13 Ιουλίου 2017

Έτσι μεθοδεύθηκε η διόγκωση του ελλείμματος το 2009

Όλα τα στοιχεία στο φως, εν όψει της κρίσιμης δίκης του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στις 18 Ιουλίου

Στόχος η νομιμοποίηση του Α’ Μνημονίου, που άνοιξε την πόρτα στα επόμενα - Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Ο τίτλος της ταινίας (και του ομώνυμου βιβλίου) για συγκεκριμένους ανθρώπους του πρώην Προέδρου της Αμερικής Ρίτσαρντ Νίξον είχε να κάνει με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Ο τίτλος του τωρινού άρθρου για τους παρακάτω αναφερόμενους ανθρώπους του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου δεν έχει να κάνει με απλό σκάνδαλο αλλά με εθνική προδοσία εις βάρος του ελληνικού λαού.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανώτερα στελέχη ή συνεργαζόμενοι ειδικοί σύμβουλοι της Eurostat, οι οποίοι συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του αρχικού Ιδρυτικού Νόμου 3832/2010 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ώστε να φιμωθούν τα έξι από τα επτά μέλη του ΔΣ της Αρχής και να καταλήξει η ΕΛΣΤΑΤ σε «ενός ανδρός (του Γεωργίου δηλαδή) Αρχή». Ήταν οι ίδιοι επίσης που συμβούλευαν τον Γεωργίου στο πώς να διογκώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 (παραβιάζοντας τα ίδια τα κριτήρια της Eurostat) με αποτέλεσμα: - Να νομιμοποιηθεί το πρώτο Μνημόνιο (το οποίο είχε βασιστεί σε μια πρόβλεψη του ελλείμματος και όχι στο πραγματικό έλλειμμα).

Να ανοίξει η πόρτα για το δεύτερο και χειρότερο Μνημόνιο και για το PSI που ακολούθησε.

• Να μπουν τα επαχθή φορολογικά μέτρα, από τα οποία υποφέρουμε μέχρι σήμερα.

• Να ακολουθήσουν τα επόμενα Μνημόνια, καθ’ όσον το χρέος κατέληξε μη βιώσιμο, τα έσοδα ανέφικτα και τα προηγούμενα Μνημόνια ουδόλως εφαρμόσιμα. 

Και είναι αυτοί τους οποίους επικαλούνται οι υποστηρικτές του Γεωργίου για να τεκμηριώσουν την αθώωσή του με την ανούσια πλέον αιτιολογία:

«Εφόσον η Eurostat δέχθηκε χωρίς ‘‘αστερίσκους’’ τα στοιχεία του Γεωργίου, αυτά πρέπει να ήταν σωστά!». 

Ωσάν να ήταν ποτέ δυνατόν η Eurostat να αμφισβητήσει τα στοιχεία που η ίδια έστελνε στον Γεωργίου!

Και φυσικά είναι οι ίδιοι που έχουν κληθεί να παραστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος στις 18 Ιουλίου, ή/και στη μελλοντική δίκη του για ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Δημοσίου (για τη διόγκωση δηλαδή του ελλείμματος) σε βαθμό κακουργήματος. Και ο λόγος είναι απλός: 

Πρέπει να υποστηριχθεί ο άνθρωπός τους, διότι μια καταδίκη του Γεωργίου ισοδυναμεί με καταδίκη αυτών των ιδίων και της Eurostat και ισοδυνάμως με καταδίκη της Commission (τον πολιτικό προϊστάμενο της Eurostat), δηλαδή το ένα τρίτο της «τρόικας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μελλοντικές αξιώσεις της χώρας μας για αποζημίωση δισεκατομμυρίων για τη ζημία που υπέστημεν από τα μεσαιωνικά Μνημόνια!

