20 Απριλίου 2018

Record Store Day: Το βινύλιο σώζει τη μουσική

Το Σάββατο 21 Απριλίου οι δίσκοι είναι η καλύτερη αφορμή για μια βόλτα στην πόλη

Ξεκίνησε σαν μία ακόμη εκδήλωση της vintage και retro τάσης που επικρατεί παντού, από τη μόδα ως το βιομηχανικό ντιζάιν και από την τέχνη ως τη διακόσμηση. Ζούμε σε εποχές που όλα τα ωραία (και όχι μόνο) του παρελθόντος αναβιώνουν κι έτσι όταν οι ξεχασμένες και παραπεταμένες πρέσες δίσκων βινυλίου ξαναμπήκαν στην πρίζα, πολλοί θεώρησαν πως πρόκειται για ένα ακόμη χιπστερικό αστείο που θα τελειώσει γρήγορα. Όλα δείχνουν πως δεν είναι καθόλου έτσι.

Εδώ και μία δεκαετία οι δίσκοι βινυλίου έχουν διαρκή και συστηματική ετήσια άνοδο. Πέρυσι έφτασαν να πουληθούν πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (6 στις ΗΠΑ, 2 στη Μεγάλη Βρετανία και άλλα 2 στον υπόλοιπο κόσμο) και για πρώτη φορά οι δίσκοι βινυλίου ξεπέρασαν σε πωλήσεις το downloading. Με δεδομένο πως και οι πωλήσεις cd υποχωρούν συστηματικά, η τάση φαίνεται να είναι οι δίσκοι βινυλίου για φυσικό προϊόν και οι πλατφόρμες streaming για όσους δεν ενδιαφέρονται (πια) να έχουν στην κατοχή τους ένα άλμπουμ, που φαίνεται να είναι και οι περισσότεροι.

Το βινύλιο λοιπόν σώζει τη μουσική όχι τόσο όσον αφορά στον τζίρο που κάνει, που ακόμη είναι μικρός σε σχέση με τις συνολικές εισπράξεις από την πώληση μουσικής, αλλά φέρνοντας και πάλι την κινητικότητα που είχε χαθεί. Η νέα γενιά άρχισε να μπαίνει στα δισκάδικα, που δεν ήξερε καν ότι υπάρχουν, οι παλιότεροι ακροατές ξαναμπήκαν στο τριπ, το πικάπ έγινε πάλι ένα φετίχ της ποπ κουλτούρας, τα δισκοπωλεία έγιναν σημεία επαφής, συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για τη μουσική, οι (πρώην) μεγάλες εταιρείες δίσκων που πριν από 20 χρόνια εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους δίσκους βινυλίου, ξαναμπήκαν στο χορό, δεν υπάρχει πια καινούργιος δίσκος που να μην κυκλοφορεί και σε βινύλιο.

Όταν ακόμη το φαινόμενο της αναβίωσης ήταν στα πρώτα στάδια, ξεκίνησε και η (περίφημη πια) Record Store Day με σκοπό να βοηθηθούν, να τονωθούν και κυρίως να γίνει υπενθύμιση πως τα παραδοσιακά δισκοπωλεία υπάρχουν και το παλεύουν. 

Ο ενθουσιασμός έκανε την «Hμέρα Δισκοπωλείων» να γιγαντωθεί, τώρα πλέον συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες και συγκροτήματα με επανακυκλοφορίες, ειδικές εκδόσεις και αντικείμενα του πόθου.

