18 Φεβρουαρίου 2014

Πέντε βιβλία, σιωπηλοί ύμνοι στο Λονδίνο

Το καλύτερο ταξίδι: διάφορες εποχές της πρωτεύουσας που έχει υπάρξει σκηνικό πολυάριθμων μυθιστορημάτων

Πολλές πόλεις έχουν την τιμή να έχουν μια δεύτερη, λογοτεχνική ζωή. Ορισμένες πρωτεύουσες έχουν την τιμή να έχουν υμνηθεί τόσο, ώστε κάθε τους γωνιά να έχει υπάρξει σκηνικό για μια τραγωδία, ένα τυχαίο γεγονός που άλλαξε τη ζωή αγαπημένου ήρωα, για έναν έρωτα που μοιάζει αληθινός όσο οι δικοί μας. 
 Η πυκνή παράλληλη ζωή του Λονδίνου, όπως έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσα από τη λογοτεχνία, φαίνεται και στους παρακάτω χάρτες και εικόνες. Άπειρα γνωστά ονόματα, στριμωγμένοι τίτλοι αριστουργημάτων, περιστατικά και σύμβολα που γίνονται μυθικά στα μάτια ενός αναγνώστη. Αν δεν έχετε πάει στο Λονδίνο, αν έχετε πάει και το νοσταλγείτε, αν σκοπεύετε να πάτε, ακόμη και αν νομίζετε ότι δεν σας ενδιαφέρει: το πιο εύκολο ταξίδι γίνεται μέσα από ένα βιβλίο, και μερικές φορές, μπορεί να είναι και πιο απολαυστικό. Παρακάτω είναι μια (ενδεικτική και προσωπική) λίστα από πέντε βιβλία που θα σας μεταφέρουν στο μέλλον, στο παρόν και στο σύγχρονο Λονδίνο.






High Fidelity, Νικ Χόρνμπι 
Ένα βιβλίο για έναν άνθρωπο που ορίζει τη ζωή του μέσα από τις λίστες, πρώτο σε μια λίστα. Είναι δυνατόν να μοιραστείς τη ζωή σου με κάποιον που έχει συλλογή δίσκων ασύμβατη με τη δική σου; 
Ο Ρομπ Φλέμιγκ, 35 ετών είναι εθισμένος στην ποπ και ιδιοκτήτης καταστήματος δίσκων που βρίσκεται στο Βόρειο Λονδίνο και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. 

Εργοστάσιο ποδοσφαίρου, John King 
Δεν είναι μόνο για λάτρεις του ποδοσφαίρου: διαβάζεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όσους δε μπορούν να καταλάβουν την ψυχολογία του χούλιγκαν. Είναι μια βίαιη ιστορία με επίκεντρο τους πιο βίαιους χούλιγκαν της ομάδας Τσέλσι. 

Το τέλος μιας σχέσης, Γκράχαμ Γκρην 
Η θρυλική ιστορία αγάπης του Γκράχαμ Γκρην στα ταραγμένα χρόνια των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τη γερμανική αεροπορία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου 

Η κυρία Νταλογουέι, Βιρτζίνια Γουλφ 
Η κυρία Ντάλογουέι μένει στο Γουέστμινστερ και η Βιρτζίνια Γουλφ περιγράφει μια μέρα της στο Λονδίνο, βγαίνοντας στο δρόμο ένα υπέροχο πρωινό του Καλοκαιριού, με τον Μπιγκ Μπεν στο φόντο. 

Ζοφερός Οίκος, Τσαρλς Ντίκενς 
Μια ιστορία στα υγρά και ανήλιαγα δικαστήρια στο Lincoln's Inn Field του Κάμντεν, ομίχλη ηθική αλλά και μπόλικη πραγματική, στο τέλος του 19ου αιώνα.