Νέες επιβαρύνσεις φέρνουν τα τεκμήρια για τους φορολογούμενους. Ο πονοκέφαλος της συλλογής αλλά και του υπολογισμού των αποδείξεων δεν έχει τελειωμό, καθώς το υπουργείο με διευκρινιστική εγκύκλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για εκείνους που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και έχουν τεκμαρτό εισόδημα από αυτοκίνητο, σπίτι κ.λπ.
Το υπουργείο, λοιπόν, τονίζει ότι φορολογούμενος πρέπει να λάβει υπόψη του όσον αφορά το ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων, καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, ότι για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων από τον ίδιο στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κ.λπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, χιλιάδες φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ δεν υπέβαλαν αποδείξεις, καθώς όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αποδείξεις. Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προστίθεται το τεκμήριο των 3.000 ή των 5.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση με αποτέλεσμα πολλοί να ξεπερνούν σε συνολικό τεκμαρτό εισόδημα τις 6.000 ευρώ. Εφόσον δεν έχουν δηλώσει δαπάνη αποδείξεων στον κωδικό 049 τότε τούς βεβαιώνεται φόρος για την αξία των αποδείξεων που τους λείπει (10% επί της αξίας).
Πιο συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι:
1. Ο Κωδικός 049 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος.
2. Oσον αφορά το ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κ.λπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
3. Η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Ε., αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 - 658 του πίνακα 6, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογισθεί έκτακτη εισφορά. Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659 - 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη.
της K. ΦΛΩΡΟΥ, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 23/5/2012