22 Δεκεμβρίου 2014

15 δισ. ευρώ χάθηκαν από τον χριστουγεννιάτικο τζίρο της λιανικής!

Η καταιγίδα συνεχίζεται... Σαρώνει ό,τι έχει απομείνει

Από 10% μέχρι 50% μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα - Μειώσεις επικουρικών σε 


1.000.000 συνταξιούχους - Οι Έλληνες οι πιο δυστυχισμένοι της Ευρώπης! - Στα 73,2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία 

Aντίθετη με την εικόνα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός είναι η πραγματικότητα που ζει η χώρα, ο κάθε πολίτης, το κάθε σπίτι. Δεν πρόκειται για εικασίες, για λόγια του αέρα. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί, πίσω από τους οποίους βρίσκονται άνθρωποι.

Και εν όψει της κρίσιμης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας οι βουλευτές θα πρέπει να θυμούνται ότι το «ναι» στον κυβερνητικό υποψήφιο, τον οποίο έχουν προτείνει Σαμαράς και Βενιζέλος, σημαίνει συνέχιση της πολιτικής εξαιτίας της οποίας: 

* 4.000.000 πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. 

* 1.500.000 είναι άνεργοι. 

* 400.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα. 

* 250.000 παιδιά υποσιτίζονται. 

* 1.000.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 2 μέχρι και 12 μήνες. 

* Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν από 10% μέχρι 50%, με τη μείωση του κατώτατου μισθού σε νέους κάτω των 25 ετών να έχει φθάσει στο 32% (όλα αυτά σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ).

* Τα καταστήματα λιανικής από το 2008 μέχρι το 2014 έχουν χάσει 15,63 δισεκατομμύρια ευρώ από τον τζίρο τους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το 2008 ο τζίρος ήταν 22,9 δισ. ευρώ και, πέφτοντας χρόνο με τον χρόνο, υπολογίζεται ότι φέτος θα είναι 6,3 με 6,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. 

* Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία έχουν φθάσει στα 73,2 δισ. ευρώ. 

Προ των πυλών είναι και οι περικοπές -μεγαλύτερες του 10%- των επικουρικών σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, ενώ νέα σκληρά μέτρα φέρνει η καινούργια συμφωνία-Μνημόνιο, με τα... προαπαιτούμενα τα οποία αναφέρονται στο e-mail που έχει στείλει η «τρόικα» στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος τα έχει αποδεχθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η... αξιολόγηση και να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης, που είναι σε καθυστέρηση. Μία ακόμη ένδειξη της γενικής κατάρρευσης του οικογενειακού εισοδήματος είναι το ότι η κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτων θα ξεπεράσει φέτος τις 135.000. 

Θέλουν δικό τους υπουργείο Οικονομικών!

Έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο -με την άδεια της κυβέρνησης- οι απαιτήσεις των «τροϊκανών», που ζητούν (με πρώτο τον παλιό μας γνώριμο, τον Τόμσεν) ανεξάρτητο υπουργείο Οικονομικών! Να έχουν, δηλαδή, υπό τον απόλυτο έλεγχό τους το υπουργείο Οικονομικών και να κοσκινίζουν όπως θέλουν τα οικονομικά της χώρας. 

Ταυτόχρονα, απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη ρύθμιση για πληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις. Κάτι που αν γίνει θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με απρόβλεπτες τις εξελίξεις. 

Οι πιο δυστυχισμένοι

Σοκ, με όλη τη σημασία της λέξης, προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Μόλις 10 χρόνια χρειάστηκαν για να μετατραπούν οι Έλληνες από τον πιο χαρούμενο λαό της Ευρώπης το 2004 στον πιο δυσαρεστημένο με τη ζωή του και την εργασία του σήμερα. Συγκεκριμένα, οι 7 στους 10 θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής στη χώρα μας δεν είναι καλή, το 82% νιώθει μεγάλη πίεση, ο 1 στους 2 πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες, ενώ το 7,8% των φτωχών είπε ότι τον τελευταίο μήνα αισθάνεται απογοήτευση, μελαγχολία ή κατάθλιψη! Και στο ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας;» στην κλίμακα 0 - 10 οι Έλληνες είναι τελευταίοι με 4,7, με τους Ούγγρους και τους Τούρκους πάνω από εμάς με 4,9, τους Ελβετούς πρώτους με 7,8, τους Νορβηγούς δεύτερους με 7,7 και τους Δανούς τρίτους με 7,6.

***

Το success story...

Άλλο ένα στοιχείο που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές θριαμβολογίες περί πλεονασμάτων. Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, πτώση κατά 4,4% στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών καταγράφηκε στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1%, είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της ανόδου του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%. Στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ έχει το τρίτο μεγαλύτερο κατά σειρά εμπορικό έλλειμμα (15,7 δισ. ευρώ). 

***

Η μισή νέα γενιά άνεργη!

Και άλλη μια -ακόμη πιο ανησυχητική- επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Κατάφερε μεν να φτιάξει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της χώρας, αυτόν που κατέθεσε για το 2015, μόνο που αυτό είναι πολύ εύκολο να το επιτύχεις αν πάρεις ένα μαχαίρι και κόβεις μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, γεμίσεις τους δρόμους με κλειστές επιχειρήσεις και δημιουργήσεις στρατιές ανέργων. Και τα στοιχεία είναι πλέον χειροπιαστά και αδιάψευστα. Η νέα... συγκομιδή είναι οι ανακοινώσεις Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τις οποίες το 49,5% νέων ηλικίας 15 - 24 ετών δεν έχει δουλειά, δηλαδή ο ένας στους δύο είναι άνεργος. 

Το... πλεόνασμα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις γυναίκες της ίδιας ηλικίας (15-24). Εκεί καταμετράται στο 56,6%. 

Όταν η μισή νέα γενιά είναι άνεργη, τι μέλλον μπορεί να περιμένει τη χώρα μας, κύριε πρωθυπουργέ; 

Εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής", 21/12/2014