1 Νοεμβρίου 2016

Βόμβα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής! Το ιδιωτικό χρέος σύντομα θα φτάνει το μέγεθος του δημοσίου χρέους

Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους, αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Όπως προκύπτει από το επίπεδο και το ρυθμό συνεχόμενης αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, αναφέρεται στην έκθεση.
Στο επίκεντρο της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, που αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της β’ αξιολόγησης.
Για τις εργασιακές σχέσεις αναλύει τις απόψεις του για τους κινδύνους της διατήρησης ενός αντιπαραγωγικού status quo και μιας εργασιακής «ζούγκλας», ενώ απαριθμεί τα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Για το θέμα του χρέους τονίζει ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους».
Παράλληλα, εκτιμά ότι «η μόνιμη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους θα εξάλειφε ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει τις επενδύσεις».
«Μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη για να ξεφύγει η χώρα από την «παγίδα χρέους» στην οποία βρίσκεται. Στην ουσία, η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους (που επηρεάζει βασικούς αναπτυξιακούς συντελεστές), όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί (ως απόρροια της κρίσης χρέους, που στην πορεία όμως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο) αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας (που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη)», αναφέρει η έκθεση.