22 Φεβρουαρίου 2017

Το βινύλιο επιστρέφει και στην Ελλάδα;

Vinyl is Back στις 17, 18, 19 Μαρτίου 2017 στο Μουσείο Αυτοκινήτου.
Τη δέκατη του διοργάνωση μετράει αυτόν τον Μάρτιο (Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου) το Vinyl is back που συνεχίζει δυναμικά και φέτος την πορεία του στα πρότυπα της διεθνούς γιορτής. Φέτος το… ψάξιμο και το χάζι, θα έχει και πολύ Λουκιανό.
Το ειδικό αφιέρωμα και η συναυλία που διοργανώνεται για τον Έλληνα καλλιτέχνη που λάτρεψε πιο πολύ απ’ όλους το ποπ culture των ‘50ς δεν είναι οι μοναδικές καινοτομίες της διοργάνωσης.
Εκτός από τα dj sets, τα πάρτι, τις συναυλίες, φέτος θα έχουμε και τη γέννηση ενός νέου… τέκνου, ένα νέο βινύλιο που θα προκύψει από τo live που θα δώσουν εκεί τα Υπόγεια Ρεύματα (θα ηχογραφηθεί επί τόπου). Για τους νοσταλγούς της ατμόσφαιρας των μικρών δισκοπωλείων, θα στηθεί μέσα στο χώρο της έκθεσης «ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που όταν ανοίξεις την πόρτα του θα ζωντανέψει το παιδί μέσα σου» (από το δελτίο τύπου αυτό) με άλλα λόγια ένα… φυσιολογικό, συνοικιακό δισκάδικο – για μας όλους που έχουμε αναμνήσεις από τα ‘70ς και τα ‘80ς.
Όχι ότι θα σας πούμε κάτι νέο, αλλά αυτή η νοσταλγία για τον πιο ακριβό και φιλικό στο ανθρώπινο αυτί «χειροπιαστό φορέα ήχου» - που εδώ στην Ελλάδα στηρίχθηκε κατ΄ αρχάς από την ανεξάρτητη Inner Ear κι αργότερα από τον αχαρτογράφητο, ως τώρα, χώρο των πολλών  ανεξάρτητων εταιρειών που δημιουργήθηκαν μέσα στα τελευταία 10 χρόνια– εξελίσσεται για πρώτη φορά μέσα στο 2016 σε ένα υπολογίσιμο έσοδο για μια από τις χώρες «οδηγούς» της βιομηχανίας της μουσικής, τη Μεγάλη Βρετανία.
Όπως βρήκαμε σε σχετικό άρθρο της Guardian (3/1/2017), το 2016 είναι η πρώτη φορά που τα έσοδα από την πώληση δίσκων βινυλίου στη Βρετανία ξεπέρασαν τα έσοδα της από το digital downloading. Για πρώτη φορά μετά το 1991 (όπου οι Simply Red έγιναν best selling album ) η Βρετανική αγορά, είδε να πωλούνται πάνω από 3.2 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου - αύξηση 52% σε σχέση με το 2015. Κατά την Guardian, η αύξηση αυτή οφείλεται και στο θάνατο μέσα στο 2016 γιγάντων της ποπ και την τάση του αγοραστή να θέλει σ’ αυτές τις περιπτώσεις να επενδύσει σ’ ένα «ενθύμιο». O David Bowie για παράδειγμα ανακηρύχτηκε ο best selling vinyl artist του 2016 στην Βρετανία, με πέντε από τα άλμπουμ του να φτάνουν (μετά το θάνατό του) στο top 30. Όλα αυτά βέβαια μετράνε ακόμα περισσότερο για τη… digital γενιά που μέσα από την επαναφορά του βινυλίου (γιατί έχουμε πάψει πλέον να μιλάμε για την μικρή κάστα των συλλεκτών) έχουν ένα λόγο να κρατήσουν τις σημειώσεις τους και να μπουν σε ένα δισκάδικο.

Είναι εδώ που λέμε “η ζωή μας κύκλους κάνει”. Και μάλιστα με βελόνα πικ απ. Γιατί όπως έλεγε και η ειδικός Βανέσσα Χίκινγκς (διευθύντρια της ανεξάρτητης βρετανικής εταιρείας Regent Street and Gold Bar Records και μέλος της Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών της Βρετανίας) δεν είναι μονάχα οι ..άντα και άνω που επιστρέφουν σε κάτι που θυμούνται, αλλά και η τάση της πολύ νέας γενιάς να θέλει κάτι «χειροπιαστό» και «real». Μπορεί το streaming να είναι ένα πρώτης τάξεως εργαλείο να… σκορπιστείς όπου θέλεις, σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της μουσικής, αλλά ποιος μας λέει ότι αυτό δεν είναι κι ένα κίνητρο να βγεις έξω και να «επενδύσεις» σε κάτι που θέλεις πολύ- όπως έκανε ενδεχομένως και ο πατέρας σου ;
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε επίσημη λίστα πωλήσεων βινυλίου, αλλά αν κρίνουμε από τις κινήσεις των ίδιων των καλλιτεχνών διαπιστώνουμε ότι η στροφή έχει γίνει κι εδώ. Από τον Αγγελάκα και τον Παύλο Παυλίδη μέχρι τις νεότερες Monica και Μαρία Παπαγεωργίου και από τα Ξύλινα Σπαθιά μέχρι τον Ψαραντώνη (σύντομα και ο Σωκράτης Μάλαμας από την Artys)  βλέπουμε το ότι «πνεύμα» του συλλεκτικού-πολύτιμου- υλικού, είναι πλέον κοινός τόπος στη συνείδηση της ελληνικής παραγωγής. Γύρω στις 80 μικρές ανεξάρτητες εταιρείες υπάρχουν σήμερα (κατά τον Γιάννη Αλεξίου που «τρέχει» την διοργάνωση του Vinyl is back ) και μέρα, τη μέρα ο κατάλογος μακραίνει. Και το βινύλιο μπαίνει ξανά στην καθημερινότητά μας. Δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα χρόνια να διαπιστώσουμε ότι έχει αναλάβει -τελικά- το ρόλο που είχε κάποτε το cd. Επόμενο ραντεβού στα «πικ απ». Και πού είστε, αν έχετε κασετόφωνο, βάλτε το κάπου πρόχειρα, να φαίνεται γιατί κάτι μου λέει ότι θα έχουμε κι άλλες επιστροφές συντόμως...
Χάρη Ποντίδα