Η ATHENS VOICE –όπως κάθε χρόνο– είναι και φέτος κοντά στη Record Store Day, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η 21η Απριλίου μπορεί να έχει για τους παλιότερους από μας δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο είναι απλώς το 3ο Σάββατο του Απριλίου που κάθε χρόνο γίνεται η (περίφημη πια) Record StoreDay, μια μέρα γιορτής για τα δισκοπωλεία, για τα βινύλια και τα cd, για τη «δισκότσαρκα», για τη βόλτα στην πόλη με αφορμή τους δίσκους. Εδώ αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές πληροφορίες απ’ όσα θα γίνουν στα –σχεδόν 50, παρακαλώ!– δισκοπωλεία της Αθήνας την «Ημέρα Δισκοπωλείων». Όμως σε κάθε δισκάδικο θα υπάρχουν ειδικές τιμές και προσφορές, φρέσκες εισαγωγές και ειδικές εκδόσεις RSD, ενώ πολλά από αυτά οργανώνουν και παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, προβολές, παρουσίες μουσικών κ.λπ.). Αν βάλεις στο fb «RecordStoreDay 2018» θα σου βγάλει όλα τα δισκοπωλεία που οργανώνουν κάτι γι’ αυτή τη μέρα.

► Η ετικέτα του Στυλιανού Τζιρίτα Manout of A Man, που αγαπάει τις κασέτες, θα κάνει μία backtoback κυκλοφορία με δύο καλλιτέχνες που ο καθένας τους έχει τη δική του στιλιστική αναζήτηση. 
Στην Πλευρά Α της κασέτας μουσική του Blend Mishkin και στην Πλευρά Β ήχοι του Φώτη Σιώτα.
Η κυκλοφορία, που θα έχει τίτλο «Mishkin vs Siotas», θα είναι σε αυστηρώς περιορισμένα αντίτυπα ενώ, ακολουθώντας την παράδοση της περσινής RSD, δεν θα υπάρχει ηλεκτρονική πώληση παρά μόνο αυτή του format της κασέτας.

► Το μπαρ Ρινόκερως της οδού Ασκληπιού 22 μετατρέπεται –όπως κάθε χρόνο– σε μπαροδισκοπωλείο. Η Blackspin φέρνει τους δίσκους, ειδικές εισαγωγές για την RSD και άλλα βινύλια και εναλλασσόμενοι djs παίζουν από τις 12 το μεσημέρι.

► To Music Works στην Πετρούπολη από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ., με ειδικές εκδόσεις RSD 2018 αλλά και δικές μας αποκλειστικές παραλαβές από το εξωτερικό. Για τη συγκεκριμένη ημέρα, θα υπάρχει 10% έκπτωση σε βινύλια - cd - dvd και accessories. Στις 4 μ.μ. θα προβληθεί στον χώρο του Music Works η ταινία του Julien Temple «Oil City Confidential». Ένα rockumentary για τους θρυλικούς 70s εγγλέζους pubrockers DrFeelgood. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα προβάλλεται επίσης το dvd «Magnetic Draw» που περιλαμβάνει μια συναυλία των Magic Band στο Λίνκολν της Αγγλίας το 2014 και συνεντεύξεις των μελών του γκρουπ. Όπως πάντα, ο Θανάσης Αρβανίτης προσφέρει καφέ/τσάι και τσίπουρο.

► Το Rock & Roll Circus γιορτάζει το 11ο RSD με αποκλειστικές κυκλοφορίες που θα βρείτε μόνο εδώ. David Axelrod, Pat Thomas, Goblin, Serge Gainsbourg, Cymande, Delvon Lamarr και άλλες jazz, latin, soul, funk, hiphop, ost, psych και reggae κυκλοφορίες από τα αγαπημένα μας indielabels. Όπως κάθε χρόνο, το Rock & Roll Circus συνεχίζει με τις ανεξάρτητες RSD κυκλοφορίες των labels που πρώτο έφερε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του θεσμού όπως: Soul Jazz, Now Again, Daptone, Mr Bongo, Gearbox, Souffle Continu, Jazzman, Numero, On U Sound, Light In The Attic και άλλες κυκλοφορίες απόλυτα συνυφασμένες με το RSD πνεύμα.

► Στο Δισκάδικο εκτός από τις εκπτώσεις και τις ειδικές κυκλοφορίες θα δώσει το «παρών» ο The Drobs με αφορμή τον καινούργιο του δίσκο «Xibalba», ενώ θα παίξουν ζωντανά και οι Illegal Operation.ύλιο σώζει τη μουσική

του Μάκη Μηλάτου