Walter RadermacherΟ γενικός διευθυντής της Eurostat αλλά και βασικός μέντορας του Γεωργίου στη διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Με μια από τις συμβουλευτικές του επιστολές υποδεικνύει στον Γεωργίου πώς να εντάξει τα swaps του Σημίτη με την Goldman Sachs το 2001 (με τη βοήθεια των οποίων μπήκαμε στο ευρώ αλλά που λήγανε το 2030!) στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας και στα ελλείμματα τεσσάρων ετών - κάτι που έγινε μόνο για την Ελλάδα και μόνο για εκείνη την εποχή, προφανώς παρανόμως, καθ’ όσον το 2001 δεν υπήρχε ευρωπαϊκός κανονισμός που να απαιτούσε να γίνει αυτό και μάλιστα πριν από τη λήξη τους (ενώ αν υπήρχε τέτοιος κανονισμός, ενδεχομένως τα Goldman Sachs swaps του 2001 να μην υπήρχαν καν!).

Διατάζει μάλιστα να έχει την έγκριση του Γεωργίου μέσα σε δύο μόνο μέρες από την ημερομηνία αποστολής της επιστολής! 

Προφανώς, ο Ραντερμάχερ, αν τολμήσει ποτέ να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γεωργίου, θα επιμείνει ότι οι υπολογισμοί του Γεωργίου για το χρέος και το έλλειμμα υπήρξαν άψογοι, αμερόληπτοι και σύμφωνοι με τους εκάστοτε ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς! 

Hallgrimur SnorrasonΟ μόνιμος εκπρόσωπος της Eurostat στην ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος υποτίθεται ότι απασχολείτο στην ΕΛΣΤΑΤ ως σύμβουλος επί τεχνικών θεμάτων (για όλα τα μέλη του ΔΣ), αλλά κατέληξε προσωπικός νομικός σύμβουλος του Γεωργίου. 

Ήταν από αυτόν που ο Γεωργίου ζητούσε συμβουλές για το πώς να τροποποιήσει συγκεκριμένα σημεία του ιδρυτικού Στατιστικού Νόμου 3832/2010, που ήδη επεξεργαζόταν με τη βοήθεια των νομικών του συμβούλων, Αθανάσιου (Θάνο) Τσεβά και Per Samuelson της Eurostat. Ο Snorrason ανταποκρίθηκε άμεσα με συμβουλές που αξιοποιήθηκαν πλήρως από τον Γεωργίου, καθώς ενσωματώθηκαν στις διατάξεις του Στατιστικού Νόμου, ο οποίος άλλαξε τελικά πλήρως κατά το δοκούν, ώστε να μετατραπεί η ΕΛΣΤΑΤ σε «ενός ανδρός Αρχή». 

Μια συγκεκριμένη, νέα διάταξη, που πρότεινε ο Snorrason να ενταχθεί στον νέο νόμο και που φαίνεται να είχε ήδη συζητηθεί πολλές φορές μέχρι τότε με τον «Θάνο», είχε να κάνει με τη δυνατότητα που είχε πλέον ο Γεωργίου να ορίζει όποιον ήθελε για να ενεργεί ως αναπληρωτής του σε περίπτωση απουσίας του, μια αρμοδιότητα που σύμφωνα με τον αρχικό ιδρυτικό νόμο 3832/2010 είχε μόνο ο αντιπρόεδρος. Η εφαρμογή μάλιστα αυτής της διάταξης έγινε στις 28/9/2010, δηλαδή πριν ακόμη από τη νομοθετική αλλαγή του ν. 3832 και ενώ το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ακόμη εν ενεργεία. Σε σχετικό διάταγμα ο Γεωργίου αυθαίρετα ανέθεσε τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου στην Αθανασία Ξενάκη (στη συγκατηγορούμενή του πλέον για το κακούργημα της διόγκωσης του ελλείμματος) για την περίοδο απουσίας του από 29/9/2010 έως 1/10/2010, παραβιάζοντας έτσι κατάφορα τον αρχικό ιδρυτικό νόμο, ο οποίος ίσχυε ακόμη!

Στις 18 Ιουλίου ο Snorrason θα παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που συμβούλευε τον Γεωργίου πώς να παραβιάσει τον ιδρυτικό νόμο της ΕΛΣΤΑΤ, θα δηλώσει ενόρκως ότι ο Γεωργίου δεν παραβίασε τον νόμο!

