13 Ιανουαρίου 2018

Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης!

Φωτογραφία Eurokinissi

Νοσηλεύτηκε στο «Ελπίς» τον Δεκέμβριο

Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ύστερα από κρίση κολπικής μαρμαρυγής, και «κατέρρευσε»στην σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης του στο «Κύτταρο Live Club». Τότε είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Ελπίς».
Συγκινητικά ήταν όσα εκτυλίχθηκαν στο μαγαζί, την ώρα που ο Τζιμης Πανούσης μεταφέρονταν με φορείο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο γνωστός καλλιτέχνης ήταν ξαπλωμένος στο φορείο, ενώ κόσμος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να τον χειροκροτεί, μέχρι να βγει έξω.
Ο Δημήτρης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1954 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Χολαργό. Οι γονείς του, Θόδωρος και Φωτεινή, ήταν Μικρασιάτες.
Ξεκίνησε τα καλλιτεχνικά του «βήματα» στον Χολαργό και συγκεκριμένα στον Πολιτιστικό Όμιλο Νέων το 1972, μέσα στην Χούντα. Εκεί μαζί με άλλους έστησαν θεατρική ομάδα με δάσκαλο τον Γιάννη Χουβαρδά. Άρχιζαν να ανεβάζουν έργα του Σουρή στον κινηματογράφο «Αλόμα». Στην συνέχεια ο Πολιτιστικός Όμιλος Νέων ονομάζεται Καλλιτεχνική Εταιρεία και μεταφέρεται.
Εκεί ο Τζίμης Πανούσης με το σχήμα «Χαρούμενη Κουδουνίστρα» που είχε φτάξει από το γυμνάσιο, ανεβάζουν την την πάστασταση «Κουλτούρα Ντίνερ, ένα μιούζικαλ με φασολάδα».
Το καλοκαίρι του 1973 θα αρχίσει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα μέσω μιας… αγγελίας. Συγκεκριμένα θα πιάσει δουλειά στο Μουσικό Θίασο Κρήτης, όπου παίζει κιθάρα και κάνει τον βοηθό ταχυδακτυλουργού.
Στην συνέχεια συμμετέχει στον θεατρικό θίασο με Χουβαρδά, Αρμάο, Αδαμάκη και άλλους.

Η ενασχόληση με την μουσική και η «απογείωση» με τις Μουσικές Ταξιαρχίες

Μουσικά ο Τζίμης Πανούσης ήταν αυτοδίδακτος, παίζοντας επί της ουσίας λίγο απ’ όλα. Την δεκαετία του 1970 σχηματίστηκαν οι «Μουσικές Ταξιαρχίες», με την πρώτη εμφάνιση του Πανούση με το γκρουπ να είναι το 1977 στην Αρχιτεκτονική επί της Πανεπιστημίου στη «Στοά του Απότσου».
Το 1978 κυκλοφορεί η παράνομη και… μη εξαιρετέα κασέτα «Disco Tsoutsouni», που άρχισε να κάνει γνωστές τις Μουσικές Ταξιαρχίες σε όλη την Ελλάδα, και να καθιερώνει τον «Τζιμάκο» για τον ανατρεπτικό του στίχο.
Η πρώτη τους επίσημη δισκογραφική δουλειά ήταν το 1982 με τον δίσκο «Μουσικές Ταξιαρχίες» από την MINOS-EMI. Ακολούθησαν οι δίσκοι «Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμάν» (1984) και «Hard Core» (ζωντανή ηχογράφηση, 1985) που «εκτόξευσαν» τον Τζίμη Πανούση και τις Ταξιαρχίες.
Το 1983 η μπάντα αλλάζει όνομα και γίνεται «Alamana’s Bridge». Ωστόσο κάπου εκεί διαχωρίζει την πορεία του, και το 1986 βγάζει τον δίσκο – σταθμό «Κάγκελα Παντού». Το 1987 κυκλοφορεί τον δίσκο «Χημεία και Τέρατα» Το 1990 το «Δουλειές του Κεφαλιού / The Greatest Kitch Live!» το 1992 το «Ρομπέν των Χαζών» και το 1993 το Vivere Pericolosamente από την Warner το 1993.
Το 2000 κάνει την εμφάνισή της η δισκογραφική «Τζίμη ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ Α .Ε» η οποία βγάζει τον δίσκο «Με λένε πόπη».

Η πορεία του στο ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο.

