18 Απριλίου 2018

Έρχονται τα βινύλια σε High Definition το 2019!

Τα τελευταία χρόνια η αγορά βινυλίων έχει εκτοξευθεί, χάρη στην προώθηση των αναλογικών μέσων εγγραφής της μουσικής, αλλά και της νοσταλγικής διάθεσης των απανταχού συλλεκτών. Ο ζεστός και οικείος ήχος που εκπέμπουν ελκύει όχι μόνο τους μεγαλύτερους, αλλά και τους νεότερους ηλικιακά μουσικόφιλους που έρχονται σε πρώτη επαφή με τα βινύλια.

Το 2016 έκανε την εμφάνισή της μια πατέντα, η οποία περιέγραψε έναν τρόπο παραγωγής δίσκων που εξασφαλίζει υψηλότερη ποιότητα ήχου, μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερο χρόνο αναπαραγωγής σε σύγκριση με τα συμβατικά LPs. Πλέον η αυστριακή start up, Rebeat Innovation, ανέλαβε να υλοποιήσει το εν λόγο εγχείρημα έναντι της τιμής των 4.8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο επικεφαλής της εταιρίας, Günter Loibl, ανέφερε στο Pitchfork ότι χάρη στην επένδυση αυτή τα πρώτα HD βινύλια θα βγουν στις αγορές μέσα στο 2019.

Η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή ενός High Definition βινυλίου περιλαμβάνει ψηφιακή μετατροπή ήχου σε 3D τοπογραφικό χάρτη και με τη χρήση laser γίνεται η εγγραφή από το χάρτη στο stamper, το οποίο διαμορφώνει τις αυλακώσεις του βινυλίου. Σύμφωνα με τον Loibl με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια στη εγγραφή και λιγότερες απώλειες ακουστικών δεδομένων. Ως αποτέλεσμα τα βινύλια θα έχουν 30% μεγαλύτερο χρόνο αναπαραγωγής, μεγαλύτερη χωρητικότητα και πιο αξιόπιστη αναπαραγωγή του ήχου. Επιπρόσθετα στην τεχνική αυτή δεν θα χρησιμοποιηθούν τα συνήθη χημικά που συναντούνται στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, ενώ θα μπορούν να παίξουν σε όλα τα πικάπ.

Η Rebeat Innovation, σύμφωνα με τον Loibl, έχει παραγγείλει ένα laser αξίας $600.000 το οποίο και περιμένει να παραλάβει τον Ιούλιο, ενώ τον Σεπτέμβριο θα δοκιμαστούν τα πρώτα stampers. Η εταιρεία έχει ως στόχο να παρουσιάσει τα πρώτα HD βινύλια τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Making Vinyl Trade Conference στο Detroit. Μερικούς μήνες μετά και αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες δοκιμές και βελτιστοποιήσεις, τα πρώτα HD βινύλια θα είναι διαθέσιμα στην αγορά κάπου στα μέσα του καλοκαιριού του 2019.