30 Αυγούστου 2016

Ξεκινά το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Η έκθεση θα ανοίξει στο κοινό την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, με χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

Την Παρασκευή, στο Ζάππειο, ανοίγει τις πύλες του το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου (2-18/9). Ευπρόσδεκτοι οι φίλοι του βιβλίου κάθε ηλικίας.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου είναι ένας θεσμός που εδώ και πολλές δεκαετίες δίνει την ευκαιρία σε όσους αγαπούν το βιβλίο, εκδότες – συγγραφείς – αναγνώστες, να συναντηθούν και να μοιραστούν ιδέες και συναισθήματα. Παράλληλα, επιδιώκει τη συνεργασία φορέων της Αθήνας με σκοπό η έκθεση βιβλίου να αποτελέσει όαση πολιτισμού, αφορμή για κοινωνικό διάλογο, ευκαιρία για συζήτηση και συνεργασία πάνω σε φλέγοντα, χρόνια ή επίκαιρα, ζητήματα που απασχολούν όλους.

Με φόντο τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν (θέατρο, μουσική και βέβαια παρουσιάσεις βιβλίων) και να παρακολουθήσουν τις κεντρικές εκδηλώσεις που συνθέτουν το φετινό φεστιβάλ.
Το αφιέρωμα της 45ης διοργάνωσης είναι «50 χρόνια Δημόσια Τηλεόραση, 50 χρόνια συμβολή στον Πολιτισμό».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

* Η Δημόσια Τηλεόραση ως παράγοντας Πολιτισμού. Γενικότερη αναφορά στην ιστορική και θεματολογική της διαδρομή των 50 χρόνων.

* ΕΡΤ και Ελληνική Κοινωνία. Αλληλεπίδραση και αλληλοδιαμόρφωση.

* Αρχείο ΕΡΤ: Η Δημόσια Τηλεόραση ως μέσο αποτύπωσης, ανάδειξης και διάσωσης της ιστορικής και πνευματικής μας κληρονομιάς.

* Το θεατρικό έργο στη Δημόσια Τηλεόραση. Αντί σκηνής, η οθόνη.

* Τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα το βιβλίο, ως πνευματικό αλλά και καταναλωτικό αγαθό.

* Τηλεοπτικές Διασκευές Βιβλίων.

* Η μουσική στην Δημόσια Τηλεόραση. Ένας καλός ακροατής, ένα καλός αναγνώστης.

Kατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα έχουν την τιμητική τους τα βιβλία που έγιναν επιτυχημένες τηλεοπτικές διασκευές, όπως το θρυλικό «Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη. Σχετικό με το φετινό θέμα του φεστιβάλ, είναι και το βιβλίο του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα «Ο φερετζές και το πηλήκιο: Το πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης», το οποίο ξεδιπλώνει το πολιτικό παιχνίδι στη μεταπολεμική Ελλάδα παρακολουθώντας τη «γέννηση» της τηλεόρασης. Ο γνωστός δημοσιογράφος θα λάβει μέρος και στη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «ΕΡΤ και ελληνική κοινωνία. Αλληλεπίδραση και αλληλοδιαμόρφωση», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ, στον χώρο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος οι Λιάνα Κανέλη, Κ. Καπάκος, Ροδόλφος Μορώνης, Ισαβέλλα Σασλόγλου, Γιάννης Σμαραγδής και Άρης Φατούρος. Συντονίζει ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και εκδότης Γιάννης Σολδάτος.
Στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ακόμα αφιερώματα στον Σαίξπηρ (400 χρόνια από το θάνατό του) και στον Λόρκα (80 χρόνια από το θάνατό του) και τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά.
Ο Δημήτρης Σεβαστάκης εικαστικός, καθηγητής του ΕΜΠ και βουλευτής επιμελήθηκε εικαστικά την αφίσα του 45ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2015.

Τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 5/9 στις 20:00.

Info

02 Σεπτεμβρίου 2016  έως 18 Σεπτεμβρίου 2016. 
Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00 – 22:30, 
Παρασκευή & Σαββάτο: 18:00 – 23:00, 
Κυριακή: 11:00 – 22:30. 

Το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με την ΕΡΤ και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.