλάζει τις αρχές του, το ήθος, τον χαρακτήρα, τα πιστεύω του και το δημοσιογραφικό λειτούργημα που υπηρετεί επί δεκαετίες. Αυτός είναι ο Σωτήρης Γεωργίου που χτύπησες και τραυμάτισες και οι νόμιμες διαδικασίες έρχονται».

Ο Γιώργος Μπόγρης δεν έχει μιλήσει για το περιστατικό. Δεν έχει ζητήσει ούτε για εκείνο συγγνώμη. Ο Σωτήρης Γεωργίου δέχτηκε την επίθεση και τη… γροθιά του Έλληνα σέντερ σε μπαρ στις αρχές Φεβρουαρίου. Κοινοποίησε το θέμα, κατέθεσε αγωγή εναντίον του για ξυλοδαρμό και η υπόθεση εκκρεμεί. Εκκρεμεί και η έρευνα που θα έκανε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, η οποία είχε βγάλει ανακοίνωση την ίδια κιόλας μέρα ότι εξετάζει το θέμα, ωστόσο δεν μάθαμε ποτέ το πόρισμα.

Όπως πιθανότατα δε θα μάθουμε τι ωθεί τον Γιώργο Μπόγρη να συμπεριφέρεται έτσι. Τι τον ωθεί ότι έχτιζε με κόπο στο εξωτερικό να τα διαλύει στην Ελλάδα. Τι τον ωθεί να γίνεται γνωστός για όλους τους λάθος λόγους. Κι αντί όλοι να συνεχίζουν να μιλάνε για την αυτοθυσία του να παίζει με ρήξη μηνίσκου από τις 19 Απριλίου, για το πάθος του, την επιμονή του ή ακόμα και την ουσιαστική του προσφορά στα λεπτά συμμετοχής που παίρνει, να μένουν με την απορία τι σκέφτεται και τι κάνει! Γιώργο, κοίτα λίγο τι έκανες!