20 Μαΐου 2018

Από που προέρχονται τα ονόματα των χωρών του κόσμου

Κάθε χώρα στο κόσμο έχει ένα μοναδικό όνομα το οποίο την ξεχωρίζει από κάποια άλλη και της δίνει μορφή και υπόσταση όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Μέσω του ονόματος μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρη την ιστορική πορεία ενός έθνους. Είναι σημαντικό επομένως να οριστεί η σπουδαιότητα τους.

Από πού έχουν προέλθει όμως αυτά τα ονόματα, πως προέκυψαν ; Μπορεί επίσης να αποκαλύψει πολλά για την ιστορία ενός τόπου και του λαού του για τα βάσανα και τις επιτυχίες του μέσα στην ιστορία και τους κατακτητές του ακόμα και για την προέλευση της ζωής.

Παρακάτω βλέπουμε έναν χάρτη με τα ονόματα της Ευρώπης και τι σημαίνουν κυριολεκτικά.


Στην Ευρώπη τα ονόματα έχουν πολύ να κάνουν με τη γη. Παραδείγματος χάριν για την Ουαλία είναι η γη των ξένων, για την Γαλλία η γη των Φράγκων,προέρχεται από τις γερμανικές φυλές των Φράγκων. Η παλιά γερμανική λέξη «franka» σημαίνει άγρια, έτσι η Γαλλία γίνεται η γη της άγριας, για την Νορβηγία ο βόρειος δρόμος, για την Ελλάδα η γη της Ελλάς.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το το Quartz σχετικά με το πώς πήραν το όνομά τους διάφορες χώρες στον κόσμο, διαχώρισε 4 κατηγορίες :
  • Η θέση, ο προσανατολισμός μίας χώρας
  • Ένα χαρακτηριστικό του τόπου
  • Μία φυλή ή μία εθνότητα
  • Μία σημαντική προσωπικότητα
Όπως σημειώνεται ελάχιστα κράτη έχουν πάρει την ονομασία τους έπειτα από μία από τις αρχές οι οποίες τα διέπουν όπως η Δικαιοσύνη.

Μερικά παραδείγματα όμως θα ήταν διαφωτιστικά.

Για την θέση και τον προσανατολισμό: Η Νορβηγία – από την λέξη Norge που σημαίνει βόρειος δρόμος. Η Αυστραλία – από την λέξη australis που σημαίνει νότια.

Για το χαρακτηριστικό του τόπου: Η Αλγερία πήρε την ονομασία αυτή από την πρωτεύουσα της, το Αλγέρι (γαλλ. Algiers, αραβ. Āl-ǧazāʾḥir). Σημαίνει νησιά. H Κόστα Ρίκα σημαίνει πλούσια ακτή. Η Σιέρα Λεόνε, τα βουνά των λιονταριών. Μάλλον έλαβε αυτό το όνομα από τους ήχους των κεραυνών στα βουνά που ακούγονταν τριγύρω σαν βρυχηθμοί.

Για την φυλή και εθνότητα: Η Γαλλία πήρε το όνομά της από τους Φράγκους. Η Ιταλία λέγεται πως προέρχεται από το μέρος Βίταλο στα νότια της χώρας. Βιετνάμ σημαίνει ο λαός του Νότου.

Για μια σημαντική προσωπικότητα: Οι Φιλιππίνες ονομάστηκαν έτσι από τον ισπανό Βασιλιά Φίλιππο ΙΙ τον 16ο αι. Η Βολιβία έχει πάρει την ονομασία της από τον Σιμόν Μπολίβαρ. Και οι ΗΠΑ από τον ιταλό Αμέρικο Βεσπούτσι.

Φυσικά υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά αποτελούν μια κατηγορία από μόνες τους. Το Μεξικό για παράδειγμα λέγεται πως, όταν εκεί κατοικούσαν οι Αζτέκοι, πήρε το όνομα του με έμπνευση από το φεγγάρι. Το Μπουτάν οι κάτοικοί του το αποκαλούν Druk Yul που σημαίνει «η γη του δράκου των κεραυνών». Η Μάλτα ίσως σημαίνει καταφύγιο αλλά ίσως σημαίνει και μέλισσα. Την ίδια στιγμή και το Νεπάλ δεν έχει μία ετυμολογία αφού κάποιοι ισχυρίζονται πως σημαίνει η γη του μαλλιού ή το ξεκίνημα μίας νεάς εποχής.

Ειδικότερα για τα κράτη της Ευρώπης.

Για να πας στην Ισπανία λες ότι θα πας στην γη των πολλών κουνελιών. Η δεύτερη εκδοχή βέβαια υποστηρίζει την άποψη ότι η χώρα πήρε το όνομα της από τους αρχαίους Έλληνες. Εσπερία. Εκεί όπου δύει ο ήλιος.

Οι γείτονες Ιταλοί ονομάζονται κυριολεκτικά «γελαδάρηδες». Σύμφωνα με την επικρατέστερη γλωσσολογική προσέγγιση, το όνομα «Ιταλία» προέρχεται από την λέξη «Víteliú», που σημαίνει «χώρα των μοσχαριών». Και πάλι υπάρχει όμως μια εκδοχή που αναφέρει πως αρχαίοι Έλληνες ανέφεραν κάποιον Ιταλό τον οποίο ο μύθος θέλει να δίνει το όνομά του στην χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, για τον όρο Βρετανία οφείλει την προέλευση του και πάλι στους Έλληνες οι οποίοι αφού ταξίδεψαν ως εκεί έδωσαν τον «Πρεταννία». Στα λατινικά το «π» μετατράπηκε σε «b» και προέκυψε ο όρος «Britannia».

Γερμανικά είχε ονομάσει όλα τα εδάφη του ανατολικά του Ρήνου ενώ, η γερμανική ονομασία της χώρας, Deutschland προέρχεται από τα αρχαϊκά γερμανικά και τη λέξη «deutsch» που σημαίνει «λαϊκός», όρος που χρησίμευε στον διαχωρισμό της γλώσσας του συγκεκριμένου λαού από εκείνη των λατινικών και των ρωμαίων αποίκων στην κεντρική Ευρώπη.

Η Ρουμανία μια βαλκανική οφείλει το όνομα της στην πρωτεύουσα ενός άλλου κράτους! Η ονομασία «Ρουμανία» προέρχεται από την λατινική λέξη «romanus» η οποία σήμαινε «πολίτης της Ρώμης». Είχε αποτελέσει ρωμαϊκή αποικία.

Όσον αφορά την χώρα μας τώρα, την Ελλάδα. Θα έχουμε παρατηρήσει όλοι ότι αλλιώς ονομάζουμε εμείς την χώρα και διαφορετικά οι άλλοι. Το επίσημο όνομα της χώρας είναι «Ελληνική Δημοκρατία»(το οποίο προέρχεται από ένα ελληνικό φύλο της αρχαιότητας). Αναγνωρισμένο παντού και με μετάφραση «Hellenic Republic». Αλλά δεν την χρησιμοποιεί κανείς. Τότε ποια χρησιμοποιούν ; Οι Δυτικές χώρες προτιμούν τα παράγωγο της λέξης Graecia. Δηλαδή, οι Άγγλοι μας αποκαλούν Greece. Οι Γάλλοι Grèce, οι Γερμανοί Griechenland, οι Αλβανοί Greqi, οι Σέρβοι Grčka. Άρα στην περίπτωση μας τουλάχιστον το πώς αποκαλούμε εμείς την χώρα μας δεν έχει καμιά σημασία για τους υπολοίπους.