11 Αυγούστου 2017

Το… άστρο του Νικόλα

Πριν αναφερθώ στον άνθρωπο για τον οποίο γράφονται αυτές οι γραμμές, να κάνω μια μικρή υποσημείωση. Προσωπικά δεν γνωρίζω τον B.D. Foxmoor, ή κατά κόσμο Μιχάλη Μυτακίδη. Τον “χοντρό” που λέμε όσοι ακούμε τα τραγούδια του. Και δεν είναι… λιανοτράγουδα, είναι στίχοι πολύτιμοι, στίχοι που πρέπει να τους σκεφτείς, να τους “διαβάσεις“, όχι τσιτάτα του κώλου.

Δεν τον γνωρίζω, αλλά έχοντας παρακολουθήσει τη διαδρομή του, γνωρίζω (όπως όλοι όσοι ακούμε Active Member) ότι δεν χαρίζει και δεν χαρίζεται. Δεν κάνει αβάντες, δεν πιάνει το μολύβι αν δεν πιστεύει αυτό που γράφει. Αυτό κρατήστε το για τη συνέχεια…
Ο Μιχάλης είχε γράψει έναν εκπληκτικό στίχο. “Πώς να του πω για μπάσκετ, αφού δεν γνώρισε τον Γκάλη, θα νομίζει τώρα η μπάλα ότι είναι πιο μεγάλη“… Περιέγραψε απόλυτα τον μεγαλύτερο παίκτη που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ. Ο επόμενος μπασκετμπολίστας που τον… ερέθισε είναι ο Νίκος ΠαππάςΌχι γιατί είναι φίλος του (εξ ου κι ο πρόλογος), αλλά γιατί είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ. Είναι γεννημένος σταρ…
Αν μείνεις στην εξωτερική εικόνα, πιο εύκολα λες ότι πρόκειται για κωλόπαιδο, παρά ότι είναι ένας βαθιά σκεπτόμενος (πολύ πάνω από την ηλικία του) άνθρωπος. Κάτι το υφάκι, που βγάζει αλαζονεία, κάτι οι κόντρες με τους προπονητές, κάτι η ταραχώδης διαδρομή του, κάτι η ατάκα για το μαλλί του Χάκετ, κάτι το ένα, κάτι το άλλο, ο Νικόλας μοιάζει ιδανικός για αποδιοπομπαίος τράγος. Για να λέμε στα παιδιά μας “μην γίνεις σαν αυτόν“.
Αν το ψάξεις πιο βαθιά, είναι ένας άνθρωπος που θα ήθελες να είναι φίλος σου, γιος σου, απλά να πιεις έναν καφέ μαζί του. Πέφτει κι εκεί που λες “πάει αυτός, τσακίστηκε” τον βλέπεις μπροστά σου. Δεν αποφεύγει τις κακοτοπιές, αλλά έχει περισσότερο πείσμα από ταλέντο, που ο Θεός του έδωσε απλόχερα.
Έχει έναν μοναδικό κώδικα αξιών. Δεν μασάει να βγει και να μιλήσει υπέρ του ΚΚΕ, γνωρίζοντας ότι δεν απευθύνεται δα και στο πιο μαζικό κομμάτι των ψηφοφόρων.
Δεν είναι δημοσιογραφικός (κάποιες φορές το παρακάνει, αλλά είπαμε…). Δεν θα σου χαμογελάσει αν δεν το θέλει, επειδή… “πρέπει“. Όταν, όμως, ένιωσε ότι αδίκησε τον Γιάννη Νάτου βρήκε μοναδικό τρόπο για να του ζητήσει δημόσια “συγνώμη” και να τον αποκαταστήσει
Δεν ξέρουν πολλοί ότι βάζει λεφτά για να συντηρείται η πρώτη του ομάδα. Δεν ξέρουν πολλοί ότι όταν τον έβγαλε εκτός Παναθηναϊκού ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πήγε να προπονηθεί στο Μαρούσι κι η πρώτη ατάκα που είπε ήταν “ευχαριστώ που με ανέχεστε“.
Δεν ξέρουν πολλοί ότι πίσω από την αυθάδικη μουτσούνα κρύβεται ένα παιδί…
Δεν ξέρουν πολλοί ότι ο Φώτσης τον φώναζε “χοντρό“, μετά την επιστροφή από το σοβαρό τραυματισμό του, που δεν μπορούσε να φτάσει τη στεφάνη. Όταν, όμως, το πήρε απόφαση “έλιωσε” στην προπόνηση (με τον Καλαβρό) κι όταν επέστρεψε κάρφωνε για πλάκα.
Δεν ξέρουν πολλοί πως όταν μίλησε με τον Αργύρη Πεδουλάκη, όταν έλυσαν “αντρίκια” τις διαφορές τους, έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Γιατί “ωραίος τύπος” δεν είναι αυτός που δεν κάνει λάθη, δεν είναι ο… ατσαλάκωτος, αλλά αυτός που ξέρει να ζητήσει συγνώμη.
Ο Παππάς έδειχνε από τα πρώτα του βήματα ότι θα γίνει σταρ. Πολλές φορές φάνηκε ότι θα πετάξει το ταλέντο του στα σκουπίδια, αλλά είναι εδώ κι αν κρίνουμε από την εικόνα και τις πληροφορίες που έχουμε για τον τρόπο που δούλεψε το καλοκαίρι, φέτος θα είναι η χρονιά του. Βεβαίως, όσο ψηλά μπορεί να πάει, τόσο χαμηλά μπορεί να πέσει, αν δεν νιώθει καλά. Μα αυτά δεν είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν σταρ;
Όπως σωστά τον ψυχολόγησε ο Μιχάλης “μέχρι την κόρνα της λήξης, με τον Νικόλα δεν θα πλήξεις“.
του Γιώργου Κογκαλίδη