14 Σεπτεμβρίου 2017

Τα άλμπουμ πέθαναν, ζήτω τα άλμπουμ

Ζούμε πια μια εποχή που τα τραγούδια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δισκογραφία, κάθε εβδομάδα διαβάζουμε για νέα ρεκόρ από τραγούδια στο YouTube, στα Streaming σε Downloads, ρεκόρ που κρατάνε για μερικές εβδομάδες και ύστερα καταρρίπτονται.

Αντίθετα τα άλμπουμ έρχονται και φεύγουν με γοργούς ρυθμούς και σημειώνουν ελάχιστες πωλήσεις σε σχέσεις με το παρελθόν.

Ζούμε λοιπόν μια εποχή που τα άλμπουμ δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, θα έλεγα από τις αρχές της δεκαετίας του '60.

Από την άλλη όμως έχουμε συχνά, σχεδόν μόνιμα τις επετειακές επανεκδόσεις ιστορικών άλμπουμ που παρά τα χρόνια που έχουν πίσω τους σε σχέση με την αρχική τους κυκλοφορία, δεν περνάνε απαρατήρητα.

Περισσότερο από το 25% του Αγγλικού καταλόγου των άλμπουμ αφορά κατάλογο, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, ενώ όσο πηγαίνουμε προς τις γιορτές αυτό το ποσοστό θα έχει αυξητική τάση.

Δεν θα εξαφανισθούν λοιπόν τα άλμπουμ, απλά θα στρέψουν τον κόσμο προς το παρελθόν που έχει αμέτρητα άλμπουμ για ακρόαση.

Υπάρχουν πολλές μορφές μουσικής που ακόμα είναι ζωντανές στις οποίες τα τραγούδια δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα άλμπουμ.

Τα βινύλια βοηθούν αρκετά στο να παραμείνουν τα άλμπουμ στην επικαιρότητα με τις πολλές επανεκδόσεις τους. 

Γιάννης Πετρίδης