21 Ιουνίου 2018

Ένας χρόνος φυλακής και 5.000 ευρώ σε 31χρονο που έκλεισε γατάκια σε κάδο απορριμμάτων


Ένα χρόνο φυλακής και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ κόστισε σε έναν 31χρονο από τα Τρίκαλα το κλείσιμο ενός κάδου απορριμμάτων στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, όπου εντός βρέθηκαν πεταμένα τρία γατάκια.
Ο νεαρός άντρας κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για κακοποίηση ζώου, παρά την άρνησή του πως κατάλαβε ότι μέσα στον κάδο βρίσκονταν γατάκια, αλλά και την κατηγορηματική δήλωση της καταγγέλλουσας ότι δεν τον είδε να πετάει κάτι, παρά μόνο να κλείνει το καπάκι.
 
Έκλεισε τον κάδο 
Η καταγγέλλουσα κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι το βράδυ της 31ης Αυγούστου του 2013 μαζί με παρέα βρισκόταν στην περιοχή του Κορδία. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το γήπεδο της ΕΠΣ και εκεί κάποιοι κάδοι απορριμμάτων.  Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα είδε έναν άντρα να πηγαίνει στους κάδους και να κλείνει το καπάκι. Αυτό, όπως είπε, της προκάλεσε εντύπωση. Έτσι άνοιξε τον κάδο και είδε μέσα πεταμένα τρία γατάκια. Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία και υπέδειξε το άτομο που είδε να κλείνει το καπάκι.
Σε ερωτήσεις της Έδρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είδε το νεαρό να κρατάει ή να πετάει κάτι στον κάδο, παρά μόνο να κλείνει το καπάκι, και εκτίμησε ότι τα γατάκια βρίσκονταν εκεί από πριν.
Ο πατέρας του κατηγορουμένου εξήγησε στο δικαστήριο ότι είναι πλανόδιοι πωλητές και είχαν έρθει από τα Τρίκαλα, πωλώντας οικιακά είδη. Βρήκαν το σημείο κοντά στο γήπεδο και μαζί με άλλους πωλητές το επέλεξαν για να περάσουν τη νύχτα. Ισχυρίσθηκε πως όταν ετοιμάσθηκαν να φάνε, του μύριζε ο κάδος με τα σκουπίδια που ήταν κοντά και ζήτησε από τον κατηγορούμενο γιο του να τον κλείσει, όπως και έκανε. Ούτε άκουσαν, όπως είπε, ούτε είδαν τα γατάκια.
 
Απολογία
Τα ίδια ανέφερε στην απολογία του και ο 31χρονος, εξηγώντας πως ούτε άκουσε ούτε είδε τα γατάκια όταν έκλεινε το καπάκι. Δεν μπόρεσε, όμως, να δώσει πειστική απάντηση γιατί η καταγγέλλουσα μόλις άνοιξε το καπάκι είδε τα γατάκια και αυτός όχι.
Επίσης, από την πρόεδρο του Δικαστηρίου του επισημάνθηκε ότι εκείνο το βράδυ στην Αστυνομία παραδέχθηκε την πράξη του, ενώ τώρα λέει άλλα. Μάλιστα, η πρόεδρος του υπενθύμισε ότι στην Αστυνομία δήλωσε ότι μετάνιωσε, ότι ήταν μια απερισκεψία και πως έκλεισε το καπάκι για πλάκα και μετά θα το άνοιγε.
Ο 31χρονος ισχυρίσθηκε ότι τότε δεν καταλάβαινε τι του έλεγαν οι αστυνομικοί και απαντούσε σε όλα ναι.
Η εισαγγελέας, τελικά, ζήτησε την ενοχή του και πρότεινε, εκτός από το ένα έτος φυλάκισης, να του επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Τελικά το δικαστήριο του επέβαλε ένα χρόνο φυλάκισης και 5.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη