5 Μαρτίου 2017

Και οι U2 κατηγορούνται για «κλοπή» τραγουδιού

Στην μουσική, ως γνωστόν, δεν υπάρχει «παρθενογένεση» και για τον λόγο αυτό είναι αρκετές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες διάσημοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της κλοπής.

Η ιστορία συνήθως έχει την ίδια εξέλιξη: Κάποιος σχετικά άγνωστος καλλιτέχνης κινείται νομικά εναντίον κάπου σταρ ζητώντας μεγάλα ποσά ως αποζημίωση. Κατά προτίμηση αυτό συμβαίνει όταν ο μηνυόμενος είναι ήδη αρκετά διάσημος και εύπορος.Δεν είναι, πάντως, λίγες οι φορές που οι καλλιτέχνες που καταθέτουν μηνύσεις έχουν πραγματικά δίκιο και βρίσκονται αντιμέτωποι με ορδές επιτυχημένων δικηγόρων και, βέβαια, την καχυποψία του κοινού.

Πρωταγωνιστές στη νέα υπόθεση είναι οι U2, οι οποίοι κατηγορούνται πως έχουν «κλέψει» το τραγούδι «The Fly» από τον Βρετανό τραγουδοποιό Paul Rose.

Το «The Fly» περιλαμβάνεται στο εκπληκτικό «Achtung Baby», του 1991, με τον Paul Rose να προσφεύγει δικαστικά ζητώντας να αναφερθεί το όνομά του στα credits του δίσκου, αλλά και να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 5 εκατ. δολαρίων.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης ισχυρίζεται ότι οι U2 έψαχναν έμπνευση για το νέο τους άλμπουμ όταν άκουσαν το δικό του demo του κομματιού «Nae Slappin», το οποίο και «έκλεψαν».

Τα συμπεράσματα δικά σας





http://www.efsyn.gr/