21 Ιανουαρίου 2015

Είστε σίγουροι πως γνωρίζετε όλα τα οφέλη των φρούτων στην κουζίνα σας;

Μερικά από τα πιο υγιεινά φρούτα βρίσκονται στο καλάθι της κουζίνας σας χωρίς καν να το γνωρίζετε! 
Δεν είναι μόνο οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα συγκεκριμένα φρούτα που κάνουν καλό στην υγεία μας αλλά προσφέρουν και άλλα εξίσου ευεργετικά οφέλη που είναι λιγότερο γνωστά.

Τα μήλα κάνουν καλό στον εγκέφαλο
Το μήλο έχει χαρακτηριστεί η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο. Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ανάμεσα στα άλλα οφέλη του, το μήλο προάγει την υγεία του εγκεφάλου. Το αντιοξειδωτικό που περιέχει, η κερκετίνη, προστατεύει από την καταστροφή των κυττάρων, που προκαλούν οι φλεγμονές των νευρώνων. Αυτό βοηθά τη συνολική νευρολογική υγεία.
Οι μπανάνες προστατεύουν την καρδιά
Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, η βιταμίνη C και Β6 που περιέχει η μπανάνα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα με τον Μαρκ Χιούστον, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στην σχολή Vanderbilt, η αύξηση της πρόσληψης καλίου και η μείωση του νατρίου είναι η σημαντικότερη διατροφική αλλαγή που μπορεί να εφαρμόσει ένα άτομο που επιθυμώντας την βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Τα σταφύλια ενισχύουν τον μεταβολισμό
Τα σταφύλια συμβάλλουν στην καύση του λίπους, λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχουν. Η ρεσβερατρόλη είναι μια ένωση που βρίσκεται κυρίως στα μοβ σταφύλια και προστατεύει από την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας διαπίστωσε επίσης ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τα κύτταρα να αποθηκεύουν λιγότερο λίπος.  
Τα πορτοκάλια διώχνουν τις ρυτίδες
Είναι γνωστό ότι τα πορτοκάλια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνη C. Επίσης, τα πορτοκάλια έχουν θετική επίδραση στην συνολική υγεία και την εμφάνιση του δέρματός. Η βιταμίνη C ανατρέπει τις βλάβες των κυττάρων δέρματος που προκαλούνται από τον ήλιο και τη ρύπανση, μειώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει τη συνολική υφή του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου, το βασικό συστατικό σύσφιξης του δέρματος.
Τα αχλάδια προστατεύουν από τον καρκίνο
Τα αχλάδια περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από πολλά άλλα φρούτα. Αυτές οι ίνες διευκολύνουν την μεταφορά των τροφών μέσω του πεπτικού σωλήνα, και με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται και καρκινογόνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο παχύ έντερο. Έρευνες έχουν αποκαλύψει επίσης πως η κατανάλωση αχλαδιών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.