14 Φεβρουαρίου 2017

Bob Marley: Βρέθηκαν χαμένες κασέτες με ηχογραφήσεις του θρύλου της ρέγκε

Ηχογραφήσεις του Bob Marley, οι οποίες, για περισσότερα από 40 χρόνια, θεωρούνταν χαμένες, βρέθηκαν σε μαγνητικές κασέτες, σε υπόγειο εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στο Λονδίνο, και αποκαταστάθηκαν πλήρως, χάρη σε τρεις συλλέκτες, φανατικούς θαυμαστές του θρύλου της ρέγκε μουσικής.

Οι 13 κασέτες ήταν τοποθετημένες σε χάρτινα κουτιά, στο υπόγειο του ξενοδοχείου Kensal Rise, στο βορειοδυτικό τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας, στο οποίο διέμεναν ο Bob Marley και το συγκρότημά του, Τhe Wailers, στη διάρκεια των ευρωπαϊκών τουρνέ τη δεκαετία του 1970.

Οι κασέτες, γνωστές στους κύκλους των θαυμαστών ως «The Lost Masters», είχαν υποστεί σοβαρή φθορά, αλλά, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, ο ήχος επανήλθε.


Στο υλικό, περιλαμβάνονται αυθεντικές ζωντανές ηχογραφήσεις των συναυλιών, που έδωσε ο Bob Marley στο Λονδίνο, την περίοδο 1974 - 1978, και στις οποίες ερμηνεύει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως το «No woman no cry», το «Jammin» και το «I shot the Sheriff».


Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Λονδίνο, στο Lyceum Theatre το 1975, στο Hammersmith Odeon το 1976, στο Rainbow Theatre το 1977 και στο Pavillon de Paris, στη γαλλική πρωτεύουσα, την επόμενη χρονιά.

Ο τραγουδιστής ήταν τότε στο απόγειο των δυνάμεών του και οι συναυλίες του εξακολουθούν να θεωρούνται από τις καλύτερες και ανεπανάληπτες εμφανίσεις δημοφιλών καλλιτεχνών αυτής της περιόδου.


Η αποκατάσταση των ηχογραφήσεων ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, την ημέρα που, πριν από 72 χρόνια, γεννήθηκε ο μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας που έκανε τη ρέγκε μουσική γνωστή σε όλο τον κόσμο, ο ακτιβιστής κατά των φυλετικών διακρίσεων και υπέρ της ειρήνης, ο οποίος, στην πατρίδα του, την Τζαμάικα, τιμάται ως εθνικός ήρωας.