18 Μαΐου 2018

Mi MiniPC: Ένα desktop PC που χωράει στην τσέπη

Οι tablet υπολογιστές έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στον χώρο των φορητών υπολογιστών, ωστόσο για πολλούς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να υποκαταστήσουν τους «κανονικούς» desktop ή laptop υπολογιστές. Σε αυτό το πλαίσιο, το «χάσμα» μεταξύ των PC και των tablet επιχειρεί να γεφυρώσει το Mi MiniPC: Κυριολεκτικά ένα PC τσέπης που διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία παραπέμπουν σε desktop PC, αλλά ταυτόχρονα παραμένει φορητός.

Το Mi MiniPC βρίσκεται στην πλατφόρμα crowdfunding Indiegogo, όπου έχει υπερκαλύψει ήδη τον στόχο του των 20.000 δολαρίων. Διαθέτει συνδεσιμότητα USB τριών τύπων, ενσωματωμένη μπαταρία, οθόνη αφής 720p και την επιλογή για Windows 10 ή Android 5.1.

Οι διαστάσεις του είναι 135 x 90 x 16 mm και δίνει στον χρήστη του τη δυνατότητα να επιλέξει λειτουργικό κατά την εκκίνηση. Η οθόνη αφής του είναι 5 ιντσών, ανάλυσης 1280 x 720, ο επεξεργαστής 2,56 Ghz Atom x7-Z8750 και έχει 8 GB RAM και 128 GB αποθηκευτικό χώρο SSD. Επίσης, διαθέτει μια σειρά από ports στα πλευρά του, περιλαμβανομένων USB-C, USB 3.0 και 2.0, Ethernet και HDMI. Έχει επίσης microSD slot για επέκταση αποθηκευτικου΄χώρου, ενώ για ασύρματη διασυνδεσιμότητα έχει Bluetooth 4.2 και dual-band Wi-Fi. Η μπαταρία των 6.000 mAh επαρκεί για μέχρι και 6 ώρες χρήσης ανά φόρτιση.

Οι δημιουργοί του προτρέπουν τους χρήστες να «πετάξουν τα tablets»: «Tα tablets είναι ωραία και φορητά, αλλά δεν κάνουν ούτε τα μισά πράγματα από αυτά που θα θέλατε να κάνουν. Και κάποιες φορές απλά δεν θέλετε να κουβαλάτε ένα laptop μαζί όπου και αν πάτε. Το MiniPC σας δίνει τις πλήρεις λειτουργίες ενός desktop υπολογιστή σε μαι πολύπλευρη, φορητή συσκευή, πλήρη με όλα τα ports, επεξεργαστική ισχύ και προγράμματα που χρειάζεστε». Όπως υποστηρίζουν, είναι το ίδιο ικανό με έναν desktop υπολογιστή, αλλά διαθέτει και τα πλεονεκτήματα του κόσμου των tablets, ενώ μπορεί να συνδεθεί μέσω HDMI και με τηλεοράσεις/ μεγάλες οθόνες.

Η συσκευή είναι ειδικά σχεδιασμένη για αθόρυβη λειτουργία, ενώ το MiniPC συνοδεύεται από αναδιπλούμενο πληκτρολόγιο Bluetooth για ευκολότερη πληκτρολόγηση, έτσι ώστε να μη χάνεται χώρος στην οθόνη από το εικονικό πληκτρολόγιο. Όσον αφορά στα pledges που είναι διαθέσιμα στο Indiegogo για τη χρηματοδότησή του, αρχίζουν από τα 149 δολάρια, ενώ υπάρχει η επιλογή για επιπλέον αξεσουάρ, όπως επέκταση αποθηκευτικού χώρου, έξτρα μπαταρία κ.α. Η διάθεση των πρώτων κομματιών αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο.