7 Φεβρουαρίου 2017

Ποια είναι τα Golden Boys του ΑΔΜΗΕ που παραιτήθηκαν μετά τον σάλο με τους μισθούς τους

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανώλης Κορωνιωτάκης και Ιωάννης Μπλάνας, σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος τις έκανε αποδεκτές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ ανέφεραν ότι η αλλαγή της αποζημίωσης τους έγινε νομότυπα και σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά που τους καταβλήθηκαν και έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού.

Προηγήθηκε η κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Σκρέκα σύμφωνα με την οποία τα δύο κορυφαία στελέχη της εταιρίας αύξησαν τις αμοιβές τους στις 20.000 ευρώ το μήνα και έλαβαν περί τις 200.000 ευρώ ως αναδρομικές αποδοχές για ένα χρόνο.

Μάλιστα η κίνηση των δύο στελεχών ήταν τόσο προκλητική δεδομένου ότι ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ιδιωτικοποίησης. Στο μετοχικό κεφάλαιο έχουν εισέλθει οι νέοι Κινέζοι επενδυτές που απέκτησαν πρόσφατα το 24% της εταιρείας. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι ο ελληνικός διαχειριστής ενέργειας βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της επικαιρότητας καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα είχε αποφασιστεί η αποκρατικοποίηση. Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε επί ΝΔ ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -επί του κ. Πανου Σκουρλέτη- η οποία άλλαξε το μοντέλο με το επιχείρημα ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο προκαλώντας αναστάτωση και καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Τα Golden Boys της ΑΔΜΗΕ

Ο Μανώλης Κορωνιωτάκης προέρχεται από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο σύλλογο μηχανικών της ΔΕΗ. Eίναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει εργασθεί μέχρι το 1987 στον Ιδιωτικό Τομέα είτε σαν ερευνητής Μηχανικός, είτε σαν Μηχανικός Παραγωγής. Από το 1987 μέχρι το 2011 εργαζόταν στη ΔΕΗ Α.Ε., ενώ από το 2012 είναι στέλεχος στην ΑΔΜΗΕ.


Μανώλης Κορωνιωτάκης

Ο Ιωάννης Μπλάνας κατείχε τη θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Συστημάτων και Υποδομών. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος του ΤΕΕ


Ιωάννης Μπλάνας

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε δεχθεί επικρίσεις κατά την κακοκαιρία του Χριστουγέννων, καθώς έφερε το σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αν και η διοίκηση διαβεβαίωνε με μελέτη της ότι υπάρχει επάρκεια ισχύος. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο έκαναν χρήση νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σύριζα στα τέλη του 2015 με τον οποίο αίρεται το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα δε με το κανονισμό, οι αμοιβές των στελεχών του ΑΔΜΗΕ πρέπει να εγκριθούν από το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας.