16 Οκτωβρίου 2017

Οι πραγματικοί λόγοι της επίθεσης κατά των μετρητών

Με την κατάργηση των μετρητών, επιδιώκουν να κλειδώσουν τα χρήματα του καθενός στο τραπεζικό σύστημα των κλασματικών-αποθεματικών και να καταστεί το σύστημα άτρωτο από bank-runs δια παντός.

Του Ευθύμη Μαραμή

Τον Αύγουστο του 2016, η Royal Bank of Scotland, ήταν η πρώτη τράπεζα στο Η.Β. η οποία επέβαλε αρνητικό επιτόκιο στους καταθέτες. Τα αρνητικά επιτόκια ισχύουν μόνο για εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων: διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων, συνταξιοδοτικών ταμείων, καθώς και καταθετών σε ορισμένα ξένα νομίσματα συμπεριλαμβανομένου του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η RBS – της οποίας η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να διατηρεί το πλειοψηφικό μερίδιο ιδιοκτησίας από το bailout του 2008 – θα χρεώνει τις καταθέσεις των πελατών της “για να τις δανείσει”.

H RBS έχει ειδοποιήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες της, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, πως θα μπορούσαν επίσης να χρεωθούν για τις καταθέσεις τους, εάν η Τράπεζα της Αγγλίας μειώσει το επιτόκιο σε αρνητικό ποσοστό (σήμερα ανέρχεται σε 0,25%). Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τελευταία κίνηση της RBS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρές επιχειρήσεις και τους απλούς πελάτες. Έχει στηθεί συνεπώς ένα σκηνικό που προμηνύει το ξέσπασμα ενός επικού και “ντεμοντέ” bank-run, αν η τράπεζα της Αγγλίας ωθήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος.
 
Σκηνικό κατάσχεσης καταθέσεων στην ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ στην ευρωζώνη, δεδομένου ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο στο μείον 0,4% οι τράπεζες έχουν πληρώσει συνολικά περίπου 2.640.000.000 ευρώ για να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους σε καταθέσεις σε 19 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Δεδομένης της απειλής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζιτών για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διερευνούν την δυνατότητα αποφυγής των χρεώσεων αυτών. Αυτό είναι δυνατόν μέσω της μετατροπής των ηλεκτρονικών πιστωτικών καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας σε μετρητά και στην διατήρηση αυτών των μετρητών σε μη τραπεζικές εγκαταστάσεις.

Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Munich Re, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποθηκεύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για “ένα διαχειρίσιμο κόστος”, και η Commerzbank, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, εξετάζει παρόμοιες επιλογές.

Φυσικά, οποιαδήποτε σημαντική κίνηση μετατροπής των αποθεματικών των τραπεζών σε μετρητά, θα μπορούσε να υπονομεύσει το στόχο μείωσης του κεντρικού τραπεζικού επιτοκίου, διότι το κόστος της διατήρησης αποθεματικών των τραπεζών σε μετρητά δεν θα ανταποκριθεί στην μεταβολή των επιτοκίων, βραχυκυκλώνοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση περαιτέρω τραπεζικού δανεισμού. Κυρίως, αν το “κίνημα” για μετατροπή των καταθέσεων σε μετρητά εξαπλωθεί στο απλό, εξω-τραπεζικό κοινό, το κλασματικό-αποθεματικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει πολύ σύντομα.
 
Απόπειρα ληστείας από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο διακεκριμένοι οικονομολόγοι ηγούνται της προπαγάνδας στον πόλεμο κατά των μετρητών. Με την κατάργηση των μετρητών, επιδιώκουν να κλειδώσουν τα χρήματα του καθενός στο τραπεζικό σύστημα των κλασματικών-αποθεματικών και να καταστεί το σύστημα άτρωτο από bank-runs δια παντός. Αυτό θα διατηρήσει και θα ενισχύσει το αποκαλούμενο “transmission mechanism” της νομισματικής πολιτικής, της οποίας κεντρικό στοιχείο είναι o δανεισμός κλασματικών αποθεμάτων, ο οποίος δημιουργεί νέες καταθέσεις, νέο χρήμα δηλαδή από το πουθενά.

Όχι συμπτωματικά, ο πρώην οικονομολόγος του Χάρβαρντ και του ΔΝΤ Kenneth Rogoff μόλις πέρυσι δημοσίευσε βιβλίο που φέρει τον μακάβριο βαρύγδουπο τίτλο “Η κατάρα των μετρητών”. Το βιβλίο συγκεντρώνει πομπώδεις επαίνους στο πίσω εξώφυλλο από “κορυφαίους” επαγγελματίες οικονομολόγους όπως ο Ben Bernanke, ο Alan Blinder, και ο Michael Woodford. Ο Rogoff στο βιβλίο του ζητεί την κατάργηση όλων των μετρητών, όχι μόνο των χαρτονομισμάτων μεγάλης αποτίμησης. Ενώ παραδέχεται ότι τα μετρητά έχουν κάποια πλεονεκτήματα, ο Rogoff προβαίνει στον συγκλονιστικό ισχυρισμό πως το μεγαλύτερο μέρος των 1.400 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικού νομίσματος σε κυκλοφορία, χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η εμπορία ανθρώπων και η τρομοκρατία.
 
To the point: Κατάργηση μετρητών για να σωθεί το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα

Α και ναι! Ο Rogoff υποστηρίζει επίσης ότι μια οικονομία χωρίς μετρητά θα κάνει τη νομισματική πολιτική πιο αποτελεσματική με τον εξαναγκασμό των αποταμιευτών να ξοδεύουν ασύστολα κάθε φορά που οι κεντρικοί τραπεζίτες – ακολουθώντας συμβουλές “πάνσοφων” τεχνοκρατών, όπως ο Rogoff – αποφασίζουν ότι το “φυσικό” ή “βέλτιστο” επιτόκιο για την οικονομία έχει καταστεί βαθιά αρνητικό.

Τα μετρητά είναι αναμφισβήτητα μια ευλογία για τους παραγωγικούς εργάτες, τους αποταμιευτές και τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να προστατεύσουν τα κερδισμένα με ιδρώτα, θυσίες και στερήσεις χρήματα τους από τις παρανοϊκές θεωρίες και τα συστήματα απάτη που προωθούνται από κρατιστές και κεντρικούς τραπεζίτες όπως αυτοί που συμβουλεύει ο Rogoff.

https://www.eleytheriagora.gr/