23 Ιουλίου 2017

Τι φοβάται ο Άγγλος βιβλιοπώλης;

Αλεξάνδρα Σαμοθράκη (Λονδίνο- ανταπόκριση).

Σύμφωνα με έρευνα του κλαδικού περιοδικού The Bookseller σε δείγμα 46 ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, ο μεγαλύτερος φόβος της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων (52%) για το 2017 εξακολουθεί να είναι ο ανταγωνισμός από τα ηλεκτρονικά βιβλία παρά το γεγονός ότι το 2016 για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι πωλήσεις των ‘χάρτινων’ βιβλίων είχαν ανοδική πορεία.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία σε όγκο πωλήσεων ήταν για το 2015 το 31% ενώ σε αξία το 19% με μέσο όρο τιμής ebook 4,5 λίρες. (Πολύ φθηνότερα από ότι στην Ελλάδα). Ο συνολικός τζίρος των βιβλίων για το 2015 ήταν περίπου 2 δις στερλίνες..

Αμέσως σημαντικότερη πηγή ανησυχίας για το 46% των ανεξάρτητων βιβλιοπωλών είναι η οικονομική αβεβαιότητα παρά τις διαβεβαιώσεις της πρωθυπουργού, Theresa May, πως θα διατεθούν αμύθητα ποσά (‘εκατομμύρια στερλίνες’) για τη υποστήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας. Τα αυξημένα ενοίκια, ιδίως στην περιοχή του Λονδίνου, καθώς και μείωση των σχολικών προυπολογισμών για βιβλία επίσης πιέζουν τα περιθώρια κέρδους των βιβλιοπωλών, ορισμένοι όμως δηλώνουν πως εμπιστεύονται τους πιστούς τους πελάτες καθώς και το γεγονός πως αφού η ανάγνωση επιδρά παρηγορητικά και το 2017 διαφαίνεται χειρότερο από το 2016, οι αναγνώστες θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κατανάλωσης βιβλίων.

Το φλέγον ζήτημα παραμένει φυσικά το Brexit. Αν και οι περισσότεροι βιβλιοπώλες (58%) θεωρούν πως ακόμη δεν έχουν επηρεαστεί οι πωλήσεις τους, το 41% διαφωνεί τονίζοντας πως ήδη έχει παρατηρήσει αρνητικές επιπτώσεις στο τζίρο τους. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ το προηγούμενο καλοκαίρι, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις οδήγησαν σε αύξηση του κόστους των ξενόγλωσσων βιβλίων μέχρι και 25%, ενώ οι προμηθευτές χαρτικών και παιχνιδιών άρχισαν να διαθέτουν τα εμπορευματά τους σε αυξημένες τιμές με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Για τους περισσότερους ανεξάρτητους βιβλιοπώλες(68%) πάντως, η περίοδος των Χριστουγέννων αποτέλεσε μια ανάσα καθώς σημειώθηκε ικανοποιητική αύξηση των πωλήσεων.