3 Νοεμβρίου 2016

Η γυμναστική προστατεύει από το εργασιακό στρες

Ναι, καλά ακούσατε. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού. Ωστόσο, μελέτη του πανεπιστημίου της Βασιλείας έδειξε ότι το να είμαστε σε φόρμα μάς προστατεύει και από τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν αν βιώνουμε πολύ έντονο εργασιακό στρες.

Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες από το ελβετικό πανεπιστήμιο αλλά και συνεργάτες τους από τη Σουηδία, είναι σημαντικό να παραμένουμε σωματικά ενεργοί, ιδίως σε περιόδους έντονου στρες.

Το στρες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μας κάνουν να αρρωσταίνουμε και να απουσιάζουμε από την εργασία μας. Αυτός ο τύπος στρες επηρεάζει επίσης την ψυχική μας ευεξία και οδηγεί σε αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακού κιδνύνου, όπως της υψηλής πίεσης και του κακού λιπιδαιμικού προφίλ. Αντίθετα, μια καλή φυσική κατάσταση σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και λιγότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Medicine and Science in Sports and Exercise δείχνουν ότι η άσκηση παρέχει αποτελεσματική προστασία στους επαγγελματίες που βιώνουν πολύ άγχος στον χώρο εργασίας τους. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας 200 Σουηδών υπαλλήλων- 51% εκ των οποίων ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 39 έτη. Παράλληλα, μελέτησαν συγκεκριμένες τιμές, όπως την αρτηριακή πίεση, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ενώ ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τον βαθμό του άγχους που βίωναν.

Όπως αναμενόταν, η έρευνα έδειξε ότι οι αγχωμένοι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερες τιμές στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, οι παράγοντες κινδύνου όμως ήταν λιγότερο υψηλοί, σε εκείνους που ήταν σωματικά ενεργοί.

"Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά, αν σκεφθούμε ότι κάποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψει την άσκησή του, τις πολύ αγχωτικές περιόδους”, τονίζει ο καθηγητής Markus Gerber από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Ο ίδιος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία των διαταραχών που σχετίζονται με το στρες.