1 Μαρτίου 2015

Μύθοι και αλήθειες για τον φούρνο μικροκυμάτων.

Η μαγειρική σε φούρνο μικροκυμάτων έχει προκαλέσει διάφορους μύθους και έχει διχάσει ακρετούς ως προς την επικινδυνότητά της για τη δημόσια υγεία..Ποιοι είναι όμως οι συνηθέστεροι μύθοι και ποιοι από αυτούς έχουν δόση αλήθειας.
Μύθος 1ος: Το ζέσταμα στα μικροκύματα είναι κίνδυνος για τις θρεπτικές ουσίες

Όχι, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε υπερβολικά για εμπλοκή των μικροκυμάτων στις θρεπτικές ουσίες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κακό από τα μικροκύματα όσον αφορά τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών, σύμφωνα με τον David Katz, διευθυντή του Yale University’s Prevention Research Center.
Μύθος 2ος: Tο ξαναζέσταμα των ζυμαρικών μπορεί να τα κάνει πιο υγιεινά
Πρόσφατο πείραμα ανακάλυψε ότι όταν μαγειρεμένα ζυμαρικά κρυώσουν και ξαναζεσταθούν στα μικροκύματα, μειώνουν τη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κατά 50%. Η αιτία, δήλωσαν ερευνητές, είναι ότι ζυμαρικά που κρυώνουν και ξαναζεσταίνονται δρουν όπως το ανθεκτικό άμυλο εμποδίζοντας το έντερο από τη διάσπαση των υδατανθράκων και την απορρόφησή τους ως ζάχαρη.
Μύθος 3ος: Τα μικροκύματα μαγειρεύουν επαρκώς την τροφή
Όσον αφορά το μαγείρεμα, τα μικροκύματα διαπερνούν την τροφή σε βάθος 2,54 έως 3,8 εκατοστά, σύμφωνα με το USDA. Επομένως, η θερμότητα δεν μπορεί να φτάσει στο κέντρο πυκνών κομματιών τροφής, δήλωσε ο Dr. Katz. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα πουλερικά ή το κόκκινο κρέας, καθώς μπορεί κάποιος να πάθει τροφική δηλητηρίαση από κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τα μικροκύματα ως βοηθό στην κουζίνα, για να ξαναζεστάνετε τροφές που ήδη έχετε μαγειρέψει ή να ξεπαγώσετε κάτι που θα μαγειρέψετε.
Αλήθεια 1η : Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα πλαστικά
Τα πλαστικά στα μικροκύματα δεν επιτρέπονται, επειδή μπορεί να οδηγήσουν στη διάσπαση των δοχείων και στην εισχώρηση περισσότερων χημικών ουσιών- όπως το BPA και τα φθαλικά- στην τροφή σας. Ακόμα και πλαστικά που κυκλοφορούσαν ως ελεύθερα από BPA δεν είναι εντελώς αθώα, όπως διαπίστωσε έρευνα του 2011. Η καλύτερη συμβουλή λοιπόν είναι να τα αποφεύγουμε και πάντα να μεταφέρουμε την τροφή σε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος πριν τη βάλουμε στα μικροκύματα.
Αλήθεια 2η : Τα μικροκύματα είναι ασφαλή
Ο λόγος που ονομάζονται «φούρνοι μικροκυμάτων» είναι επειδή εκπέμπουν μικροκύματα, ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για να ζεσταθούν τα τρόφιμα. Οι παλιές νοικοκυρές πίστευαν ότι είναι τα ίδια με την ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο. Αυτό που κάνουν οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι να προκαλούν την μετακίνηση των μοριών των τροφών και η κίνηση αυτή είναι που προκαλεί θερμότητα. Δεν μπορείτε να πάθετε καρκίνο ούτε με το να στέκεστε κοντά στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα, κυρίως περιέχονται στο φούρνο όταν είναι αναμμένος και ότι διαφεύγει περιορίζεται σε επίπεδο πολύ κάτω από αυτό που θα μπορούσε να σας βλάψει.