31 Ιουλίου 2015

Η αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης ακύρωσε 70 διαταγές έξωσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ενώ οι αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης προσπαθούν να χωνέψουν πολιτικά το μνημόνιο που αναγκάστηκε να φέρει η πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, που εξελέγει με αριστερή συμμαχία των Podemos, προέβει στην ακύρωση των διαταγών έξωσης για 70 οικογένειες που ζουν σε εργατικές κατοικίες αλλά και εξασφάλισε τη διαμονή σε τέτοιες κατοικίες άλλων 2.000 οικογενειών, που κινδύνευε.

Δεν πρόκειται για μία μεμονομένη κίνηση αλλά για μέρος μία στρατηγικής που σχεδιάζει το νέο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, υπέρ προγραμμάτων στέγης στη Μαδρίτη. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία που η κρίση περιελάμβανε στο σκάσιμο της μεγάλης φούσκας ακινήτων είχε ως συνέπεια να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, φυσικά δεν είναι σε θέση να κάνει πολλά για αυτό, παρά μόνο να επιμένει στα διάφορα Eurogroup, να γίνει πραγματικότητα το ίδιο και για την Ελλάδα, που με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε ως σήμερα να παραμείνει εξαίρεση στον κανόνα που ακολουθεί κατά κόρον και η Πορτογαλία.

«Βρίσκονταν σε εξέλιξη 70 διαδικασίες, αλλά σήμερα αυτές οι οικογένειες πήραν πίσω τα σπίτια τους. Κανένας δεν θα πεταχτεί στον δρόμο», είπε η Καρμένα έπειτα από μια συνάντησή της με ακτιβιστές.

Όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα το left.gr, η Καρμένα βρέθηκε δήμαρχος της Μαδρίτης, μετά από συμμαχία των Podemos και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, σπάζοντας το σερί 24 χρόνων δημαρχίας του κεντροδεξιού λαϊκού κόμματος στην πόλη.

Οι αποφάσεις έξωσης συνδέονταν με τη συμφωνία του EMVS, του οργανισμού εργατικής κατοικίας του δήμου της Μαδρίτης, να πουλήσει πέντε πολυκατοικίες της εργατικής εστίας στην ισπανική εταιρεία ακινήτων Renta Corporacion έναντι περίπου 21 εκατ. ευρώ, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να προστατέψει την πρώτη κατοικία, ενώ ήδη εξαιτίας της συνθηκολόγησής του με τους δανειστές, οι Podemos στην Ισπανία, εμφάνισαν σημαντική πτώση των ποσοστών τους. Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση που έδινε ελπίδα σε άλλα αριστερά κινήματα στην Ευρώπη, φαίνεται να τα τραβά επίσης προς τα κάτω, με πρωτοβουλίες σαν της δημάρχου Καρμένα, να αποτελούν παραδείγματα αντίστασης στις νέες διαμορφούμενες τάσεις.