25 Απριλίου 2018

Το μέλλον επιστρέφει στο παρελθόν, τα βινύλια αντικαθιστούν τα cd

Ταξιδεύοντας στην Αμερική τα τελευταία 40 χρόνια παρακολούθησα από κοντά την επίδραση και τις εξελίξεις της δισκογραφίας σε πολλούς τομείς.

Με μεγάλη πίκρα έβλεπα στην δεκαετία του '80 να ' αποχωρούν' απ' τα καταστήματα τα βινύλια και να παραχωρούν την θέση τους στα cd, 20 χρόνια μετά είδα την καταστροφή των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων Tower, Best Buy, HMV, Virgin που έδιναν την θέση τους στο download.

Μία αισιόδοξη ένδειξη ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα που ενδιαφέρονται πραγματικά για την μουσική ήταν αυτό που με ξάφνιασε τις δύο πρώτες μέρες της νέας χρονιάς, περνώντας από κάποια Super Market, όχι καταστήματα δίσκων, όταν είδα ξανά ένα έστω και μικρό μέρος αφιερωμένο σε βινύλια.

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι τα βινύλια νέας κοπής, όχι δεύτερο χέρι, έχουν πολλαπλασιασθεί στα πιο ειδικά καταστήματα.

Αν αυτό δείξει μία περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων βινυλίου όπως φάνηκε από το 2014, τότε θα έχουμε πράγματι μια αύξηση των πραγματικών μουσικόφιλων, γιατί μην κρυβόμαστε, το Download απευθύνεται κυρίως στις μάζες. 

Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ από κάποιους φανατικούς των νέων τεχνολογιών και του τζάμπα σε χώρες όπως η Ελλάδα, γιατί δεν ισχυρίζομαι ότι τα βινύλια θα αντικαταστήσουν το download.

Είναι δεδομένο ότι οι ψηφιακές πωλήσεις και το streaming θα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι μέχρι να φανεί κάτι καινούργιο πιο καινοτόμο.

Υποψιάζομαι όμως ότι πολύ σύντομα το κλαμπ αυτών που αγοράζουν φυσικό προϊόν, που συνεχώς αυξάνεται, έστω συγκρατημένα, θα απαξιώνει τους άλλους που 'κατεβάζουν'.

Γιάννης Πετρίδης

ΥΓ Ελπίζω επίσης η άνοδος του βινυλίου να μειώσει την απαξίωση που γνωρίζει τελευταία το άλμπουμ και να ενισχύσει το φυσικό προϊόν.