12 Αυγούστου 2017

6 τρόποι με τους οποίους ο καφές προλαμβάνει ασθένειες

Γνωρίζατε ότι το καθημερινό σας φλιτζάνι καφέ μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τον καρκίνο και άλλες βλαβερές παθήσεις; Φτιάξτε ένα φλιτζάνι καφέ και μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Ο καφές θεωρείται ένα από τα πιο γευστικά ροφήματα στον κόσμο. Είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή χάρη στο υπέροχο άρωμά του και στην ενέργεια που δίνει.

Γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει τον καφέ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αν και σε μερικούς δεν αρέσει η γεύση ή η υφή του καφέ, άλλοι τον αγαπούν τόσο που έχει γίνει μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.
Όσοι αγαπούν τον καφέ τείνουν να πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τη μέρα, ειδικά το πρωί. Εξάλλου, ο καφές τούς εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια, αφού αυτή είναι μία από τις κύριες ιδιότητες του συγκεκριμένου καφεϊνούχου ροφήματος.
Ο καφές είναι πολύ δημοφιλής, όμως περιβάλλεται επίσης από διάφορους μύθους. Μερικοί από αυτούς είναι καλοί και άλλοι όχι και τόσο, όμως όλοι αυτοί οι μύθοι μάς έχουν τελικά μπερδέψει. Αυτό έχει κάνει μερικούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον καφέ και άλλους να αρχίσουν να τον πίνουν.
Εξαιτίας όλων αυτών των μύθων, η επιστημονική κοινότητα διεξάγει διάφορες έρευνες προκειμένου να αποδείξει ή να διαψεύσει τις φήμες γύρω από τον καφέ.
Με βάση αυτές τις μελέτες, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο καφές είναι ένα απολύτως υγιεινό ρόφημα για το σώμα γενικά.
Σήμερα θα θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα ευρήματα.

Πρόσφατες μελέτες

Η Harvard Gazette (Ηνωμένες Πολιτείες) δημοσίευσε ένα άρθρο που συγκεντρώνει τις πιο πρόσφατες μελέτες πάνω στον καφέ. Γενικά αυτές εστιάζουν στις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Με βάση αυτές τις μελέτες, οι επιστήμονες συνέταξαν μια λίστα με μερικές πιθανές ωφέλειες που μπορεί να έχει η κατανάλωση καφέ.
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, μερικές ωφέλειες είναι οι εξής:

1. Ο καφές συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια και εκφυλιστική ασθένεια που προσβάλλει και το περιφερειακό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι, οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από αυτή τη νόσο.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο καφές συμβάλλει στην πρόληψη του Πάρκινσον. Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από τη γενετική προδιάθεση του ατόμου που πίνει καφέ.

2. Συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ

Πρόκειται για μια νόσο παρόμοια με το Πάρκινσον, αφού είναι επίσης εκφυλιστική και προσβάλλει το νευρικό σύστημα. Η διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ προσβάλλει τις διανοητικές λειτουργίες και οδηγεί σε μείωση της εγκεφαλικής μάζας.
Διάφορα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές αποτελεί ένα «μαγικό» ρόφημα κατά της συγκεκριμένης νόσου. Η τακτική κατανάλωση καφέ βοηθάει το σώμα σας να προλάβει το Αλτσχάιμερ και μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τα πρώιμα συμπτώματα της άνοιας.

3. Ο καφές βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου

Το σώμα είναι ένα ναρκοπέδιο με μεγάλο αριθμό εν δυνάμει καρκινικών κυττάρων. Αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν σε πολλούς ανθρώπους και να προκαλέσουν καρκίνο στο όργανο ή στο σημείο του σώματος όπου αντιδρούν.
Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του δέρματος και μερικές από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος του προστάτη, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα.

4. Προστατεύει το συκώτι σας

Ανάμεσα στις πολλές ωφέλειες της τακτικής κατανάλωσης καφέ είναι η πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Αυτό σημαίνει ότι ο καφές πραγματικά βοηθάει ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός σας.
Όμως αυτό το μαγικό ρόφημα δεν συνεισφέρει μόνο στην πρόληψη της συγκεκριμένης ασθένειας. Προλαμβάνει επίσης την εμφάνιση κίρρωσης, που είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ήπατος.
Επιπλέον δυναμώνει το συκώτι σας και σας βοηθάει να διατηρείστε υγιείς.

5. Καθαρίζει το στόμα σας

Το στόμα σας παίζει σπουδαίο ρόλο στο σώμα σας. Είναι υπεύθυνο για την υποδοχή και τη μάσηση του 99% της τροφής που ταξιδεύει μέσα στο σώμα σας για να σας εξασφαλίσει ενέργεια.
Ωστόσο συγκεντρώνει επίσης μεγάλο αριθμό οργανισμών και βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις όπως και χαλίτωση (δύσοσμη αναπνοή).
Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι οργανισμοί και τα βακτήρια δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς απλώς με το βούρτσισμα των δοντιών.
Ευτυχώς, όμως, ένα φλιτζάνι καφέ προάγει τη σωστή στοματική υγιεινή, αφού εξαλείφει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό βακτηρίων. Το γεγονός αυτό συνεισφέρει στην πρόληψη των νόσων των ούλων.
Για να επιτύχετε αυτά τα θετικά αποτελέσματα, ο καφές που πίνετε πρέπει να είναι σκέτος.

6. Ανακουφίζει από τον μυϊκό πόνο

Αυτό το είδος πόνου μπορεί να εμφανιστεί λόγω αρκετών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι η υπερβολική άσκηση, που οδηγεί στην υπερβολική παραγωγή γαλακτικού οξέος.
Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ μειώνει αυτόν τον πόνο κατά 40%, έτσι συνιστάται να πίνετε καφέ κάθε μέρα.
Τι περιμένετε; Απολαύστε ένα φλιτζάνι καφέ με ηρεμία γνωρίζοντας ότι βοηθάει το σώμα σας να διατηρείται υγιές!