28 Νοεμβρίου 2014

Τι πραγματικά νιώθουν οι σκύλοι για μας;

Τα σκυλιά έχουν τα ίδια συναισθήματα που έχουμε και εμείς γι’ αυτά; Με άλλα λόγια μας αγαπάνε όπως εμείς; 
Ναι, τα σκυλιά τρέφουν μοναδική αγάπη και αφοσίωση για τους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα νευροαπεικόνιση, και βασίζονται περισσότερο σε εμάς παρά στα υπόλοιπα ζώα.

Μελέτης που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Emory και δημοσιεύονται στο περιοδικό Behavioural Processes, σύμφωνα με το care2, προσπάθησαν να αποδείξουν ότι τα αγαπημένα μαλλιαρά τετράποδα αναζητούν σε μας αγάπη, προστασία και…καλοπέραση!

Συγκεκριμένα, επιστήμονες ειδικευμένοι στις γνωστικές λειτουργίες των ζώων, εκπαίδευσαν τους σκύλους να καθίσουν ακίνητοι στον μαγνητικό τομογράφο και χρησιμοποίησαν τη μη επεμβατική μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για να μετρήσουν την αντίδραση του νευρικού συστήματος στην μυρωδιά ανθρώπων και ζώων, τόσο οικείων όσο και αγνώστων.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι η μυρωδιά των ιδιοκτητών των σκύλων πράγματι πυροδότησε ενεργοποίηση του ‘κέντρου επιβράβευσης’ στον εγκέφαλό τους (κερκοφόρος πυρήνας). Από όλες τις μυρωδιές, οι σκύλοι όντως έδωσαν πρώτη προτεραιότητα σε εκείνη του ανθρώπου –πάνω από ο,τιδήποτε και οποιονδήποτε άλλον.

«Αυτό αποδεικνύει την ισχυρή αίσθηση της όσφρησης των σκύλων και παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την σημασία των ανθρώπων στη ζωή των σκύλων», λένε οι ερευνητές. 

της Μαρίας Καραμέτου