6 Μαρτίου 2017

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Στην προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας, η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Επειδή οι ιώσεις καλά κρατούν, είναι σημαντικό να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τροφές που θα μας προστατεύσουν. Πριν αναφερθούμε στις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ας πούμε τι πρέπει να αποφεύγουμε. Η ζάχαρη και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (πχ. το λευκό ψωμί, τα τρόφιμα από ραφιναρισμένο αλεύρι, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες) μειώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος σχεδόν αμέσως.

Μανιτάρια. 
Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην άριστη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ουσιώδη για την καταπολέμηση των μολύνσεων. Η ανοσοποιητική δράση των μανιταριών οφείλεται στις βήτα-D-γλυκάνες που περιέχουν. Οι βήτα γλυκάνες ερευνώνται εδώ και χρόνια για την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τα μακροφάγα ανοσοποιητικά κύτταρα και αυτά με τη σειρά τους τα λευκά Τ-λεμφοκύτταρα, τα κύτταρα NK (φυσικοί φονείς) και τα Β κύτταρα συμπεριλαμβανομένων κάποιων επιλεγμένων κυτταρροκινών».
Φρούτα και λαχανικά. 
Δώστε έμφαση στα πορτοκάλια και στις πιπεριές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Τα πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα, και οι κολοκύθες συνιστούν μια καλή πηγή βήτα-καροτενίου (προβιταμίνης A) και σεληνίου. Το βήτα-καροτένιο αυξάνει τον αριθμό των Τ-κυττάρων, που ενισχύουν φυσικά την άμυνα του οργανισμού. Λαχανικά και ξηροί καρποί περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες Β, που επίσης παίζουν κεφαλαιώδη ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σωστά λιπαρά. 
Μια διατροφή που περιέχει τα σωστά λιπαρά (προερχόμενα από ψάρια ή ξηρούς καρπούς) μπορεί επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Καλές πηγές των υγιεινών και απαραίτητων λιπαρών ωμέγα-3 λιπαρών είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα, αλλά και τα καρύδια.
Γιαούρτια. 
Εκείνα που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων, όπως τα Bifidobacterium lactis, ενισχύουν αποδεδειγμένα την ανοσολογική απάντηση των ηλικιωμένων. Δοκιμάστε να τρώτε λίγο γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων καθημερινά, φροντίστε όμως να έχει λίγα λιπαρά και μηδέν ζάχαρη.
Στρείδια. 
Ο ψευδάργυρος, που περιέχεται στα στρείδια, στο άπαχο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά, στους ξηρούς καρπούς και στα φασόλια, προάγει την δημιουργία νέων κυττάρων που δίνουν φυσική ώθηση στην άμυνα του οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και ελαφρές ελλείψεις ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν την απόδοση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Πιπεράκια τσίλι. 
Είναι γεμάτα με βιταμίνη C. Ένα τσίλι μπορεί να περιέχει μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.