22 Ιανουαρίου 2018

Dolores O’Riordan: αφιέρωμα στην αγγελική φωνή των Κελτών

Στις 15 Ιανουαρίου 2018 ο κόσμος της μουσικής έγινε φτωχότερος. Η Dolores O’Riordan πέθανε ξαφνικά στην ηλικία των 46 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, τους φίλους και τους fans παγκοσμίως. Στο MAXMAG αποχαιρετούμε την υπέροχη frontwoman των Cranberries με ένα αφιέρωμα στη ζωή της.

Παιδική ηλικία

Η Dolores Mary Eileen O’Riordan γεννήθηκε και μεγάλωσε στο  Ballybricken,μια πόλη στην επαρχία του Limerick της Ιρλανδίας. Ήταν η μικρότερη από τα εννέα αδέλφια (εκ των οποίων δύο πέθαναν στη γέννα), κόρη του Terence O’Riordan και της  Eileen. Φοίτησε στο σχολείο Laurel Hill Coláiste FCJ στο Limerick. Η ίδια είχε αναφέρει σε συνέντευξή της ότι από την ηλικία των 8 χρόνων κακοποιούνταν σεξουαλικά από κοντινό άτομο για μία τετραετία.

Καριέρα

Το 1990 η Dolores O’Riordan πέρασε από οντισιόν και κατάφερε να κερδίσει τη θέση της frontwoman των Cranberries, οι οποίοι εκείνη τη περίοδο ήταν γνωστοί με το όνομα Cranberry Saw Us . Μαζί ηχογραφούν πέντε album:  Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? (1993), No Need to Argue (1994), To the Faithful Departed (1996), Bury the Hatchet(1999) και Wake Up and Smell the Coffee (2001), όπως και ένα compilation με τα μεγαλύτερα hit με όνομα Stars: The Best of 1992–2002 (2002), πριν αποφασίσουν να χωριστούν.
Τον Ιανουάριο του 2009, το Trinity College του Δουβλίνου κάλεσε τους Cranberries σε επανένωση με σκοπό μια συναυλία για να τιμήσουν την αναγόρευση της O’Riordan σε επίτιμο μέλος του Φιλοσοφικού Συλλόγου του πανεπιστημίου. Η πρόσκληση αυτή έβαλε σε σκέψεις τα μέλη του συγκροτήματος να επιστρέψουν στις ηχογραφήσεις και να πραγματοποιήσουν ένα tour για την επανένωσή τους. Στις 25 Αυγούστου 2009, η O’Riordan ενώ βρισκόταν σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης για της ανάγκες προώθησης του νέου solo album της, No Baggage, ανακοίνωσε επίσημα την επανένωση των Cranberries για μια παγκόσμια περιοδεία.
Όσον αφορά τη solo καριέρα της, το 2004, εμφανίστηκε μαζί με τον Ιταλό Zucchero στο album Zu & Co.,με το τραγούδι “Pure Love”, στο οποίο μάλιστα συμμετείχαν και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Sting, Sheryl Crow, Luciano Pavarotti, Miles Davis, John Lee Hooker, Macy Gray και Eric Clapton.
Το 2005 συμμετείχε στο album των Jam & Spoon’s, Tripomatic Fairytales 3003, ως guest vocalist στο κομμάτι “Mirror Lover”. Επιπλέον η O’Riordan πραγματοποίησε μια έκτακτη εμφάνιση στην κωμωδία του Adam Sandler Click, στην οποία ερμήνευσε ως τραγουδίστρια σε γάμο το Linger.
Το πρώτο single της Ordinary Day, από το ντεμπούτο album  “Are You Listening?” κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2007 και ήταν παραγωγή του Youth, ο οποίος είχε παλαιότερα αναλάβει και τους  The Verve, Embrace, Primal Scream, U2 και Paul McCartney. Τα γυρίσματα του video clip για το “Ordinary Day” γυρίστηκαν στην Πράγα. Το “Are You Listening?” κυκλοφόρησε στις 4 Μαΐου του 2007 στην Ιρλανδία, στην υπόλοιπη Ευρώπη στις 7 Μαΐου, ενώ στην Αμερική κυκλοφόρησε στις 15 του ίδιου μήνα. Τον Αύγουστο ακολούθησε το “When We Were Young” ως το δεύτερο single του album.
Το 2008 η Dolores O’Riordan κέρδισε το Βραβείο EBBA (European Border Breakers Awards), τα οποία κάθε χρόνο  τιμούν 10 καλλιτέχνες ή συγκροτήματα που κατέκτησαν κοινό εκτός από τη χώρα προέλευσής τους με το πρώτο album τους που κυκλοφόρησε διεθνώς. Επίσης διετέλεσε κριτής στο  The Voice of Ireland το 2013. Τέλος ξεκίνησε να ηχογραφεί νέο υλικό με τους JETLAG, μια συνεργασία μεταξύ των Andy Rourke of The Smiths and Ole Koretsky, τον Απρίλιο του 2014. Έπειτα δημιούργησαν το τρίο D.A.R.K. και το πρώτο album, Science Agrees, κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2016.

Προσωπική ζωή

Στις 18 Ιουλίου 1994 η Dolores O’Riordan παντρεύτηκε τον Don Burton, πρώην manager των Duran Duran, με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά. Το 2013 αποφασίζει να επιστρέψει στην Ιρλανδία και το 2014 αποφασίζουν με τον Burton να τραβήξουν χωριστούς δρόμους ύστερα από 20 χρόνια έγγαμου βίου.
Το Νοέμβριο του 2014 η O’Riordan συλλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες βίας εν ώρα πτήσης της Aer Lingus από τη Νέα Υόρκη στο Shannon. Κατά τη διάρκεια της πτήσης επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά στο πλήρωμα του αεροπλάνου. Όταν η αστυνομία επιχείρησε να τη συλλάβει όταν πια πάτησε στο έδαφος, η O’Riordan έφερε αντιστάσεις φτύνοντας και κουτουλώντας τους αστυνομικούς. Η ίδια αργότερα θα δηλώσει στα ΜΜΕ ότι η επιθετική της συμπεριφορά οφείλεται στο άγχος που της δημιουργήθηκε από την αλλεπάλληλη διαμονή της σε ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης λόγω της διάλυσης του γάμου της. Ο δικαστής αποφάσισε να τη αθωώσει, με την προϋπόθεση γραπτής απολογίας προς τα άτομα στα οποία επιτέθηκε σε συνδυασμό με μια δωρεά 6000 € υπέρ των φτωχών.
Το Μάιο 2017 μίλησε πλέον ανοιχτά για τη μάχη της με τη διπολική διαταραχή, με την οποία διαγνώστηκε πριν δύο χρόνια. Τον ίδιο μήνα οι Cranberries δήλωσαν ότι αιτία για την ακύρωση του δεύτερου μέρους του Ευρωπαϊκού τους tour είναι κάποια προβλήματα στην πλάτη που αντιμετώπιζε η O’Riordan.
Η Dolores O’Riordan ήταν ένα σύμβολο των 90s και το καμάρι της Ιρλανδίας. Άφησε πίσω της μια μεγάλη κληρονομιά, με την ξεχωριστή και αιθέρια φωνή της να συνοδεύει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Πηγή: Wikipedia