Ο Τζίμης Πανούσης είχε μακρά πορεία και στο ραδιόφωνο, «μετρώντας» συνολικά 15 χρόνια σε Top FM, Κανάλι 15, Ωχ FM, Flash 9.65, 88 μισό Θεσσαλονίκης ΣΚΑΪ 100,3FM, CITY 99,5, Ράδιο Θέμα και Ράδιο 9.
«Πέρασμα» ωστόσο έκανε και από τον κινηματογράφο με κάποιες από τις ταινίες που έχει παίξει να είναι ορόσημο στον κινηματογράφο. Στον Δράκουλα των Εξαρχείων (1981) του Νίκου Ζερβού εμφανίστηκε μαζί με τις υπόλοιπες Μουσικές Ταξιαρχίες, ενώ έχει εμφανιστεί ως γκεστ σταρ στις ταινίες Ηνίοχος (1995) του Αλέξη Δαμιανού, Προστάτης Οικογένειας (1997) του Νίκου Περάκη και Safe Sex (1999) των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου.
Η πορεία του στην τηλεόραση δεν ήταν τόσο… ένδοξη, καθώς η εκπομπή του «Κορίτσια ο Τζίμης» που ήταν να προβληθεί το 1992, τελικά κόπηκε.

Και συγγραφέας

Ο Τζίμης Πανούσης είχε γράψει επίσης και βιβλία, ασχολούμενος  με την πολθιτική και διάφορα άλλα ζητήματα. Πρώτο ήταν «Η Ζάλη των Τάξεων» (1989) που περιέχει 40 ιστορίες ραδιοφωνικής φαντασίας. Στην συνέχεια ήταν το «Πικρέ, Μικρέ Μου Αράπη» (1990), «Που είναι μια σαπουνόπερα» Το Κυνήγι της Γκόμενας (1992), Υγιεινή Διαστροφή (Opera), Μικροαστική Καταστροφή (2005) και «Πούστευε και Μη Ερεύνα» (2005).

Οι δικαστικές περιπέτειες και η κόντρα με τον Γιώργο Νταλάρα

Ο ανατρεπτικός του στίχος και η… αθυροστομία του του είχε προκαλέσει πολλές φορές δικαστικούς «πονοκεφάλους». Η πρώτη του… γνωριμία με δικαστήριο ήταν το 1980 με μία κατηγορία από το Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας για περιύβριση κατά της αρχής, και από εκεί και έπειτα ακολούθησαν πολλές παρόμποιες περιπέτειες.
με το δίσκο «Δουλειές του κεφαλιού» κατηγορήθηκε για εξύβριση της σημαίας, καθώς παρουσίαζε την Ελληνική σημαία με τρύπες. Ωστόσο δεν καταδικάστηκε.
Η δικαστική διαμάχη ωστόσο που έχει μείνει πιο γνωστή απ’ όλες, είναι αυτή με τον Γιώργο Νταλάρα, τον οποίο ο Τζίμης Πανούσης διακωμωδούσε στο πρόγραμμά του.
Το θέμα ξεκίνησε το 1997 με τον Γιώργο Νταλάρα να καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, και να ζητά κάθε φορά που θα αναφέρει το όνομά του να καταβάλλει ένα εκατομμύριο δραχμές!
Στην συνέχεια ζήτησε αποζημίωση 100.000 δραχμές, τελικά όμως ο Τζιμάκος καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση με αναστολή. Το 1999 ο Πανούσης κατέθεσε έφεση η οποία απορρίφθηκε, απόφαση που επικυρώθηκε από το τριμελές εφετείο το 2002 και από τον Άρειο Πάγο το 2004.
Η διαμάχη με την εκκληδία
το 1999 σε εξώφυλλο του περιοδικού «Κλικ» το 1999 ο Τζίμη εμφανίστηκε ντυμένος αρχιεπίσκοπςο να δαγκώνει ένα μήλο κρατώντας την κιθάρα του. Αυτό ήταν η αιτία για μηνύσεις εναντίον του και των εκδοτών του περιοδικού για καθύβριση θρησκεύματος. Οι κατηγορούμενοι έφυγαν ομόφωνα αθώοι από το ακροατήριο.

Προσωπική Ζωή

Ο Τζίμης Πανούσης παντρεύτηκε αρχικά την Λίλημ που είχε συμμετάσχει στο «Disco Tsoutsouni» και απέκτησαν ένα γιο, τον Άρη. Με την τελευταία του γυναίκα Αθηνά,  είχαν μία κόρη τη Φωτεινή.