10 Μαΐου 2018

Facebook: Κι όμως υπάρχει μία ομάδα υπαλλήλων που μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα accounts

Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός πρόσβασης που έχετε ορίσει για το λογαριασμό σας στο Facebook, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο account σας χωρίς να το ...γνωρίζετε.
Είναι κάποιοι από το ίδιο το ...Facebook. Μία "μικρή ομάδα" υπαλλήλων φαίνεται πως έχουν τα δικαιώματα να συνδέονται σε οποιονδήποτε από τους 2.2 δισ. λογαριασμούς που υπάρχουν, κάτι που δε γνωρίζαμε έως σήμερα.

Την αποκάλυψη πραγματοποιεί η "The Wall Street Journal", με τον επικεφαλής ασφαλείας του Facebook να σχολιάζει, πάντως, ότι οι εργαζόμενοι που κάνουν κατάχρηση αυτής της δυνατότητας απολύονται. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι ενέργειες αυτών που έχουν τη δυνατότητα να έχουν "universal key" για όλους τους λογαριασμούς του Facebook παρακολουθούνται από τους προϊσταμένους τους και θα πρέπει να έχουν σοβαρούς λόγους για την πρόσβαση στο λογαριασμό κάποιου άλλου.
Όσον αφορά πάντως τους υπαλλήλους του Facebook, υπάρχει μία προστασία αν κάποιος από την "εκλεκτή" ομάδα μπει στο account τους, καθώς τους εμφανίζεται ένα "Sauron alert" που τους ενημερώνει για την πρόσβαση. Αυτό το alert ωστόσο δεν υπάρχει για τους απλούς χρήστες.
Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να συνδεθεί το Facebook στο λογαριασμό κάποιου ή ποιοι ακριβώς είναι οι "νόμιμοι" λόγοι για να δικαιολογείται μία τέτοιου είδους πρόσβαση σε ένα account.
Πέρα από τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, ίσως βέβαια τώρα που είναι γνωστό ότι υπάρχει αυτή η κερκόπορτα, οι hackers να βρουν έναν νέο τρόπο πρόσβασης στους λογαριασμούς χρηστών.