30 Μαΐου 2012

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Η «ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ» ΤΟΥ ΔΝΤ

Για τη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Την μάθαμε για τα καλά άμα τη αναλήψη των καθηκόντων της και μόλις προχθές μας έκανε και μαθήματα… φιλανθρωπίας. Τότε που μέσω συνέντευξής της στον Guradian φρόντισε να μας πει ότι δεν νιώθει κανένα οίκτο για την Αθήνα και προτιμά να δείχνε τη συμπόνια της στα παιδιά του Νίγηρα που δεν έχουν εκπαιδευτικό σύστημα.
Δεν θα σταθούμε τόσο στη δήλωσή της την οποία προσπάθησε να ανασκευάσει μετά από το κύμα αντιδράσεων αλλά και από το άδειασμα που της έκαναν οι συμπατριώτες της με τον πιο θεσμικό τρόπο.
Η κ. Λαγκάρντ δεν είπε ψέματα, αλλά συνειδητά «τσουβάλιασε» την αλήθεια. Σαφώς και δεν συγκρίνεται ένα μωρό που πεθαίνει στον Νίγηρα από την πείνα και τις αρρώστιες μόλις λίγα 24ωρα μετά τη γέννησή του με έναν Έλληνα υπάλληλο που «κουρεύτηκε» ο μισθός του. Εμείς θα πούμε ότι η σύγκριση είναι άνιση ακόμα και αν στην άλλη πλευρά της «εξίσωσης» βρίσκονται οι 1.000.000 Έλληνες άνεργοι. Με τη διαφορά ότι δεν είμαστε όλοι μπαταχτσήδες σε αυτή τη χώρα. Κι εδώ υπάρχουν παιδιά που πεινάνε στα σχολεία (ευτυχώς όχι τόσα όσο στον Νίγηρα). Κυρίως υπάρχουν άνθρωποι που ενώ έχουν μηδενικά εισοδήματα καταβάλλουν καθημερινά φόρους, πληρώνοντας το 23% του ΦΠΑ για ένα μπουκαλάκι νερό ή για μία τυρόπιτα.
Πιθανόν αυτά να είναι «ψηλά γράμματα» για κάποιον που βλέπει τον κόσμο ανεβασμένος σε 12ποντες γόβες Louboutin των 745 δολαρίων (από τις αγαπημένες της κ. Λαγκάρντ). Δεν είναι καθόλου ψηλά γράμματα όμως αυτά που έκαναν για παράδειγμα οι ομοεθνείς της επιχειρηματικοί όμιλοι στον Νίγηρα. Να θυμίσουμε ότι ο γαλλικός κολοσσός AREVA πριν από περίπου 40 χρόνια έκανε απόβαση στον Νίγηρα. Σε μια χώρα 12 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα 2/3 της έκτασής του (δεκαπλάσια της Ελλάδας) είναι έρημος και το 2011 κατατάχθηκε δεύτερη μεταξύ των πιο φτωχών χωρών του κόσμου. Εκεί όμως οι «σωτήρες» Γάλλοι της AREVA μυρίστηκαν παραδάκι (λέγε με και… ουράνιο!), και με τις εξορύξεις τους κατέστρεψαν οικονομικά και περιβαλλοντικά τη χώρα.
Παλαιότερη έρευνα της GREENPEACE κάνει λόγω για βουνά βιομηχανικών αποβλήτων, εκτεθειμένες στους δρόμους τοξικές λάσπες και μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα από τις εκρήξεις και τις εκσκαφές που έκανε η εταιρεία στα ορυχεία της Δημοκρατίας (ο Θεός να την κάνει…) του Νίγηρα. Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης λένε, μάλιστα, ότι η εξαθλίωση είναι τέτοια που με τα ραδιενεργά υλικά οι ντόπιοι χτίζουν τα σπίτια τους! Απ' την άλλη τα νοσοκομεία της περιοχής που ελέγχονται από την AREVA ισχυρίζονται ότι δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα περιστατικό καρκίνου που να συνδέεται με την εξορυκτική της δραστηριότητα τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Αυτό που δεν λένε είναι ότι τα νοσοκομεία δεν απασχολούν γιατρούς που ειδικεύονται στην εργασιακή απασχόληση της περιοχής, κάνοντας έτσι αδύνατη τη διάγνωση ασθενειών που σχετίζονται με την εξόρυξη.
Και επειδή η «επιχείρηση σωτηρίας» δεν ήταν αρκετή, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήρθαν οι προκάτοχοι της κυρίας Λαγκάρντ στο ΔΝΤ να επιβάλλουν το «μεταρρυθμιστικό μοντέλο» τους στον χρεωμένο Νίγηρα: νέοι φόροι (αύξηση στα καύσιμα που εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων, επιβολή ΦΠΑ 19% στο αλεύρι, το γάλα και τη ζάχαρη) και αποκρατικοποιήσεις σε Υγεία και αρδευτικό σύστημα.
Αυτή τη χώρα συμπονά περισσότερο από την Ελλάδα –και χωρίς ίχνος ειρωνείας, καλώς κάνει- η κ. Λαγκάρντ. Απλώς δεν ξέρουμε αν σκοπεύει να μας κάνει… Νίγηρα για να μας λυπηθεί αργότερα περισσότερο π.χ. από τους Ισπανούς!

Σ.Σ.: Όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν τα πολλά και σοβαρά ελληνικά λάθη. Την έλλειψη πολιτική τόλμης για μεταρρυθμίσεις ή τα βαθιά ριζωμένα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Και καλό θα ήταν πριν εξοργιστούμε με τους ξένους να κοιτάμε τα του οίκου μας και να παραδειγματιστούμε από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου οι νόμοι λειτουργούν. Όπως λ.χ. στη Γαλλία, όπου το καλοκαίρι του 2011, το εκεί Ειδικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της τότε Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών με την κατηγορία κατάχρησης δημόσιου χρήματος, αδίκημα που επισύρει ποινή 10ετούς φυλάκισης και επιβολής προστίμου 150.000 ευρώ!
Έτσι δεν είναι κυρία Λαγκάρντ;