20 Ιουλίου 2017

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΑΕΠΙ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία έχει σχηματίσει δικογραφία, μετά από καταγγελίες και πόρισμα ελέγχου για οικονομικές ατασθαλίες και κακή διαχείριση της εταιρίας έδωσε εντολή δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και κατάσχεσης άυλων περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ). 

Η δέσμευση, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, αφορά ποσά μέχρι 10 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και διασφαλίσεις από μη εξυπηρετούμενο δάνειο της Eurobank, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Πριν λίγο καιρό, στο πλαίσιο της έρευνας για την Εταιρεία, είχε εκδοθεί βούλευμα που διέτασσε την δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ.

Η έρευνα που διενεργείται για την ΑΕΠΙ αφορά τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μπήκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αρνήθηκε να δεχθεί διαχειριστικό έλεγχο.

Τότε, ο εισαγγελέας είχε δώσει εντολή στην ΦΑΕ Αθηνών για την διενέργεια φορολογικού ελέγχου για τις χρήσεις 2010-2015 και κατάσχεσης όλων των βιβλίων και στοιχείων της εταιρείας.

Ωστόσο, από τον περασμένο Φεβρουάριο η ΑΕΠΙ ελέγχεται και ποινικά πλέον, για τα έξι κακουργήματα, έρευνα που διατάχθηκε μετά από πόρισμα της εταιρείας ορκωτών λογιστών Ernst & Young, στο οποίο καταγράφεται απώλεια 50 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.