7 Αυγούστου 2017

Ρίζος: "Στο 140% η εφορία ενός παίκτη για τις ομάδες"

Ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος μίλησε στο ραδιόφωνο News 24/7 για την υψηλή φορολογία με την οποία ταλανίζονται οι ελληνικές ομάδες στο μπάσκετ, και όχι μόνο, καθώς αυτή φτάνει στο 140% για έναν υψηλά αμειβόμενο αθλητή.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, με δηλώσεις τους στο παρελθόν, είχαν τονίσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ομάδες με την υψηλή φορολογία στην χώρα μας, επισημαίνοντας πως για εκείνους, η οικονομική επιβάρυνση ενός υψηλά αμειβόμενου αθλητή θα φτάσει στο 140%. Ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, γνώστης του θέματος, ξεδιάλυνε το τοπίο, αναλύοντας τα δεδομένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Νews 24/7 στους 88.6".
O Διονύσης Ρίζος ανάλυσε τα δεδομένα, εξηγώντας λεπτομερώς το μεγάλο κόστος που χρειάζεται να πληρώσουν οι ελληνικές ομάδες στην εφορία, πέρα από τα καθαρά χρήματα που προσφέρουν στους αθλητές τους, τονίζοντας πως στο σύνολο η φορολογία για τους συλλόγους, για να καλύψουν όλα τα έξοδα ενός υψηλά αμειβόμενου αθλητή, θα φτάσει το 140%. Με τα λεγόμενα του εξηγεί το γιατί οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος είχαν δίκιο σε αυτό που είχαν τονίσει. Παράλληλα, επισημαίνει πως η εφορία στην Ελλάδα είναι στο 45%, σε μεγάλη αντίθεση με την Τουρκία και την Ρωσία που είναι στο 12% και στο 8% αντίστοιχα, με τους συλλόγους στην χώρα μας, πλέον, να ζητούν να πληρώνεται η εφορία αποκλειστικά από τους παίκτες και όχι από τους ίδιους.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του δικηγόρου Διονύση Ρίζου:
Για την νέα αλλαγή στην φορολόγηση στους αθλητές και στις ομάδες: "Μέχρι και τον προηγούμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, υπήρχε ένα ειδικό καθεστώς για τους αθλητές με τα συμβόλαια τους και τις αμοιβές που έπαιρναν. Ένα ειδικό καθεστώς το οποίο διασφάλιζε κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό μία μικρότερη φορολόγιση, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό τις ομάδες που αποκτούσαν ειδικά υψηλά αμειβόμενους αθλητές και καλαθοσφαιριστές αφού συγκεκριμένα μιλάμε για το μπάσκετ, ώστε να μπορούν να καλύπτουν αυτά τα έξοδα. Όμως, με την αλλαγή του κώδικα φορολογίας του εισοδήματος, το οποίο συνέβη το 2016, ο οποίος ισχύει και φέτος, τα δεδομένα άλλαξαν.
Οι μπασκετμπολίστες θεωρούνται και αυτοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και όλοι. Δεν υπάρχει κάποια ειδική διάκριση. Κάτι που σημαίνει πως για τους υψηλά αμειβόμενους, είναι πλέον στην κλίμακα του 45%, δηλαδή η εφορία υπολογίζεται στο 45% της καθαρής αμοιβής. Υπολογίζεται παράλληλα και η προκαταβολή φόρου, οπότε προσθέστε ένα ακόμη 45%, γιατί αν σκεφτούμε πως ένας αθλητής, ειδικά ξένος που έρχεται στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληρώσει, τόσο το πλήρες φορολογικό πακέτο, όσο και την προκαταβολή φόρου, όπως και την εισφορά αλληλεγγύης, συν κάποιες ακόμη μικρο-εισφορές. Οπότε στο σύνολο πηγαίνουμε κοντά στο 135 με 140%, το σύνολο της επιβάρυνσης για την ομάδα, αν η ομάδα φυσικά έχει συμφωνήσει να πληρώσει την φορολογία.
