1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑΡΑΧΗ στους δανειστές

Σκληρός ο Τσίπρας, δεν κάνει πίσω

Όχι στα τελεσίγραφα, βάζει τους δικούς του όρους - Δεν μπορώ να αγνοήσω την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε τα Μνημόνια και την «τρόικα», ξεκαθάρισε σε Σουλτς και Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός

ΣΟΚ προκαλεί στις τάξεις των δανειστών η σθεναρή στάση της κυβέρνησης και το ηχηρό «όχι» του Αλ. Τσίπρα στις εκβιαστικές απαιτήσεις Βερολίνου και Βρυξελλών. Στις επαφές που είχε τα τελευταία 24ωρα με τους Μ. Σουλτς και Γ. Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές, και μέσω αυτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις διακηρυγμένες θέσεις του. Ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα.

Η στάση του πρωθυπουργού αιφνιδίασε πλήρως τους δανειστές, που πίστευαν ότι υπό το βάρος των γνωστών «απειλών» για πάγωμα της χρηματοδότησης, πιστωτικό γεγονός και έξοδο από το ευρώ, θα υποχρεωνόταν να κάνει πίσω. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι για την κυβέρνηση η πολιτική της λιτότητας τελείωσε, το Μνημόνιο έχει «πεθάνει» και η «τρόικα» δεν υφίσταται. Σε ανάλογο κλίμα ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποχώρησε θορυβημένος και εμβρόντητος. 

Η στάση του κ. Τσίπρα πέρα από τις αρνητικές αντιδράσεις προκαλεί ισχυρή αίσθηση παγκοσμίως, ανεβάζει κατακόρυφα τις μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο και αυξάνει το πολιτικό του κεφάλαιο, ενώ δημιουργεί και νέα δεδομένα στον ευρωπαϊκό χώρο. Ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς του είναι και το γεγονός ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με το οικονομικό επιτελείο ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αμετακίνητος στις θέσεις του, αλλά και στην απόφασή του να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Φέρεται δε να είπε ότι οι προκάτοχοί του δεν τίμησαν τις δεσμεύσεις που είχαν δώσει στον ελληνικό λαό και για τον λόγο αυτό έπεσαν και κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος θέλει να... πρωτοτυπήσει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Με τις συναντήσεις στην Αθήνα άνοιξε ουσιαστικά η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, που θα είναι μακρά και επίπονη, καθώς οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Το παιχνίδι θα είναι σκληρό, θα εξελιχθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, με ορισμένους να παραλληλίζουν τις κινήσεις του κ. Τσίπρα με τις αντίστοιχες του Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές της δεκαετίας του '80. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους απόσταση είναι μεγάλη, αλλά εκφράζουν την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι θα επέλθει συμφωνία στα μισά της διαδρομής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα μπορεί να πορευτεί χωρίς την οικονομική στήριξη των δανειστών μέχρι τον Ιούνιο και να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο. Στη βάση αυτή αρνείται να λάβει τη δόση των 7 δισ. που καθυστερεί πέντε και πλέον μήνες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η χώρα μας πορεύεται με τις δικές της δυνάμεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Την ίδια στιγμή, πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να μη βρει χώρο να αναπτυχθεί η... συνήθης κινδυνολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι όποιες προκλήσεις ή απειλές από την πλευρά των δανειστών να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία για να μην τους δώσουν το δικαίωμα να επαναφέρουν τα «σενάρια καταστροφής». Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί θα πρέπει να εκπέμπουν σταθερά το μήνυμα για παραμονή στο ευρώ και στις τάξεις της ευρωπαϊκής οικογένειας. 

Εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής", 1/2/2015