10 Αυγούστου 2017

IAN ANDERSON: 70 ετών γίνεται σήμερα η ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσωπικότητα.

Ο Ίαν Άντερσον (Ian Anderson, 10 Αυγούστου 1947) είναι Βρετανός τραγουδιστής και πολυοργανίστας, γνωστότερος ως ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Jethro Tull. Κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ το 1983, συνεχίζοντας την καριέρα του μέχρι σήμερα και κυκλοφορώντας το "Thick as a Brick 2", συνέχεια του κλασικού άλμπουμ των Jethro Tull, το 2012.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Άντερσον απέκτησε ενδιαφέρον για την μουσική από την παιδική του ηλικία, με κύριες επιρροές του την τζαζ και το ροκ εντ ρολ. Η οικογένεια του μετακόμισε στο Μπλάκπουλ το 1963 και μαζί με συμμαθητές του, σχημάτισε τους Blades, όπου τραγουδούσε και έπαιζε φυσαρμόνικα. Το 1967, σε μία προσπάθεια να πλησιάσουν στο Λονδίνο και να εκμεταλλευτούν την δυναμική μουσική σκηνή του, μετακόμισαν στο Λούτον. Παρ' όλα αυτά, το συγκρότημα σύντομα διαλύθηκε και ο Άντερσον πούλησε την ηλεκτρική του κιθάρα, αγοράζοντας ένα φλάουτο.

Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη των Jethro Tull, με τον Άντερσον να μαθαίνει να παίζει σε μπλουζ-ροκύφος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μαζί με τον μπασίστα Γκλεν Κόρνικ, τον κιθαρίστα Μικ Άμπρααμς και το ντράμερ Κλάιβ Μπάνκερ σχημάτισαν την πρώτη μορφή του συγκροτήματος, το οποίο έφερε τις αρχικές ονομασίες Navy Blue και Bag of Blues, πριν αλλάξει το όνομα του σε Jethro Tull.

Πρώτη κυκλοφορία τους ήταν το άλμπουμ "This Was", το οποίο σκαρφάλωσε στο Top-10 των βρετανικών τσαρτ και εξασφάλισε στο συγκρότημα μία σειρά συναυλιών στο κλαμπ "Marquee" του Λονδίνου, όπου ο Άντερσον εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους και χαρακτηριστικότερους τραγουδιστές του είδους, παίζοντας το φλάουτο ενώ στεκόταν στο ένα πόδι και χοροπηδώντας πάνω στην σκηνή.

Οι Jethro Tull συνέχισαν να ηχογραφούν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με πιο επιτυχημένη περίοδο τους να είναι αυτή της δεκαετίας του '70, με άλμπουμ όπως τα "Aqualung" (1971), "Thick As A Brick" (1972), "A Passion Play" (1973), "Minstrel in the Gallery" (1975) και "Heavy Horses" (1978), να ξεχωρίζουν. Οι δίσκοι τους ανέβηκαν δύο φορές στην κορυφή των τσαρτ του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δέκα εξ αυτών έγιναν χρυσοί και το "Aqualung" βραβεύθηκε ως τριπλά πλατινένιο.

Σόλο καριέρα και συνεργασίες

Ο Άντερσον το 1977

Ο Άντερσον κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο το 1983, με τίτλο "Walk into Light", ακολουθούμενο δώδεκα χρόνια αργότερα από το "Divinities: Twelve Dances with God", μία ορχηστρική ηχογράφηση με δώδεκα τραγούδια βασισμένα στο φλάουτο. Το 2012, ηχογράφησε το "Thick as a Brick 2", συνέχεια του επιτυχημένου άλμπουμ των Jethro Tull, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σαράντα χρόνια νωρίτερα. Επίσης, το "Homo Erraticus" του 2014 σκαρφάλωσε στο # 14 των βρετανικών τσαρτ, η οποία είναι η καλύτερη θέση από οποιονδήποτε άλλο προσωπικό του δίσκο.

Στις 24 Μαρτίου 2017, κυκλοφόρησε μέσω της BMG/The End Records το άλμπουμ "Jethro Tull – The String Quartets", όπου μαζί με το κουαρτέτο εγχόρδων Carducci Quartet ηχογράφησε κομμάτια των Jethro Tull, σε επιμέλεια του Τζον Ο'Χάρα.

Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συνεργασίες, συμμετέχοντας σε άλμπουμ των Steeleye Span, των Honeymoon Suite, της συμφωνικής ορχήστρας του Λονδίνου, των Blackmore's Night, του Roy Harper, των Uriah Heep, του Ian Bruce, των Tarika Sammy, των Toto, των Slipstream, των Hot Vultures, της Mary Youngblood, κ.α..

Προσωπική ζωή

Το 1970, είχε παντρευτεί την φωτογράφο Τζένι Φρανκς, με την οποία χώρισε τέσσερα χρόνια αργότερα και το 1976 παντρεύτηκε την Σόνα Λίροιντ, με την οποία παραμένει μέχρι σήμερα. Διέμεναν σε μία φάρμα 500 στρεμμάτων στο Ράντνεϊτζ της Αγγλίας, μετακομίζοντας στην συνέχεια σε άλλα μέρη της Αγγλίας αλλά και το Μοντρέτης Ελβετίας. Μαζί έχουν δύο παιδιά, τον Τζέιμς Ντάνκαν Άντερσον και την Γκάελ Άντερσον, σύζυγο του ηθοποιού Άντριου Λίνκολν, πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς "The Walking Dead".[5]

Ο Άντερσον υπέφερε από φλεβική θρόμβωση στο πόδι του και πραγματοποίησε δημόσιες ομιλίες με σκοπό την επαγρύπνηση του κοινού για την συγκεκριμένη αρρώστια.

Δισκογραφία

με τους Jethro Tull
This Was (1968)
Stand Up (1969)
Benefit (1970)
Aqualung (1971)
War Child (1974)
Heavy Horses (1978)
Stormwatch (1979)
A (1980)
Under Wraps (1984)
Rock Island (1989)

Προσωπικές κυκλοφορίες
Walk into Light (1983)
Divinities: Twelve Dances with God (1995)
The Secret Language of Birds (2000)
Rupi's Dance (2003)
Ian Anderson Plays the Orchestral Jethro Tull (2005)
Live (2007)
Thick as a Brick 2 (2012)
Thick as a Brick: Live in Iceland (2014)
Homo Erraticus (2014)
Jethro Tull – The String Quartets (2017) 

Περισσότερα Ε Δ Ω