21 Οκτωβρίου 2014

Ποιος πληρώνει το Champions League;

του Ειδικού Συνεργάτη

Το ποδόσφαιρο είναι, κατά πολλούς, ο βασιλιάς των σπορ. Έχει λειτουργήσει κατά καιρούς ως «άρτος και θέαμα», κάποιες άλλες φορές ως «βαλβίδα εκτόνωσης» της κοινωνικής πίεσης, κάποιες άλλες φορές -και μάλλον σε κάποιες άλλες χώρες- ως ένα ιδιαίτερα ακριβό θέαμα και μία πολύ επικερδής επιχείρηση και γενικά λόγω της… δημοτικότητάς του έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Το σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, καθώς πλέον έχει μετατραπεί σε έναν χορό δισεκατομμυρίων. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη: Η μεταγραφή του Μπέιλ (ποδοσφαιριστής) στη Ρεάλ Μαδρίτης στοίχισε περίπου 110m€! Ο «μισθός» του Ronaldo ανέρχεται στα 41 εκ. € τον χρόνο! Οι αγγλικές ομάδες ξόδεψαν για μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι γύρω στα 570 εκ. €, ενώ τα έσοδα των 20 μόνο κορυφαίων ομάδων φτάνουν τα 5 δισ. € τον χρόνο, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα μόνο να καταγράφουν πάνω από 1 δισ. € έσοδα! Δηλαδή, κάποιοι πληρώνουν πάνω από 1 δισ. € τον χρόνο, για να παίζουν αυτές οι δύο ομάδες ποδόσφαιρο…

Διαβάζοντας λοιπόν όλη αυτή την ειδησεογραφία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League, ενός πολύ καλοστημένου show, καθώς τώρα είναι η περίοδος που η UEFA οριστικοποιεί τους τηλεοπτικούς φορείς που θα έχουν τα δικαιώματα για τις επόμενες περιόδους, προκύπτουν πολλά και ποικίλα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, διαβάζοντας τα ποσά, μπορεί κάποιος να δει το πώς αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο ο κάθε λαός, το πώς λειτουργεί ο ανταγωνισμός και η επιχειρηματική λογική σε κάθε χώρα και ίσως ακόμα… το γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν περιέλθει στην παρούσα οικονομική κατάσταση! Στην Αγγλία -τη χώρα που ανακάλυψε το ποδόσφαιρο- τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League κόστισαν 1 δισεκατομμύριο ευρώ την τριετία, στην Ισπανία 450 εκ. ευρώ, στην Ιταλία 700 εκ. ευρώ, και στη Γερμανία 240 εκ. ευρώ.

Σε μία πρώτη ανάγνωση βλέπουμε τις χρεοκοπημένες χώρες του Νότου να δίνουν ποσά πολλαπλάσια από την… οικονομική αυτοκρατορία της Γερμανίας. Είναι το ποδόσφαιρο σε αυτές τις χώρες τόσο πιο ανεπτυγμένο ή τόσο πιο δημοφιλές; Αρκεί να θυμίσουμε ότι η Γερμανία είναι η τωρινή παγκόσμια πρωταθλήτρια, ότι η Μπάγερν Μονάχου είναι η προπέρσινη πρωταθλήτρια Ευρώπης και φυσικά η Γερμανία είναι πολύ μεγαλύτερη αγορά και πληθυσμιακά και ως αγοραστική δύναμη των πολιτών της. Άρα; Η απάντηση δεν είναι άλλη, από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κάθε χώρα και κατ’ επέκταση και οι επιχειρήσεις της, τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών και την ορθή λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Έτσι, ενώ η Sky Germany και το ZDF θα πληρώσουν περίπου 80 εκ. € τον χρόνο για να μεταδίδουν Champions League, η ιταλική Mediaset για το ίδιο προϊόν θα πληρώνει 233 εκ. €!

Εύλογη ερώτηση που προκύπτει είναι, τον… παραλογισμό αυτό ποιος τον πληρώνει; Είναι σίγουρο ότι δεν θα το πληρώσουν οι εταιρείες αλλά ο απλός καταναλωτής. Στην Αγγλία συγκεκριμένα, όπου η British Telecom -το παλιό μονοπώλιο- τίναξε κυριολεκτικά την μπάνκα στον αέρα, και επειδή ήξερε ότι τα λεφτά αυτά δύσκολα θα τα πλήρωνε ο άγγλος πολίτης/τηλεθεατής -παρά την τρέλα του για το ποδόσφαιρο- πολύ απλά του στέρησε το δικαίωμα της επιλογής. Πώς το έκανε αυτό; Επέβαλε «ποδοσφαιρικό φόρο». Καλά διαβάσατε. Ως ποδοσφαιρικός φόρος λογίζεται η αύξηση που έκανε στο πάγιο όλων των συνδρομητών της, σε τηλέφωνο και internet. Δηλαδή θέλεις δε θέλεις, σε ενδιαφέρει δε σε ενδιαφέρει το Champions League, θα το πληρώσεις!

Πάμε τώρα να δούμε τι έγινε στη δική μας περίπτωση, στην Ελλάδα του σήμερα. Το Champions League για την επόμενη σεζόν, κόστισε 120 εκ. ευρώ. Μόλις τα μισά, δηλαδή, από την οκταπλάσια σε πληθυσμό Γερμανία και δεν νομίζω να χρειάζεται να συγκρίνουμε την αγοραστική δύναμη ή… αδυναμία στη δική μας περίπτωση. Δηλαδή, οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουμε 120 εκ. ευρώ, ή για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτό το νούμερο, 200% παραπάνω απ’ ό,τι ήδη πληρώναμε για να βλέπουμε Champions League. Τη στιγμή που η αύξηση της τιμής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την προηγούμενη σεζόν, στην Ισπανία έφτασε το 45%, στη Γαλλία το 30%, στη Γερμανία 50%, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα η αύξηση έφτασε το 200%! Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα λεφτά; Μη γελιέστε… εγώ και εσείς. Θα το πληρώσουμε επειδή το θέλουμε/μπορούμε ή επειδή θα μας το επιβάλλουν; Θα δούμε…

Γιατί, όπως ξεκίνησα το άρθρο, το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ο βασιλιάς των σπορ, αλλά στη δική μας περίπτωση… ο βασιλιάς είναι γυμνός!

Ο Ειδικός Συνεργάτης εργάζεται στο χώρο της τηλεόρασης.

http://www.protagon.gr/, 19/10/2014