24 Απριλίου 2014

Ο παράδεισος των εργαζομένων -Οι χώρες με τις περισσότερες ημέρες απουσίας από τη δουλειά με αποδοχές

Από την εποχή που η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια των δανειστών για να αντέξει η οικονομία της, πολλοί από εκείνους που διαφωνούσαν με το σχέδιο διάσωσης επικαλούνταν διάφορα επιχειρήματα σχετικά με την εργατικότητα των Ελλήνων. Ανάμεσά τους και το γεγονός ότι είναι ανάμεσα στους λαούς που «κάθονται» τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ενώ πληρώνονται. Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική. 

Το Bloomberg κατάρτισε τη λίστα με τις χώρες που αποτελούν κάτι σαν τον παράδεισο για τους εργαζομένους. Πιο απλά, εκεί έχουν εξασφαλισμένες τις περισσότερες ημέρες άδειας με αποδοχές. Και η Ελλάδα απέχει αρκετά από την κορυφή και είναι κάπου στα... μισά της λίστας. 

Στην κορυφή είναι η Αυστρία και η Πορτογαλία, εκεί όπου οι εργαζόμενοι κάθε χρόνο λείπουν 35 ημέρες από τη δουλειά τους ενώ πληρώνονται, με τις 22 να αφορούν άδεια και τις 13 να είναι αργίες. Από κοντά η Γερμανία και η Ισπανία με 34 ημέρες, ενώ πάνω από 30 έχουν ακόμη οι Γαλλία και Ιταλία (31). 

Οσο για την Ελλάδα, βρίσκεται στη 13η θέση της σχετικής λίστας, με 26 πληρωμένες ημέρες απουσίας από τη δουλειά, από τις οποίες οι έξι είναι αργίες. Στο τέλος της λίστας θα βρει κανείς τις ΗΠΑ, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξασφαλισμένη καμία ημέρα άδειας, καθώς αυτό προκύπτει έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη.


http://www.iefimerida.gr/, 23/4/2014