3 Νοεμβρίου 2016

Ο δεκάλογος της Ελληνίδας μάνας

Αχ μανούλα, μητέρα, μαμά. Η Ελληνίδα μάνα έχει πολλά ευδιάκριτα χαρακτηριστικά και πάνω από όλα μια απεριόριστη αγάπη για τα παιδιά της. Ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει σε τίποτα να είναι ο στρατηγός των πάντων. Ο Στέλιος Καραγιαννίδης παρουσιάζει στο thinkover.gr τις δέκα φράσεις που έχουν σημαδέψει τις ζωές όλων μας.

10. Τι δεν το βρίσκεις; Δηλαδή άμα έρθω και στο βρω τι θα γίνει;

Για τους άλλους είναι αχούρι. Εσύ όμως που ξέρεις καλά τα βαθιά κρυμμένα μυστικά του, δε θέλεις να μπαίνει μέσα δεύτερο χέρι. Η Ελληνίδα μάνα όμως αφού στο κάνει άνω κάτω (“συγυρίζει” όταν λείπεις), αγανακτεί με την αδικαιολόγητη συμπεριφορά σου και στο τέλος σου πουλάει και μούρη.

9. Με ποιους θα βγεις πάλι, πού θα πας; Δε μας τα λες καλά τελευταία

Στο μυαλό της μάνας σου περιστρέφονται κόκες, φούντες και Ρωσίδες. Εσύ όμως έχεις κανονίσει πάλι άραγμα με τους φίλους στην πλατεία, περιπτερόμπυρα και τσιγάρο, γιατί δεν παίζουν και λεφτά. Α ρε και να’ χε δίκιο η μάνα…

8. Κλείσε παιδί μου αυτό το Διάολο θα πάθουν τα μάτια σου…

… κι έλα κάνε μου λίγο παρέα, ξεκινάει το “Βέρα στο Δεξί”.

7. Ναι ωραίος είναι, αλλά όχι σαν τον _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ μου

Έχει πείσει τον εαυτό της ότι είσαι το ομορφότερο πλάσμα του κόσμου από τη μέρα που γεννήθηκες κι όσο μεγαλώνεις προσπαθεί να πείσει και τους γύρω της.

6. Πάλι για την μπάλα στενοχωριέσαι παιδί μου; Ένα παιχνίδι είναι

Ζητάμε πολλά όταν της απαγορεύουμε να περνάει μπροστά από την τηλεόραση ή να μαζεύει το τραπέζι ακριβώς μπροστά μας (λες και το κάνει επίτηδες) όταν έχει μπάλα. Το να καταλάβει ότι δεν είναι ένα παιχνίδι θα ήταν υπερβολικό.

5. Πάλι φαγητά θα πετάω; Δέκα μέρες ήταν στο ψυγείο κι ακόμα να το φάτε!

Μαγειρεύει με ένα, με δύο, με τρία, με τέσσερα, ακόμα και με πέντε φαγητά στο ψυγείο. Έτσι μπορεί και να μαγειρεύει ασταμάτητα (κάτι που της αρέσει) και να γκρινιάζει στο τέλος που περίσσεψαν τα φαγητά και δεν τρώγονται (κάτι που της αρέσει περισσότερο).

4. Καλά καλά, όταν μεγαλώσεις (ή κάνεις παιδιά) θα καταλάβεις

Ευέλικτη και πασπαρτού ατάκα της μάνας, σε αποστομώνει πανεύκολα αφού ούτε μεγάλος είσαι, ούτε παιδιά έχεις (ευτυχώς και για τα δύο). Μπορεί να τη χρησιμοποιεί συνέχεια, χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της.

3. Να δω βρε αχαΐρευτε ποια θα σε πάρει εσένα

Είσαι ρεμάλι, τεμπελχανάς, ακαμάτης και και και… Όλα αυτά βέβαια στα μεταξύ σας μες στο σπίτι. Γιατί οι άλλοι ξέρουν ότι από μικρός είχες μια έμφυτη ροπή στην Πυρηνική Φυσική αλλά σε κέρδισε τελικά το τόπι, που το κλωτσούσες καλύτερα από το Μέσι όταν ήσασταν συνομήλικοι (όπως λέει κι ο μπαμπάς).

2. Ρίξε κάτι πάνω σου παιδί μου, τώρα βγήκες απ’ το μπάνιο

Η μάνα ισχυρίζεται πως είσαι ακόμα βρεγμένος κι αν βγεις έξω χωρίς ζακέτα θα κρυώσεις. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει όπως απέδειξαν και πρόσφατες μελέτες της αριστερής πτέρυγας του Τι Γιου Εφ Τι Ες ΤΑΦΤΣ University of Boston.

1. Να δω άμα πεθάνω τι θα κάνετε εδώ μέσα

Παρόλο που κάνει κουμάντο στο σπίτι, έχει τις ανασφάλειές της. Φυσικά και δε θέλει να πεθάνει (“άντε να πεθάνω να ησυχάσω” κτλ.). Απλά πρέπει να καταλάβετε καλά ότι ακόμα και 2 μέρες άμα λείψει δε θα έχετε να φάτε, θα γεμίσετε ποντίκια, θα γίνουν σεισμοί με επίκεντρο το σπίτι σας, από το οποίο θα αναδυθούν πεινασμένα ζόμπι δίνοντας την ευκαιρία σε άγρια ορκ να σας πολιορκήσουν (ούτε το Σεφερλή γλιτώνετε). Τότε και μόνο τότε θα την εκτιμήσετε πραγματικά. Και το ξέρει.