30 Μαΐου 2012

Η Λαγκάρντ δεν πληρώνει φόρο ούτε ένα ευρώ!

Οι ιλιγγιώδεις αμοιβές των επικεφαλής του ΔΝΤ απαλλάσσονται πλήρως φόρων

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις... Παρά τις ιλιγγιώδεις αποδοχές της, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 380.989 ευρώ ετησίως, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δεν πληρώνει φόρο ούτε ένα ευρώ ! Φοροαπαλάσσεται νομίμως, όπως και ο Ντομινίκ Στρος-Καν και όλοι οι προκάτοχοί της, με βάση νομική ρύθμιση του 1961.
Μόλις λίγες ημέρες αφότου προκάλεσε πραγματική θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις της και τις συμβουλές της προς τους Έλληνες, στους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» μεταξύ άλλων «να μην περιμένουν καμία συμπάθεια» και ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους», χρήστες του Δαιδικτύου θέλησαν να δημοσιοποιήσουν το γεγονός ότι η ίδια η Λαγκάρντ απολαμβάνει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς ως διεθνής αξιωματούχος.
Ως αποτέλεσμα τα εισοδήματα της από το ΔΝΤ δεν φορολογούνται, αλλά παράλληλα, σύμφωνα με τα άρθρα 34 και 38 της Συνθήκης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις, «ο διπλωματικός αξιωματούχος απαλλάσσεται από κάθε φορολογία, προσωπική ή πραγματική, εθνική, τοπική ή κοινοτική», βαρύνεται ωστόσο με κάποιους φόρους για την «ακίνητη περιουσία του που βρίσκεται στην χώρα όπου είναι διαπιστευμένος» ή για κάποιες «ειδικές υπηρεσίες» τις οποίες θα ζητήσει.
Η Λαγκάρντ η οποία υπήρξε αρκετά αιχμηρή στις αρχικές της δηλώσεις, αναγκάστηκε εξαιτίας των 14.000 σχολίων στη σελίδα της Facebook, αλλά και των πολυάριθμων αντιδράσεων από στελέχη τόσο της γαλλικής όσο και της ελληνικής πολιτικής σκηνής να ανασκευάσει όσα είχε πει αρχικά, σε μια προσπάθεια να απαλύνει δηλώσεις τουλάχιστον απλουστευτικές.
«Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολειό στον Νίγηρα… Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι στην Αθήνα», είχε δηλώσει αρχικά, τονίζοντας ότι την απασχολούν όσοι φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα και πως η Ελλάδα δεν θα τύχει καλύτερης αντιμετώπισης από ό,τι μια χώρα του Τρίτου Κόσμου.
Αργότερα βέβαια, έσπευσε να δηλώσει ότι δείχνει μεγάλη συμπάθεια προς τον ελληνικό λαό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.