Τρία ολόκληρα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου κατάφερε να αξιοποιήσει το περιβόητο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με συνολικά έσοδα που ανέρχονται στο κολοσσιαίο ποσό των 1,4 δισ. ευρώ. Και μιλάμε ως τώρα για πολύ εύκολες δουλειές, όπως οι πωλήσεις αδειών τζόγου από το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ.
Τι μας έχει κοστίσει, όμως, αυτό το τεράστιο έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων; Όπως προκύπτει από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, σε σχετική ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, στις ιδιωτικοποιήσεις έχει στηθεί ένα αρκετά καλό «πάρτι», με σημαντικά ποσά να κατευθύνονται κυρίως σε συμβούλους, τραπεζίτες και νομικούς.
Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ πλήρωσε μέσα σε εννέα μήνες, ως το τέλος Μαρτίου 2011, 6,9 εκατ. ευρώ σε συμβούλους. Άλλα 2,4 εκατ. ευρώ ήταν τα λειτουργικά έξοδά του την ίδια περίοδο, ενώ 30 εκατ. ευρώ επένδυσε το Δημόσιο για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου. Στο μεταξύ, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων πλήρωσε άλλα 5,5 εκατ. ευρώ την τριετία 2010-2012 σε εξωτερικούς νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, επίσης για την προετοιμασία ιδιωτικοποιήσεων, και επιπλέον περίπου 1 εκατ. ευρώ για εσωτερικούς συμβούλους. Καλή μπίζνα, σε εποχή Μνημονίου, οι ιδιωτικοποιήσεις. Μπορεί το Δημόσιο να μη βγάζει, αλλά ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται...
«Κουρελόχαρτο» ο νόμος για το ΤΑΙΠΕΔ!
Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, οι νόμοι έχουν «παράθυρα» για να... αερίζονται. Τώρα μαθαίνουμε και έναν νέο κανόνα: όταν ένας νόμος δεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο... για τον νόμο! Ένα τέτοιο παράδειγμα μετατροπής πρόσφατου νόμου σε «κουρελόχαρτο», με την εξόχως δημοκρατική διαδικασία της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είχαμε με την επιλογή προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.
Στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ διαβάζουμε ότι «σε περίπτωση κενώσεως θέσεως μέλους του ΔΣ πριν από τη λήξη της θητείας του, διορίζεται νέο μέλος για τον χρόνο της θητείας που απομένει.
Πριν τον ως άνω ορισμό, η Επιτροπή του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής διατυπώνει, με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, γνώμη για την καταλληλότητα των προτεινομένων προς διορισμό ή την ανανέωση της θητείας τους στις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΣ του Ταμείου, ύστερα από γνωστοποίηση του υπουργού Οικονομικών στον πρόεδρο της Επιτροπής».
Εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής", 9/9/2012