14 Μαΐου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

"Μας ζητάτε εκβιασμένη συναίνεση, δεν θα την έχετε"

Το βίντεο των δηλώσεων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα







Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνάντησης για να ξέρει όλος ο λαός τι συζητήθηκε. Η εποχή των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων έχει τελειώσει τώρα που η αριστερά έχει λόγο.

Το κλίμα τόσο από τη συνάντηση υπό τον Κ. Παπούλια, όσο και από τις δηλώσεις Βενιζέλου και Σαμαρά είναι σαφές. Τα έχουν βρει και προετοιμάζουν το έδαφος για τη συγκρότηση κυβέρνησης μνημονιακής σωτηρίας με διάφορα αριστερά ή και δεξιά άλλοθι. Παρά τις πιέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχωρεί από τη λαϊκή επιταγή της 6ης Μάη και του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και αν συμπράξουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Συνένοχοι στο έγκλημα δε θα γίνουμε"

Χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την ίδια ώρα που τον κατηγορούν για τις προτάσεις του ότι θα φέρουν το χάος, την ίδια ώρα του ζητούν συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ έχουν από μόνοι τους κυβερνητική πλειοψηφία
Στη συνάντηση επιστρατεύτηκε ακόμα και ο κ. Παπαδήμος που με επιστολή του αναπαράγει την οικονομική τρομοκρατία και πιέζει για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Το timing της επιστολής και η σκοπιμότητά της συνιστούν μια πρόκληση. Η συζήτηση περιλάμβανε όλη την...τηλεοπτική ατζέντα με τις επιστολές προς τους ευρωπαίους ηγέτες να μπαίνουν στο τραπέζι και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην ανάγκη να ληφθούν πίσω οι δεσμεύσεις της χώρας και να σταματήσει η διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στο καθαρό περιεχόμενο της επιστολής του στην Ευρώπη και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τις καταστροφικές για τον ελληνικό λαό επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής.
Τόνισε ακόμα ότι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση αυτής της πολιτικής και όχι οι κυβερνητικές καρέκλες. Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, είναι η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, του βιωτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και της νεολαίας και η αποκατάσταση του αισθήματος κονωνικής ασφάλειας απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό που προκαλούν οι πολιτικές της εξαθλίωσης.
Σε μία προσπάθεια "νουθέτησης" του ΣΥΡΙΖΑ από τον Α. Σαμαρά, έγινε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εξαγγελίες του για κυβέρνηση της αριστεράς είναι ανέφικτες για να λάβει ως απάντηση ότι ανέφικτες ήταν οι μεγαλόστομες εξαγγελίες του κ. Σαμαρά για αυτοδυναμία της ΝΔ.
Οι πιέσεις για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και για ανοχή (!) σε μια τέτοια κυβέρνηση κινούνται στο όριο της συνταγματικότητας και επιδιώκουν να καταργήσουν το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δήλωσε άλλωστε καθαρά και ο κ. Βενιζέλος λέγοντας πως "στόχος μας είναι να μη σας αναδείξουμε σε αξιωματικής αντιπολίτευση". Ο κ. Βενιζέλος θυμήθηκε ακόμα τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περί συνταγματικού δικαίου (αυτά που είχε ξεχάσει και καταστρατηγήσει ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ) προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. "Δε θα μας κάνετε μαθήματα για το Σύνταγμα" ήταν η απάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ της ΝΕΤ