21 Οκτωβρίου 2016

Διαβάστε, κάνει καλό!

Οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε να βυθιζόμαστε στις σελίδες ενός καλού βιβλίου. Το διάβασμα ενός βιβλίου, πολύ ανώτερο κατά πολλούς από την παρακολούθηση μίας ταινίας, επιτρέπει στον αναγνώστη να φτιάξει μόνος του τις εικόνες, να αφήσει το μυαλό να ταξιδέψει σε τόπους μακρινούς, να ξεχάσει τις υποχρεώσεις και το στρες της καθημερινότητας.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Science & Medicine έδειξε ότι το διάβασμα των βιβλίων μακραίνει τη ζωή. Παρόλο που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η ανάγνωση των βιβλίων ενισχύει τη μακροζωία, οι ερευνητές θεωρούν ότι έχει να κάνει με την αύξηση της διασύνδεσης των εγκεφαλικών κυττάρων και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, τα οφέλη του διαβάσματος δεν περιορίζονται εδώ. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ακόμη σοβαροί λόγοι για να βάλετε το βιβλίο στην καθημερινότητά σας.

1) Το διάβασμα μειώνει το στρες. Σύμφωνα με μελέτη του 2009, το διάβασμα μπορεί να μειώσει το στρες, να χαλαρώσει τους μύες και να ομαλοποιήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου έως και κατά 68%. Είναι πολύ πιο αγχολυτικό και από το να ακούσει κανείς μουσική, πολλώ δε από το να κάνει έναν περίπατο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι μόλις 6 λεπτά διαβάσματος την ημέρα (βιβλίου ή εφημερίδας) μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνουν τους μύες.

2) Μπορεί να μειώσει την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο, έδειξε ότι το διάβασμα ενισχύει τον νου και μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση άνοιας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που διαβάζουν, παίζουν σκάκι και συμμετέχουν σε δραστηριότητες άσκησης του νου, έχουν δυόμισι φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ. “Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την επίδραση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα και το γράψιμο, στα παιδιά μας, σε εμάς, στους γονείς και στους παππούδες μας”, σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Wilson.

3) Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Ενώ η ενασχόλησή μας με τις οθόνες (smartphones, tablets) λίγο πριν την κατάκλιση διαταράσσει τον ύπνο μας, το διάβασμα ενός βιβλίου λίγο πριν τον ύπνο θέτει τις προϋποθέσεις για έναν καλό και ποιοτικό ύπνο, καθώς προωθεί τη μετάβαση από τον ξύπνιο στον ύπνο. Η χρήση οθόνης πριν την κατάκλιση έχει συνδεθεί με μικρότερη διάρκεια και χειρότερη ποιότητα ύπνου.

4) Ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο Science, τα άτομα που διάβαζαν φανταστικές ιστορίες είχαν καλύτερη «θεωρία του νου». Η θεωρία του νου είναι η ικανότητα που επιτρέπει στο άτομο να αποδίδει νοητικές καταστάσεις (πεποιθήσεις, επιθυμίες, συναισθήματα, σκέψεις, αντιλήψεις, προθέσεις, προσδοκίες, όνειρα, ευχές) στον εαυτό του και στους άλλους, με στόχο την ερμηνεία της συμπεριφοράς. Τα δεδομένα επιβεβαίωσε και νεώτερη μελέτη από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έδειξε ότι οι ιστορίες φαντασίας επιτρέπουν στον αναγνώστη να ταυτίζεται με τους ήρωες, κάτι που στην πραγματική ζωή “μεταφράζεται” σε αυξημένη ενσυναίσθηση.

5) Ενισχύει την ευφυία. Το διάβασμα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και ανοίγει τους ορίζοντές μας, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας και συμβάλλει στην ευφυία. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Child Development το 2014, έδειξε ότι όσο πιο καλή ανάγνωση γνώριζαν τα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών, τόσο μεγαλύτερα σκορ είχαν στα τεστ ευφυίας.
Τελικά, ο Βολταίρος είχε δίκιο: "Αφήστε μας να διαβάσουμε και αφήστε μας να χορέψουμε. Οι δύο αυτές διασκεδάσεις δεν έβλαψαν ποτέ τον κόσμο".