23 Αυγούστου 2017

Το σκάνδαλο και το ανέκδοτο - Μύκονος

Πραγματική βόμβα αποτελεί η σημερινή αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για την ενοικίαση της πιο διάσημης και πιο ακριβής ελληνικής παραλίας από το υπουργείο Οικονομικών στο γνωστό κέντρο Nammos! Η Ψαρού στη Μύκονο είναι γνωστή όχι μόνο σε όλους τους Ελληνες (για τους περισσότερους μακρόθεν ασφαλώς) αλλά και ανά την υφήλιο, ιδιαίτερα στους εκατομμυριούχους και στους σελέμπριτις που μπορούν να ξοδέψουν σε μια ημέρα ακόμη και όσα ένας απλός εργαζόμενος δεν θα δει σε ολόκληρη τη ζωή του. Επομένως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες περιγραφές για τις οικονομικές δυνατότητες που πρέπει να διαθέτει οποιοσδήποτε θέλει έστω και να την πλησιάσει. Ακόμη και στα δύσκολα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι, λόγω των χρεώσεων, για τον μέσο Ελληνα απλώς... απλησίαστη.

Από αυτά και μόνο αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τα τεράστια έσοδα που αποδίδει η εκμετάλλευσή της. Με την άνοδο του τουρισμού, μάλιστα, τα έσοδα αυτά προβλέπονται ανά έτος ακόμη περισσότερα. Κι όμως! Η ενοικίασή της από το ελληνικό κράτος στους συγκεκριμένους ιδιώτες γίνεται μόλις για... 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για 21.600 ευρώ κατ' έτος. Δηλαδή μόλις για 1.800 ευρώ τον μήνα και -προσέξτε- με ευκολίες πληρωμής!
Θα ήταν κυριολεκτικά απίστευτο αν δεν υπήρχε και το ντοκουμέντο της σχετικής σύμβασης την οποία φέρνει στο φως η εφημερίδα μας. Ετσι, το απίστευτο μετατρέπεται σε ανήκουστο, σε εξωφρενικό. Αναδεικνύεται σε πολλαπλό σκάνδαλο...
Οποιες δικαιολογίες και αν επιστρατεύσει το αρμόδιο υπουργείο (που προχώρησε σε αυτή την παραχώρηση μέσω της Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας), όποιες συμβάσεις ενδεχομένως και αν προϋπήρχαν, όποιοι νομικισμοί και αν προβληθούν, η ουσία δεν αλλάζει. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πρόκληση, την ώρα που ο ήδη εξαθλιωμένος Ελληνας πολίτης ξεζουμίζεται κι άλλο για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και να ικανοποιηθούν τα βίτσια των δανειστών.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων καλούνται μέσα στους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους να πληρώσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ, αλλά την ίδια ώρα μερικοί «τυχεροί» (;) επαυξάνουν, χάρη σε τέτοιες συμβάσεις, με δεκάδες εκατομμύρια την περιουσία τους.
Αν αυτό λέγεται αξιοποίηση των αιγιαλών και υγιής ανάπτυξη, ας βρουν -όσοι το διατείνονται- κάποιο καλύτερο ανέκδοτο...