23 Μαρτίου 2018

Κερδισμένος από ευνοϊκή διάταξη για τις συντάξεις ο Μάκης Μπαλαούρας

Ο νόμος και η εξαίρεση

Ο νόμος προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος που παίρνουν σύνταξη από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου στον ΕΦΚΑ καθώς και πρόσωπα που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική αποζημίωση εντάσσονται στο άρθρο 20.
Και αυτό σημαίνει πως όταν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι βρουν νέα δουλειά ή είναι αυτοαπασχολούμενοι, θα κοπεί ή θα ανασταλεί η σύνταξή τους.
Στην τροπολογία Πετρόπουλου υπάρχει μια εξαίρεση: αυτή των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Εξαιρούνται από την περικοπή ή την πλήρη αναστολή της σύνταξης, οι συνταξιούχοι της Τραπέζης της Ελλάδας, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο ανάληψης εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση, καταλαμβάνονται από τις προϋπάρχουσες του άρθρου 20 του Ν. 2387/2016 ρυθμίσεις για την απασχόληση των συνταξιούχων».
Έτσι, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι αν βρουν κάποια στιγμή δουλειά θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται ή να αναστέλλονται, δεν θα συμβεί αυτό στους συνταξιούχους της ΤτΕ.

Και ο Μάκης Μπαλαούρας

Ανάμεσα στους οποίους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, είναι και ο Μάκης Μπαλαούρας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει μισθό σχεδόν 5.000 ευρώ αλλά βάσει της διάταξης δεν θα κοπεί η σύνταξή του.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν ήδη καταγγελίες πως η διάταξη είναι φωτογραφική ώστε να ευνοηθεί ο Μάκης Μπαλαούρας, οικονομολόγος, συνταξιούχος της ΤτΕ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί με βάση τη διάταξη θα συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του ως συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδας, μαζί με τη βουλευτική του αποζημίωση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (δεν ήταν ο μοναδικός τότε…) είχε βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής και όταν στο τέλος του 2016 η κυβέρνηση είχε δώσει τη «13η σύνταξη» των 300€. Κι αυτό γιατί εμφανιζόταν ως χαμηλοσυνταξιούχος…
Δεν είναι γνωστό αν ο Μάκης Μπαλαούρας έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την… εξαίρεση.
Το σίγουρο είναι ότι θα προκληθεί πολιτικός σάλος, αφού ένας βουλευτής ευνοείται από ρύθμιση την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να «τσεκουρώνονται.