Πολλοί άνθρωποι λένε ότι “αρρωσταίνουν” όταν δεν κοιμούνται αρκετά, υπό την έννοια ότι δεν λειτουργούν και δεν αποδίδουν ικανοποιητικά. Επιστήμονες από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, απέδειξαν ότι αυτό συμβαίνει και κυριολεκτικά, καθώς βρήκαν ότι η στέρηση ύπνου ρίχνει το ανοσοποιητικό.
Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από 11 ζευγάρια ομοζυγωτικών διδύμων με διαφορετικά μοτίβα ύπνου και ανακάλυψαν ότι εκείνοι που είχαν μικρότερη διάρκεια ύπνου είχαν ανοσοποιητικό σύστημα χαμηλότερο σε σχέση με τον άλλο δίδυμο.
«Αυτό που αποδείξαμε είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν κάποιος κοιμάται επαρκώς. Για βέλτιστη υγεία, χρειάζονται 7 ώρες ύπνου ή περισσότερες», σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Nathaniel Watson από το Κέντρο Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Ιατρικό Κέντρο Harborview.
Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης ήταν ότι πραγματοποιήθηκε σε ομοζυγωτικά δίδυμα προκειμένου να ελέγξει αν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο κοιμάται καθένας από εμάς. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η γενετική προσδιορίζει το πόσο κοιμάται κανείς, σε ποσοστό 31-55%. Η συμπεριφορά μας και το περιβάλλον, συνηγορούν για το υπόλοιπο ποσοστό.
Ο Dr. Sina Gharib, διευθυντής στο Κέντρο Βιολογίας του Πνεύμονα του ίδιου πανεπιστημίου, εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα που αποδεικνύπυν ότι ο περιορισμός του ύπνου σε εργαστηριακό περιβάλλον, ακόμη κια για λίγο χρόνο, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους δείκτες της φλεγμονής και να ενεργοποιήσει τα ανοσοκύτταρα. Ωστόσο, λίγα είναι ακόμη γνωστά για τις επιδράσεις της μακροχρόνιας στέρησης ύπνου στην πραγματική ζωή. Η συγκεκριμένη μελέτη σε πραγματικές συνθήκες, έδειξε για πρώτη φορά ότι η χρόνια στέρηση ύπνου απενεργοποιεί τα προγράμματα που εμπλέκονται στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού και στην κυκλοφορία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
"Τα αποτελέσματα συμφωνούν με μελέτες που έδειξαν ότι όταν δόθηκε εμβόλιο σε ανθρώπους με χρόνια στέρηση ύπνου, είχαν χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση. Επίσης, αν εκθέσεις ανθρώπους που δεν κοιμούνται επαρκώς σε έναν ρινοϊό, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό”, τόνισε ο Watson και πρόσθεσε: “Η μελέτη αυτή παρέχει περισσότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις του ύπνου στη συνολική μας υγεία και ιδίως στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος”.
Τα παραπάνω στοιχεία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν σκεφθεί κανείς ότι τον τελευταίο αιώνα, οι άνθρωποι π.χ. στις ΗΠΑ κοιμούνται περίπου 1,5-2 ώρες λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν και ότι το 1/3 του ενεργού πληθυσμού κοιμάται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ.