18 Ιουλίου 2017

Η λύση του μυστηρίου 25 χρόνια μετά: Γιατί σταμάτησε το θρυλικό «Ρετιρέ» (Vid)

Ακόμα και αν δεν είσαι φαν των ελληνικών σειρών, ακόμα και αν ανοίγεις την τηλεόρασή σου μια φορά το χρόνο, ακόμα και αν μόλις επέστρεψες από ταξίδι 35 ετών στον Κρόνο, δεν γίνεται να μη γνωρίζεις το «Ρετιρέ».

Η θρυλική εκπομπή του Mega που έχει στην κατοχή της το πανελλήνιο ρεκόρ επαναλήψεων (πάνω από 23) είναι ίσως η πιο γνωστή σειρά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Οι περιπέτειες της Κατερίνας, της Χαρούλας, του Φοίβου και των άλλων…παιδιών, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, ήταν το…Survivor του 1990. Τα νούμερα τηλεθέασης της σειράς, ήταν πραγματικά ασύλληπτα.

Κάθε Δευτέρα βράδυ, όταν έβγαινε το καινούριο επεισόδιο, όλοι οι τηλεοπτικοί δρόμοι οδηγούσαν στο Mega. Όλοι ήθελαν να δουν τι θα γίνει τελικά με τον Ιάσωνα και αν θα το πάρει το κορίτσι (Ελένη), παρά τη γκρίνια της «κυρίας Θάλειας».

Το «Ρετιρέ» συνεχίστηκε και τη δεύτερη σεζόν και η επιτυχία του ήταν τέτοια που είχε αρχίσει να περνάει σε νούμερα τηλεθέασης ακόμα και το τοτέμ του Mega, τις «Τρεις χάριτες».

Ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει τι συνέβη και η επιτυχημένη σειρά δεν συνεχίστηκε και τρίτη σεζόν, όπως είχε αποφασιστεί. Τα σενάρια συνωμοσίας πολλά:

Κάποιοι είπαν ότι ο Δαλιανίδης ήθελε να εφαρμόσει την ίδια συνταγή, αλλάζοντας όμως τα βασικά υλικά, γι’ αυτό και έκανε τους «Μικρομεσαίους». Κάποιοι άλλοι ότι υπήρχαν κόντρες ανάμεσα στους ηθοποιούς.

Οι πιο ευφάνταστοι ορκίζονταν ότι ο Δαλιανίδης ξέμεινε από ιδέες και ότι δεν του έβγαινε τρίτος κύκλος και για να μην κουράσει η σειρά, την έκοψε, στο πικ της επιτυχίας της…

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύουν. Η αλήθεια είναι ότι το «Ρετιρέ» δεν συνεχίστηκε λόγω οικονομικών διαφορών. Κάποιοι απ’ τους πρωταγωνιστές θέλοντας, πολύ λογικά, να εξαργυρώσουν την επιτυχία της σειράς, ζήτησαν αύξηση, η οποία κρίθηκε υπερβολική, τόσο από την παραγωγή, όσο και από τον Γιάννη Δαλιανίδη. Κάποια στιγμή, όταν οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, και το χάσμα ανάμεσα στις 2 πλευρές αντί να μικραίνει, μεγάλωνε ο Δαλιανίδης αποφάσισε να αφήσει (τους ηθοποιούς με τις υπερβολικές απαιτήσεις) εκτός και να συνεχίσει με τους υπόλοιπους, μια νέα σειρά (που δεν είχε την ανάλογη επιτυχια), τους «Μικρομεσαίους»

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο τηλεοπτικός Ιάσωνας, Παύλος Ευαγγελόπουλος, κάποια στιγμή (πολύ πρόσφατα) συζητήθηκε η επιστροφή του Ρετιρέ με νέα επεισόδια.

Τόσο ο ίδιος όμως, όσο και οι περισσότεροι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούσαν τότε στη σειρά, δεν το συζήτησαν καν, καθώς θεωρούσαν ότι χωρίς τη σφραγίδα του Γιάννη Δαλιανίδη, το θρυλικό «Ρετιρέ» δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ξανά το ίδιο, ή έστω να θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν.

Αλήθεια θυμάστε ποια ήταν η τελευταία σκηνή, της σειράς; Αν όχι θυμηθείτε την στο βίντεο που ακολουθεί