18 Νοεμβρίου 2017

Nick Cave: 10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε γι' αυτόν.

Ο Αυστραλός αφηγητής σκοτεινών ιστοριών έχει σημαδέψει με τα τραγούδια του και τους στίχους κοινό και καλλιτέχνες. Λίγο πριν την εμφάνισή του στην Αθήνα, την Πέμπτη 16 Νοεβρίου, θυμόμαστε δέκα σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας του.

1. Η σχέση του με την Kylie Minogue δε μένει μόνο στο φημισμένο τους ντουέτο, «Where The Wild Roses Grow». Ο Cave ήταν στενός φίλος με τον αγαπημένο τής Kylie, τον τραγουδιστή των INXS, Michael Hutchence και νονός της κόρης του. Στην κηδεία του αυτόχειρα ροκ σταρ, τραγούδησε το «Into My Arms», ζητώντας από όλους τους δημοσιογράφους να μην αποθανατίσουν τη στιγμή με κάμερες.
2. Με τους Bad Seeds δημιουργεί από το 1983 και έχουν μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει 15 albums, με τελευταίο το «Push The Sky Away» του 2013.
3. Πριν τους Bad Seeds, η καριέρα του είχε ξεκινήσει από τους The Boys Next Door, που μετονομάστηκαν The Birthday Party, εξερευνώντας μέσα από σκοτεινούς, οργισμένους στίχους ιστορίες τρέλας επηρεασμένες από την αμερικάνικη παράδοση. Οι Birthday Party ήταν επίσης γνωστοί για τις μανιασμένες ζωντανές τους εμφανίσεις.
4. Εκτός από μουσικός είναι και συγγραφέας. Τα δύο βιβλία που έχει γράψει είναι τα «And the Ass Saw The Angel» και «The Death of Bunny Munro».
5. Μαζί με κάποια μέλη των Bad Seeds, το 2006 έφτιαξαν τους Grinderman και μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει δύο albums.
6. O σκηνοθέτης Wim Wenders τον κατατάσσει ανάμεσα στους αγαπημένους του καλλιτέχνες και έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική του για τις ταινίες του «Wings of Desire», «Faraway, So Close!» και «Until the End of the World».
7. Μέσα στο 2014 θα κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ «20.000 Days on Earth», με θέμα τη ζωή και την καριέρα του.
8. Μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν η Annita Lane, που τη γνώρισε στην περίοδο των Birthday Party. Άλλοι διάσημοι δεσμοί του ήταν με την PJ Harvey και το μοντέλο Susie Bick. Έχει τέσσερα παιδιά.
9. Το αγαπημένο του βιβλίο είναι η Βίβλος και τη θεωρεί ως μέγιστη επιρροή στη μουσική του.
10. Στα τραγούδια του έχουν «δολοφονηθεί» πάνω από 90 χαρακτήρες, από παιδιά, ενήλικες, μέχρι ζώα και φανταστικά πρόσωπα.

Ροζίνα Αράπη