Luca AscoliΟ επικεφαλής τμήματος της Eurostat για τα Στατιστικά και τη Μεθοδολογία της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος - ΔΥΕ (Excessive Deficit Procedure - EDP). Στην προηγούμενη δίκη του Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος στις 6.12.2016, ο Ascoli δήλωσε ότι τα EDP στοιχεία που διαβίβασε ο κατηγορούμενος στη Eurostat ήταν ορθά, ενώ μέχρι τότε γίνονταν ατασθαλίες και αποκρύψεις στοιχείων. Δεν ανέφερε όμως τότε ο Ascoli ότι ο ίδιος ήταν επίσης μάρτυρας υπεράσπισης σε άλλη δίκη κατά του Γεωργίου, τον Ιούνιο του 2016 (στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά), στην οποία μηνυτής ήταν ο καθαιρεθείς πρώην διευθυντής Εθνικών Λογαριασμών κ. Ν. Στρόμπλος (ένας από τους κύριους μάρτυρες εναντίον του κατηγορούμενου για την ψευδή διόγκωση των στοιχείων του 2009) και στη δίκη αυτή ο Γεωργίου καταδικάστηκε για εξύβριση του κ. Στρόμπλου σε 12 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή. Η εξύβριση αφορούσε ακριβώς τις ατασθαλίες που ανέφερε ο Ascoli!

Στις 18 Ιουλίου 2017 ο Ascoli θα παραστεί και πάλι ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και προφανώς θα δηλώσει ενόρκως ότι ο Γεωργίου δεν παρέβηκε τα καθήκοντά του, καθόσον ήταν πριν την εποχή του Γεωργίου που «γίνονταν ατασθαλίες και αποκρύψεις στοιχείων» - άγνωστο βέβαια από ποιον! 

Per E. SamuelsonΝομικός σύμβουλος της Eurostat αλλά και πρόθυμος νομικός σύμβουλος του Γεωργίου. Το όνομά του (μαζί με το όνομα του Θάνου Τσεβά) φιγουράρει σε όλη την αλληλογραφία μεταξύ Snorrason και Γεωργίου σχετικά με τις προτάσεις για την αλλαγή του ιδρυτικού νόμου αλλά και στην αλληλογραφία μεταξύ Γεωργίου και Paul Tomsen, με την οποία ο Γεωργίου ζητά την παρέμβαση του Tomsen προς την ελληνική κυβέρνηση για την άμεση αλλαγή του ιδρυτικού νόμου 3832/2010 «με στόχο να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ» (συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του αντιπροέδρου του ΔΣ), τονίζοντας ιδιαιτέρως τη συνδρομή της Eurostat και των ειδικών στελεχών της (Snorrason και Samuelson) στην προσπάθεια αυτή.

Στην προηγούμενη δίκη του Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος, στις 6.12.2016, οι Snorrason, Samuelson και Ascoli προσήλθαν με λιμουζίνα (!) στα δικαστήρια Ευελπίδων ως μάρτυρες υπεράσπισης (η λιμουζίνα περίμενε παρκαρισμένη έξω από το Κτίριο 7 -με ποιου την άδεια;- για να τους παραλάβει μετά τη λήξη της ακρόασης), καταθέτοντας ενόρκως ότι «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μόνον ο πρόεδρος των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών ασχολείται με τις επίσημες στατιστικές, μέρος των οποίων είναι το δημόσιο χρέος και έλλειμμα», κάτι που δεν ισχύει, και υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος λογοδοτούσε στην Κομισιόν - Εurostat και όχι στη Βουλή των Ελλήνων, όπως απαιτούσε ο ν. 3832/2010! 

Αναρωτιόμαστε αν και στη δίκη της 18/7/17 θα κατατεθούν -και πάλι ενόρκως- παρόμοιες ανακρίβειες και παραπλανητικά ψεύδη από τους ίδιους μάρτυρες υπεράσπισης, που φυσικά θα προσέλθουν στην Ευελπίδων με λιμουζίνα, με έξοδα του έλληνα φορολογούμενου! 

Το Β’ μέρος την επόμενη Κυριακή

Εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής", 9/7/2017