Για το πόσο θα κοστίσει σε μία ομάδα, για παράδειγμα, ένας αθλητής που θα έχει καθαρές αποδοχές 1.000.000 ευρώ: Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης έχει συμφωνήσει με μία ομάδα, έχοντας εισόδημα καθαρό στο 1.000.000 ευρώ, η φορολόγηση που θα έχει θα είναι περίπου στις 650.000 με 700.000 ευρώ, συν την προκαταβολή φόρου που θα πρέπει του χρόνου να πάρει από την ομάδα, αυτό σημαίνει πως μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο το συμβόλαιο του συνολικά, δηλαδή το φορολογικό έξοδο να είναι πάνω από το 1.000.000 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, πάνω από 2.000.000 ευρώ.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει σαν έξτρα και το κόστος της ασφάλισης, συν την εισφορά του αθλητή ως ελεύθερος επαγγελματίας, σύμφωνα με την καινούρια κλίμακα, η οποία είναι περίπου στο 41%. Εισφορές που είναι στον ασφαλιστικό φορέα του αθλητή. Είναι πλέον και αυτό ένα υψηλό κόστος, το οποίο επιβαρύνει την κάθε ομάδα.
Για τις αλλαγές που σκέφτονται οι ομάδες στην φορολόγηση και οι διαφορές με τις άλλες χώρες: "Για αυτό είδαμε μέσα στην χρονιά πολλές συζητήσεις και πρόθεση από πολλές διοικήσεις, οι οποίες θέλουν την εφορία να επιβαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο τον παίκτη, κάτι που ισχύει στο εξωτερικό, αλλά να τονίσουμε πως εκεί η φορολογία είναι αρκετά χαμηλότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα. Στην Τουρκία η φορολογία είναι μόλις 12% και στην Ρωσία είναι 8%. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχει ανταγωνισμός σε αυτό το κομμάτι. Και είναι λογικό αρκετοί αθλητές να προτιμήσουν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε χώρες που έχουν χαμηλότερους οικονομικούς δείκτες".
Για τον τρόπο που πλέον κινούνται οι ελληνικές ομάδες: "Η πρακτική που φάνηκε, δηλαδή τα συμβόλαια να κινούνται στην πορεία του 1.000.000 ευρώ και κάτω, δείχνει ακριβώς την πολύ μεγάλη επιβάρυνση που έχουν οι ελληνικές ομάδες από άλλα ποσά, καθώς συμβόλαια τύπου 1.000.000 ευρώ και 900.000 ευρώ, θα φτάσουν στο σύνολο σίγουρα πάνω από 1.500.000 ευρώ, κοντά στο 1.700.000 ευρώ, σαν συνολικό έξοδο για κάθε ομάδα".
Για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε αθλητές με την εφορία: "Η φορολογία είναι μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση για την κάθε ομάδα. Είναι και θέμα διαπραγμάτευσης. Σκεφτείτε πως ένας αθλητής μπορεί να μην επιθυμεί να επιβαρυνθεί με τέτοιου είδους ποσά. Μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν στην χώρα μας, ακόμη και με καλύτερες συνθήκες, παίκτες όπως ο Μάικ Μπατίστ, είχαν θέματα με την εφορία. Και άλλοι αθλητές, τόσο του Ολυμπιακού, όσο και του Παναθηναϊκού.
Ακόμη και αν αυτό περνάει στα ψιλά γράμματα, αρκετές φορές είχαν σοβαρά θέματα με την εφορία. Ποδοσφαιριστές, για παράδειγμα, όπως ο Σωτήρης Κυργιάκος, είχε σοβαρή υπόθεση με την εφορία, σε σχέση με το πως δήλωνε τις αμοιβές του, στις ομάδες στις οποίες αγωνιζόταν. Και υπάρχουν και αποφάσεις που είναι νομολογία σε αυτό το κομμάτι της φορολόγησης των αθλητών".