1 Σεπτεμβρίου 2014

Με Learjet και σουίτες στο Παρίσι

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι σύμβουλοί του, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, οι υπουργοί: Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και καμιά δεκαπενταριά -το λιγότερο- σύμβουλοι των υπουργών, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους να πεταχτούν στο Παρίσι να «διαπραγματευτούν» (τα αδιαπραγμάτευτα) με εκπροσώπους της τρόικας. 
Ο σκοπός αυτής της εξόδου από τη χώρα είναι να μην ταραχθεί το εγχώριο πολιτικό-επιχειρηματικό κλίμα. Σκοπός που τελικά δεν θα αγιάσει τα μέσα γιατί απ' ό,τι όλα δείχνουν η απόφαση αυτή για ένα γρήγορο ταξίδι στο Παρίσι θα φέρει μεγαλύτερη ταραχή στα ήδη ταραγμένα νερά. 

Δεν γνωρίζουμε βέβαια πως ακριβώς θα μεταφερθούν όλοι αυτοί στην πόλη του φωτός. 
Με κυβερνητικά αεροπλάνα ή με αεροπλάνο της γραμμής; Δεν γνωρίζουμε ακόμη πού θα διαμείνουν. Πόσα λεφτά θα στοιχίσει όλη αυτή η πολυτελής έξοδος εις Παρισίους. Όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι θα απασχολήσουν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για πολλές ημέρες. Η πολυάριθμη συνοδεία θα διανυκτερεύσει σε πολυτελή ξενοδοχεία -τουλάχιστον μια βραδιά. Θα φάει σε αξιοπρεπή ακριβά εστιατόρια και όλα τα μεταφορικά έξοδα -ταξί, λιμουζίνες- θα είναι καλυμμένα από το δημόσιο κορβανά. Μιλάμε για δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες περιττά ευρώ.

Αξίζει τελικά όλο αυτό το έξοδο, η πολυτέλεια αυτή, για να μην ταραχθούν τα «ήρεμα» νερά; Δεν νομίζω. Ίσα-ίσα που θα προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι πολίτες που αγωνίζονται να πληρώσουν τους υπερβολικούς φόρους, συν τον άδικο ΕΝΦΙΑ, βάλε και το 60% του πληθυσμού που δεν πήγε καλοκαιρινές διακοπές, θα δούνε τον πρωθυπουργό, υπουργούς και όλους αυτούς τους ανώτερους υπαλλήλους και συμβουλάτορες «να πίνουν και να τρώνε» με κρατικά έξοδα. Να διαμένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία για να «διαπραγματευτούν» με τους ξένους. Εν τω μεταξύ ο κ. Τόμσεν (ο επικεφαλής του «τριωδίου» των δανειστών), δεν θα παραστεί γιατί έχει άλλα πιο σημαντικά θέματα στο πρόγραμμά του. Όλοι καταλαβαίνουμε και γνωρίζουμε πια ότι η ουσιαστική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα όπου θα παραστεί και ο κ. Τόμσεν. 

Ενώ είχαμε συνηθίσει τους «βαρβάρους» να έρχονται στη χώρα μας τώρα πάμε εμείς σ' αυτούς (χρεώνοντας επιπλέον το Δημόσιο). Ποιο λαμπρό επικοινωνιακό μυαλό επέβαλε στον κ. Σαμαρά αυτήν την επιλογή; Δεν σκέφτηκε ότι και η ελάχιστη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα λάβει δυσανάλογη αρνητική δημοσιότητα; Από το ένα λάθος στο άλλο (ΕΝΦΙΑ, Success Story) πέφτει πια αυτή η συγκυβέρνηση που με τα απανωτά της λάθη τραβάει η ίδια το χαλί κάτω από τα πόδια της. 

του Τάσου Μελετόπουλου
http://www.protagon.gr/, 1/9/2014